Timisul, pregatit de referendum: au ajuns buletinele de vot, iar urna mobila se da doar pe lista nominala

TIMISOARA. Buletinele de vot pentru referendumul din 29 iulie au ajuns deja in Timis, in noaptea de joi spre vineri. Pregatirile pentru referendum sunt in linie dreapta, spun reprezentantii Institutiei Prefectului Timis.

In total, in Timis vor fi 589 de sectii de votare, din care 212 vor fi numai in Timisoara.

Politia de Frontiera depoziteaza buletinele de vot, timbrele autocolante si stampilele de vot care au ajuns joi noaptea in judet, pana cand acestea vor fi trimise catre fiecare primarie in parte.

In ceea ce priveste stampilele de control care vor fi in fiecare sectie de votare, acestea au fost confectionate la Timisoara.

„Incepand de azi (n.r. vineri), oamenii din Prefectura lucreaza pentru impartirea buletinelor de vot pentru sectii, iar luni, marti si miercuri va avea loc instruirea presedintilor sectiilor de votare. Buletinele de vot vor ramane in custodia primariilor de vineri pana sambata, inainte de referendum, cand vor fi predate catre sectiile de votare. Vor sta sub baza in primarii”, a declarat subprefectul de Timis, Liliana Onet.

Totodata, in perioada urmatoare incepe si verificarea amenajarii sectiilor de votare. Inspectorii Prefecturii vor controla fiecare localitate in parte.

Politia zice STOP turismului electoral!

Cat despre paza celor aproape 600 de sectii de votare, potrivit sefului Inspectoratului Judetean de Politie Timis, Gheorghe Popescu, saptamana viitoare incepe instruirea politistilor, dupa un plan de masuri bine stabilit.

„Verificam toate masinile la intrari si la iesiri din localitati, in asa fel incat tot ce inseamna transport de persoane, microbuze, autobuze sa fie verificate si sa prevenim aceasta activitate de turism electoral”, a spus Gheorghe Popescu.

Seful Politiei atrage atentia ca votul multiplu se sanctioneaza cu inchisoare, asadar cei care vor sa voteze de mai multe ori risca de la 6 luni pana la 5 ani de inchisoare. In Timis, peste 1.200 de politisti asigura paza la alegeri.

Urna mobila, doar cu lista nominala

Pacientii din spitale, cei cazati in centre sociale si camine de batrani pot vota la urna mobila, insa numai daca directorii institutiilor cer, nominal, cu o zi inainte de referendum, aceasta urna.

„In spitale si unitatile sociale, camine de batrani, se poate solicita urna mobila, numai pe baza unei liste intocmite de catre conducatorul unitatii respective, cu o zi inainte. Exista un tabel standard care trebuie completat. Aceasta lista va fi inmanata sambata, intre orele 18 – 20, catre presedintele biroului sectiei de votare unde este arondata institutia. Este responsabilitatea irectorilor de institutii. Daca vom avea reclamatii ca nu li s-a pus la dispozitie si nu au fost intrebati daca doresc sa voteze cu urna mobila, acei conducatori vor trebui sa ne explice de ce nu si-au facut treaba”, a spus subprefectul Liliana Onet.

Si cei care nu se pot deplasa de la domiciliu pot cere urna mobila, tot in baza unei cereri pe care trebuie trimisa la sectia de votare la care sunt arondati, fie sambata, cu o zi inainte, fie in ziua votului.

Fiecare votant voteaza la sectia de votare la care este arondat. Se poate vota la o alta sectie de votare doar daca votantul se afla intr-o alta localitate decat cea de domiciliu.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.