Timisul, sub media pe tara la promovarea definitivatului pentru profesori: 40% din candidati n-au promovat examenul!

TIMISOARA. Dascalii timiseni au aflat rezultatele de la examenul de definitivat, primul organizat de Inspectoratul Scolar, dupa noua lege a educatiei. 40% dintre profesori nu au obtinut media 7, care le asigura promovarea.

Procentul de promovare la examenul de definitivat, in Timis, a fost de 59.59%, sub media pe tara, care a fost 62.23%.

In Timis, dupa cel putin doi ani de predare in sistemul invatamant, 172 de candidati s-au inscris la examen. Dintre acestia, 152 au avut dosarul complet, iar 146 s-au prezenat la examen.

Cinci candidati au predat foile albe. Ei s-au retras din examen de indata ce au vazut subiectele si si-au dat seama ca nu vor putea sa obtina o nota mai mare de 7, care sa le asigure promovarea.

Printre cadrele didactice care s-au prezentat nepregatite la examen se numara unele care au „reusit” sa obtina note de 3.45 sau 3.6 la limba romana, 3.75 la biologie si 3.85 la economie.

Lucrari notate sub 7 au fost 59, iar peste 7 au fost acordate 87 de note.

Avem si dascali de nota 10. Doi profesori au obtinut nota maxima: Adelina Badescu, la disciplina Limba si literatura romana pentru copii, metodica activitatii instructiv-educative din invatamantul prescolar, pedagogie prescolara si elemente de psihologie a educatiei (educatoare/institutori/ profesori pentru invatamant prescolar) si Adrian Valcaneant, la disciplina Stiinte politice – cultura civica, didactica acestora si elemente de pedagogie si psihologie a educatiei.

Pe langa acestia, 14 candidati au obtinut note cuprinse intre 9 si 9.99, 29 de candidati au avut lucrarile notate intre 8-8.99 si 42 de candidati au primit note cuprinse intre 7-7.99.

Acesti candidati au trecut printr-o inspectie la clasa, unde au promovat, cu note de peste 7. Pentru mine, partea practica, legata de pedagogia cadrului didactic, este mai importanta decat nota de la teorie. Nu este de ajuns sa iei 10 la teorie ca sa fii un pedagog bun. Nu spun ca cei care au obtinut note mari nu sunt pedagogi buni, dar in cariera mea de peste 30 de ani in invatamant am intalnit cadre didactice de 10 la teorie, dar care, la clasa, nini nu puteau sa-si stapaneasca elevii. In acest caz, buna e la sistemul universitar, care nu face o diferentiere intre pregatirea unui istoric, sa zicem, si a unui profesor de istorie”, explica Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct in Timis.

Dascalii titulari care n-au promovat examenul, si sunt la prima participare, il pot sustine de trei ori intr-un interval de cinci ani. Daca nu reusesc sa-l promoveze, atunci isi pierd titulatura in invatamant.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.