Tinerii nationalisti banateni de la Noua Dreapta Timisoara i-au omagiat pe Eroii Rezistentei Anticomuniste

TIMISOARA. Comemorarea celor care au cazut pentru Credinta si Neam luptand cu arma in mana impotriva comunismului a avut loc la Timisoara, in fata monumentului ridicat in memoria luptatorilor din Rezistenta Anticomunista din Banat, de la Padurea Verde.

Evenimentul petrecut in 16 iulie a fost organizat de Noua Dreapta Timisoara, careia i s-au alaturat si filialele din Arad si Resita, precum si  fostii detinuti politici si urmasi ai acestora si mai multi tineri nationalisti.

In luna iunie a anului 1949 are loc la Timisoara procesul intentat celor mai de seama luptatori anticomunisti din zona Banatului. Dintre cei 12 inculpati, cinci sunt condamnati la moarte prin impuscare (Spiru Blanaru, Petru Domasneanu, Ion Tanase, Petru Puschita zis Mutascu si Romulus Maritescu), iar restul de sapte la diverse pedepse privative de libertate.

Ziua de 16 iulie este una de doliu in Banat, noteaza cei de la Noua Dreapta,  deoarece in aceeasi zi a anului 1949 cei cinci luptatori anticomunisti din Grupul legionarului Spiru Blanaru au fost executati la Padurea Verde, in frunte cu acesta.

Gestul lor, acela de a renunta la confortul vietii cotidiene si la calea compromisului caldut, in favoarea luptei aprige impotriva bolsevismului si ocupatiei sovietice, constituie o lumina ramasa vie in sufletele tinerilor nationalisti de astazi. Astfel se poate spune ca jertfa nu a fost zadarnica, semintele luptei pentru dreptate incoltind in sufletele noilor generatii si cu siguanta acestea vor prinde radacini puternice in Romania de maine!”, se arata in comunicatul trimis de Biroul de presa al Noii Drepte Timisoara.

La fel ca anul trecut, nici un reprezentant al autoritatilor locale nu a fost prezent iar monumentul dedicat acestor eroi, ridicat la initiativa Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania filiala Timis si sfintit in anul 2000, este din pacate inca nefinisat din lipsa fondurilor si are un aspect neingrijit.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. stiu ca inainte mai mergeau reprezentanti ai PMT… acum eroii sunt uitati… nici macar monumentul nu e finalizat…

  2. Degeaba este blamat comunismul, ca si structura si ideologie era ceva ce viza binele comun. Din pacate s-a deviat de la scopul sau si punerea in practica a devenit deficitara, cel putin in Romania anilor 1983- ’89, pana in ’83 gaseai de toate si pe rafturile din tara. Continuand, referitor la sintagma ” zic cel putin” pt ca in Serbia dinainte de ’89 situatia se prezenta altfel si era tot o tara comunista. Cel putin anterior lui ’89 oamenii erau uniti printr-o cauza. Multi probabil au sa blameze comentariul insa pana la urma este o opinie personala neimpusa nimanui, opinie ce ar trebui tratata cu respect fata de autorul sau. Toate cele bune.

  3. Felicitari tinerilor care isi respecta istoria.