Timisul ‘bate’ tot. A ajuns judetul cu cele mai multe oi din Romania. Povestea din spatele celor 600.000 de mioare care au spulberat legenda din Marginimea Sibiului. Video

TIMISOARA. Cifre surprinzatoare sunt scoase la iveala de ultimele statistici centralizate dupa incheierea recensamantului agricol, care s-a desfasurat in 2020.

Cu peste 600.000 de capete, Timisul este judetul cu cel mai mare numar de oi din Romania.

Timp de aproape 10 ani, intre 2005 si 2015, judetul Sibiu a detinut locul 1 pe tara, atat la numarul de oi, cat si la cel al crescatorilor. Ciobanii insa au inceput sa plece in toate colturile tarii. Multi au venit in Banat si s-au alaturat celor care lucrau deja la fermele din zona, inca de dinainte de Revolutie, ajutandu-i sa puna pe picioare noi saivane.

Or fost foarte multe ferme de animale si in Timis. Si foarte multi sibieni au venit ca sa pastoreasca oile fostului CAP-uri. Si, dupa ’89, or ramas, dar si-or continuat meseria si au infiintat ei fermele de oi„, sustine Nicolae Serb, crescator de oi din Dragsina, Timis.

Transhumanta e istorie

Ciobanii spun ca transhumanta din trecut, atunci cand vara oile erau duse la munte, toamna coborau in zonele colinare, iar pe timp de iarna stateau in zonele de campie, nu se mai practica.

Acum treaba asta nu se mai face. Se mai duc oile la munte, oile sterpe, dar majoritatea care si-au intemeiat o ferma s-au localizat. Fac vara nutreturi de pe terenurile pe care le au pentru a putea ierna fara probleme. In zonele in care pasuneaza vara, acolo si ierneaza iarna, e obicei. 99% dintre crescatori asa procedeaza”, explica Nicolae Serb, crescator de oi din Dragsina.

Asa au aparut marile ferme care numara de la cateva sute de capete, cele mici, pana la mii, cele foarte mari.
Cresterea numarului de oi a dus la dezvoltarea unei intregi industrii: abatoare, fabrici de lapte sau firme specializate in exportul animalelor catre statele arabe.

Cei care vor sa achizitioneze de la noi din tara lapte, carne sau produsele noastre, vin. Drept urmare, s-au deschis vreo doua abatoare in judetul nostru… O gramada de ferme de ingrasare de miei, s-o facut de ceva timp si o fabrica de lapte la Izvin si toate astea sunt un plus„, a mai spus Nicolae Serb.

Statisticienii spun ca se asteapta ca si in urmatorii ani Timisul sa ramana in top. Este tot mai favorizat de clima in schimbare, si asta pentru ca iernile sunt mai blande decat in zonele de deal si de munte.

Judetul Timis are cel mai mare numar de oi din Romania. Dar are si cea mai mare suprafata agricola din tara. Undeva la 691.000 de hectare. El este tot pe primul loc si la porcine„, spune Laura Jianu, director adjunct al Directiei de Statistica Timis.

Judetul Timis este pe primul loc nu doar la ovine si porcine, ci si la intreaga productie animala, dar si agricola din tara.

VIDEO: George Stefanita

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Știți că APiA oferă o subvenție de 23 euro pe cap de oaie? Așa că nu trebuie să ne mirăm că avem atâtea oi. Unele sunt doar din pix, pe hârtie.

  2. La câți berbeci bănățeni avem, nu e de mirare ca am ajuns un județ de oi.

    • E suficient, cei cu pareri de berbeci sunt incurajati sa stea (capra) pe plaiurile natale, nu sa vina sa faca pe oile in Banat.

  3. Fritz e de vina ce sa mai .

  4. Minciuni! Sibiul este nr. 1 in Romania!

  5. Tot atatea ha de culturi in vegetatie pasunate ilegal si abuziv de catre oi. E mai usor pentru ,,unii,, ciobani sa-si hraneasca oile pe culturile agricole ce nu le apartin , decat sa adune furaje pentru pentru perioada de stabulatie……