TIMISOARA. Tinerii timisoreni ies doar in weekend in oras si cred ca pentru o viata mai buna conteaza foarte mult banii, sanatatea, familia si fericirea. Mai putin jobul, care se afla printre ultimele alegeri. Oricum, ei isi doresc in oras un nou mall, parcuri tematice si un aqualand, dar si mai multe evenimente culturale in oras.
Mai multe organizatii pentru tineret din Timisoara s-au mobilizat si, cu sprijinul sociologilor din oras prin intermediul Institutului Intercultural Timisoara, au facut o cercetare sociologica, pe un esantion de 940 de tineri cu varste cuprinse intre 14 si 35 de ani.
Tinerii timisoreni au fost intrebati cum isi petrec timpul liber. 40% ies in oras cu prietenii, iar restul prefera sa stea in aer liber, sa faca plimbari sau excursii, sa vizioneze filme si sa se uite la televizor, sa citeasca, sa ia parte la activitati sportive, sa stea cu familia, sa stea pe internet sau sa danseze ori sa iasa in cluburi. Distractia in cluburi este chiar pe ultimul loc.
Intrebati ce imbunatatiri ar dori in oferta Timisoarei pentru petrecerea timpului liber, tinerii au raspuns ca vor, in ordinea importantei, parcuri tematice, amenajari spatii in aer liber – 33% dintre respondenti, organizarea de evenimente culturale si de divertisment – 29% dintre respondenti, spatii pentru evenimente culturale, unde intra aqualand, cinema in aer liber si un nou mall – 24% dintre respondenti, precum si activitati educative, de socializare, informare, comunicare cu cetatenii – 16% dintre respondenti.
„Am initiat, in luna noiembrie, doua focus-grupuri cu diferite organizatii pentru tineret, din care sa aflam principalele probleme, nevoi ale tinerilor. Impreuna cu expertul sociologic, doamna Delia Nadolu, s-a conceput chestionarul pe baza caruia au fost extrase rezultatele prezentate. Se lucreaza in prezent la o strategie pentru tineret 2015 – 2020, care va trebui aprobata de Consiliul Local Timsoara”, ne-a spus Romina Matei, coordonatoarea proiectului „Da Glas Generatiei Tale” din cadrul Institutului Intercultural Timisoara. Studiul realizat la finele anului trecut conteaza foarte mult pentru strategia locala, ne spune Romina Matei.
„Problemele identificate de tineri sunt urmatoarele: traficul si aglomeratia, lipsa de bani, situatia economica precara, lipsa locurilor de munca, transportul in comun, mentalitatea, dezinteresul cetatenilor, stresul, problema parcarii, mizeria. Cine ar trebui sa contribuie la rezolvarea acestor probleme? Administratia publica locala ar trebui sa se ocupe cu precadere de problema traficului, de transportul in comun, de parcari, de oamenii strazii, de infrastructura. Institutiile guvernamentale au aparut direct responsabile pentru lipsa banilor si situatia economica precara, dar si pentru lipsa locurilor de munca. Societatea in general este responsabila de trafic, de mentalitatea si dezinteresul cetatenilor, de mizerie si de oamenii strazii, pe cand mediul economic privat este responsabil cu predilectie de lipsa locurilor de munca si de lipsa banilor”, a explicat sociologul Delia Nadolu.
Autoritatile locale trebuie sa dea solutii la problemele locului de munca, finantare, fonduri, sponsorizari, sa fie receptive la problemele tinerilor, sa rezolve problema transportului in comun sau sa sustina diverse proiecte ale tinerilor ori sa sporeasca securitatea orasului si curatenia.
O alta intrebare incearca sa afle ce inseamna pentru tineri sa aiba o viata mai buna. Pentru ei conteaza banii, sanatatea, familia, fericirea, implinirea, jobul.
„Ce va impiedica sa aveti o viata mai buna? Raspunsul este unul care imi place foarte mult. Este <<nimic, am o viata buna>>, au spus 69,1% din repondenti. Ceilalti spun <<nu am o viata mai buna, pentru ca…>> si apar insiruite cauzele. Ei, trebuie sa fim pozitivi si sa vedem partea frumoasa. Chestionarul a fost interesant”, spune primarul Nicolae Robu.
Chestionarul a fost facut pe un esantion de 940 de tineri, cu varste cuprinse intre 14 si 35 de ani, din mai multe etnii: arabi, aromani, bulgari, germani, iranieni, maghiari, moldoveni, sarbi si, evident, romani. Studiul a fost realizat cu bani de la Uniunea Europeana, prin programul „Tineret in actiune”.
Pareri
sa iese?
orasul are nevoie de un parc de distractii pt toate varstele. nici macar parcul copiilor nu e un parc in care copiii se distreaza, este plictisitor si prost gandit pt. copiii pana in 12 ani. Pur si simplu nu gasesti ceva atractiv in oras si e trist ca lumea merge doar la un suc sau la club.
Exact mai un mall ne lipseste…esential rau pt. tinerii astia.
viata fara mall e imposibila ,cum de ce ? simplu ,unde te mai plimbi ziua si atarni 7 ore la o apa seaca daca nu in mall .Eu una nu ii vad rostu’ dar ma rog nici 35 nu mai am 😀
La un pas de Sala Olimpia,se gaseste un teren de vreo 3 ha,unde a fost Abatorul,si unde trebuia sa se construiasca,un Mall.N-a iesit asa ceva,pt.ca omul de afaceri Tiriac,care e proprietar,se multumeste cu acest spatiu gol,unde sunt balarii,stapinii absoluti,fiind cainii vagabonzi!Sigur,acest spatiu poate fi folosit si pt.altceva,chiar vizavi este un parc f.frumos,dar nici Primaria nu face nimic in acest sens.Nu sunt idei,nu sunt bani,sau poate nici una,nici alta…..!
Ce mai is mai multe magazine decat locuri de munca in loc sa aiba toti cate un loc de munca voua va trebe mall etc nu ii vad rostu la mall merge si beti o cafea si va dati mari cine sunteti voi ca mergeti in mall, o sa muriti drq toti prosti asa vrea guvernu da multi nu vad partea asta daca esti cretin si te duci la vot si votezi tot pe ala care vezi ca te fura si iti promite marea si sare inseamna ca ai probleme grave ,ii plima timisoara de olteni etc vin si ei aici ca mai este ceva de lucru stau cate 4-5 in apartament in loc sa faceti fabrici si sa oferiti locuri de munca voua va trebe mall etc ,trezitiva oameni buni la realitate
Tinerii din Timisoara habar nu au ce vor, ei sunt pe alta planeta, caci inca mama ii sponsorizeaza.Timisoara are nevoie de fabrici, adica locuri de munca bine platite…parcari ptr autovehicule,spitale,apartamente la preturi rezonabile,infrastructura sanatoasa fara astea nu exista viitor.Fara mall si agua land se poate trai..parcuri cu multi arbori da,orasul are mare nevoie findca aerul e oribil…si cate si mai cate ce sunt prioritare….Vor sti si tinerii cand se vor lovi de ele.. de nevoi, necesitati,joburi…