TIMISOARA. Flacara vietii se poate stinge incet doar la auzul cuvantului „seropozitiv”. Iar tineretea devine si ea o utopie in discutiile cu tinerii atinsi de virusul HIV. Boala le taie aripile si nu ii mai lasa sa-si traiasca viata in comunitate, in timp ce afectiunea le poate face viata mai usoara.
La nivel national sunt inregistrati mii de copii suferinzi de SIDA, care si-au luat viata in propriile maini, in timp ce in judetul Timis, aproape 160 de persoane se afla in evidentele medicale infestate cu virusul HIV. Numai anul trecut au devenit seropozitivi 15 tineri. Majoritatea nu au nici buletin.
Ca orice boala, SIDA este o tragedie in orice familie. Cu totii se lupta sa razbata si sa-si duca traiul de zi cu zi, insa comunitatea le ingreuneaza situatia. Parintii celor sanatosi au idei preconcepute despre cei bolnavi. Nu-si lasa copiii in preajma lor, iar sansele seropozitivilor la o viata normala se fac tot mai mici.
Sunt descurajati de cei de varsta lor, care ar trebui sa fie atenti sa nu se infesteze si ei. Dar afectiunea nu este o modalitate de transmitere a virusului. Ca orice bolnavi, cei atinsi de aceasta boala au nevoie de afectiune. Pentru ca afectiunea poate combate SIDA, asa cum poate combate orice boala. Un voluntar ne-a declarat recent ca orice copil bolnav are nevoie de afectiune, pentru ca studiile au demonstrat ca poate muri, in caz contrar. Si medicii ii dau dreptate. Optimismul creste speranta la viata, spun unii medici si psihologi.
Elevii timisoreni lupta pentru cei loviti de SIDA
200 de elevi din Timisoara s-au oferit voluntari sa le vorbeasca celor ca ei despre acest virus nelinistit. Ei au fost instruiti de cei de la Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii si de cei de la Fundatia „Tineri pentru Tineri”. Au invatat ce inseamna virusul HIV, cum se previne si cum se transmite, dar si cum sa transmita informatiile mai departe. Ei le explica in aceste zile elevilor de la scolile din Timisoara ca este mai bine sa foloseasca prezervativul si sa previna aparitia bolii. Ii motiveaza sa adopte un stil de viata sanatos, un comportament responsabil si o atitudine nediscriminatorie fata de persoanele infestate. Pentru ca este o boala de care multi nu reusesc sa scape.
Pareri
nici sifilisul nu se transmite prin afecţiune, nici blenoragia, nici gonoreea, nici şancrul dur! fraţilor, iubiţivă la greu, indiferent ce boli venerice aveţi. o să ajungeţi în rai, ardeţio la ochiul maro!