Curajosi si incredintati ca locurile de munca sunt unele stabile, timisenii s-au imprumutat cu zecile de mii la banci. Nu doar ca au luat credite, dar au si pus banuti deoparte pentru zile negre.
In acest moment, Bucurestiul, Clujul si Constanta conduc in topul judetelor cu cei mai indatorati locuitori, volumul total al creditelor contractate de la banci al celor trei judete fiind de 47,4 miliarde de lei (10,7 mld. euro), adica 46% din totalul finantarilor acordate de bancheri pe zona de retail, potrivit datelor BNR.
Timisul vine insa tare din urma si se pozitioneaza pe cea de-a 4-a treapta a clasamentului.
„Faptul ca judetele mai dezvoltate din punct de vedere economic, precum Bucurestiul, Clujul sau Timisul, atrag cea mai mare parte a finantarilor de la banci este o situatie veche. Harta creditelor e cam aceeasi de ani de zile, e o chestiune care tine de nivelul de dezvoltare. in Bucuresti apar cele mai multe afaceri noi, cele mai multe investitii, iar acelasi lucru se intampla si in Cluj sau Constanta. In plus, locuitorii din aceste orase au venituri mai mari si o mai mare capacitate de a se imprumuta”, comenteaza pentru zf.ro analistul financiar Aurelian Dochia.
Ierarhia judetelor nu s-a modificat semnificativ in ultimii cinci ani, iar Capitala conduce detasat in clasament in functie de volumul creditelor contractate de populatie de la institutiile de credit, fiind urmata la mare distanta de celelalte judete.
Bucurestenii aveau la sfarsitul lunii august credite in lei si valuta in valoare totala de peste 38 miliarde de lei (8,6 mld. euro), din care cea mai mare parte in valuta, aproximativ 29 miliarde de lei (6,6 mld. euro), de trei ori mai mult decat cele in moneda locala.
Mai multe aici!