Odata cu apropierea iernii, organismul trece prin mai multe schimbari care au rolul de a-l pregati pentru anotimpul rece. De multe ori, insa, temperaturile scazute ne iau pe nepregatite. Ajungem sa racim in mijlocul toamnei si fiecare grad in minus sa il resimtim in tot corpul.
Specialistii in nutritie recomanda o cura prin care sa detoxifiem organismul si sa-l pregatim pentru urmatorul sezon. Rolul acestui procedeu reprezinta o mana de ajutor data corpului nostru ca sa devina mai puternic, sa elimine toxinele si sa-i creasca imunitatea. Iar toamna este exact perioada din an in care acest lucru este recomandat, fiecare dintre noi fiind bombardat cu legume si fructe proaspete din toate partile, dar si cu o multime de virusuri care ne „ataca“ peste tot pe unde mergem.
Cura de detoxifiere are un rol important: ajuta organismul sa reziste fluctuatiilor de temperatura, frigului, umezelii si infectiilor respiratorii specifice acestui sezon. Un organism detoxifiat asimileaza mai bine nutrientii si face fata cu succes solicitarilor fizice si psihice, spun specialistii in nutritie din Timisoara. Cura de detoxifiere nu trebuie urmata mai mult de trei zile. Este indicat sa fie precedata de un consult medical si un set de analize complete. Detoxifierea este interzisa persoanelor cu diabet sau cu alte boli metabolice.
Detoxifierea de toamna respecta cateva etape obligatorii!
O dieta sanatoasa! Persoanelor care fumeaza, spre exemplu, le este recomandat sa renunte la acest obicei si sa faca (dar nu doar ei!) miscare cat mai multa. „Pot incepe chiar cu o simpla plimbare zilnica, de cel putin 30 de minute, in parc”, ne spune nutritionistul timisorean Gabriela Negrisanu. Consumul de lichide este foarte sanatos, dar nu in graba.
Pe parcursul intregii zile, in cantitati mai mici, creand astfel un echilibru intre cantitatea de apa bauta si momentele din zi in care o consumam. Importanta, pentru ca o cura de detoxifiere sa poata avea efectul scontat, este si reducerea consumului de alcool, ciocolata si cafea. Iar o metoda eficienta de a face acest lucru consta in inlocuirea cafelei de dimineata cu un ceai verde sau doar cu apa.
Prune, struguri, pepene, ananas, mere, portocale, grapefruit, lamai si mango sunt fructele care trebuie consumate cu periodicitate in aceasta perioada a anului. Dintre legume, varza, conopida, broccoli, morcovii, telina, cartofii fierti in coaja si salata verde nu trebuie sa lipseasca din masa noastra zilnica. Expertii in nutritie recomanda si consumul de condimente (busuioc, rozmarin, cimbru, marar, patrunjel) in stare proaspata, la mesele servite. De la medici cardiologi la cei primari, de familie sau nutritionisti, cu totii ne indeamna sa reducem la un nivel minim consumul de carne grasa, mezeluri, afumaturi si al alimentelor din comert bogate in E-uri.
„Dupa o perioada de adaptare la acest stil de viata sanatos urmeaza etapa propriu-zisa de detoxifiere. Acest lucru inseamna realizarea unor cure de cateva zile (3 pana la 7-10 zile, in functie de toleranta fiecaruia)”, explica medicul timisorean.
Cure de toamna
In aceste luni, cura cu prune este indicata in reumatism si hipertensiune. Acestea se consuma cu 30 de minute inainte de mesele principale, fie ca fructe, fie sub forma de suc. Totodata, pot fi mancate 8-10 prune dimineata, inainte de micul dejun sau sub forma unui decoct de prune uscate, doua cani pe zi. De asemenea, intr-o cana cu lapte fiert se pune o lingurita de flori de prun si se bea cald. Persoanele care sufera de obezitate, reumatism sau hipertensiune pot face o cura de trei zile pe saptamana, timp de o luna, consumand exclusiv prune.
Cele crude si cele uscate nu sunt recomandate diabeticilor. Cura cu struguri (1,5-3 kg/zi) poate fi realizata 1-2 zile pe saptamana, impartita in trei mese. De asemenea, cura se poate face progresiv, in 3 zile, o jumatate de kilogram de struguri in prima zi, un kilogram in a doua zi si 1,5 kg in a treia. Dupa aceasta perioada de adaptare se consuma exclusiv struguri sau sub forma de suc (must), in urmatoarele cinci zile.