Toate fatadele istorice din Timisoara renovate s-au facut pe banii proprietarilor, fara niciun ajutor. Programul de sprijin al primariei, un fiasco

FOTO: Heritage of Timisoara

TIMISOARA. Inutil. Așa este ‘Programul de sprijin financiar pentru proprietarii de clădiri istorice din Timișoara‘.

CITESTE SI: Au inceput lucrarile pentru amenajarea celor doua toalete inteligente de peste 90.000 de euro bucata, la Timisoara. Vor fi instalate in parcuri

Primul program de acest fel, lansat în vremea administrației Robu, s-a dovedit, de asemenea, inutil, pentru că niciun proprietar nu a beneficiat de el. A venit administrația Fritz și l-a modificat de mai multe ori, începând cu 2021, motivând că cel de dinainte era… prost întocmit. Iată că, la mai bine de 3 ani de când a intrat în vigoare noul program, îmbunătățit, și acesta se dovedește a fi la fel de prost.
Aceasta pentru că doar 4 proprietari și asociații de proprietari au ajuns cu dosarele… în ‘evaluare’, iar până la urmă niciunul n-a depășit această etapă.
Cu alte cuvinte, în afară de ședințe de consiliere la Biroul Reabilitare Cartiere Istorice al primăriei, nu s-a mai întâmplat nimic.

Pe scurt, toate fațadele clădirilor istorice care și-au recăpătat strălucirea de odinioară la Timișoara în ultimii ani au fost făcute exclusiv cu eforturile uriașe ale proprietarilor.

In 2024 au fost analizate 4 dosare depuse pe programul municipalitatii de sprijin pentru reabilitarea clădirilor istorice, prin care proprietarii pot primi 30% din valoarea lucrărilor și pot plăti restul în zece ani, în rate fără dobândă. Până în prezent, nu au fost inițiate lucrări de reabilitare prin acest program, deoarece dosarele depuse nu au îndeplinit cerințele de conformitate prevăzute de regulament„, au transmis pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii primariei.

În ceea ce privește sprijinul financiar, programul administrației Fritz prevedea mai multe variante. Pe de o parte, primăria putea acordă, sub formă de finanțare rambursabila, 80% din valoarea lucrărilor eligibile la clădiri monument istoric și clădiri din ansambluri istorice, iar restul de 20% putea reprezenta un grant nerambursabil. Pe de altă parte, pentru clădiri situate în ansambluri și situri, putea fi acordată doar o formă de finanțare rambursabila de 50% din valoarea lucrărilor eligibile.
Finanțările, în prima faza, se dădeau printr-un contract de ipotecă pe 10 ani.
Au fost fixate și zone prioritare de intervenție: Cetate, Piață Operei, zonele principale Iosefin și Fabric și zonele secundare din aceleași cartiere.
Programul de sprijin a suferit mai multe îmbunătățiri în concordanță cu norme naționale și a crescut plafonul de acordare până la 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, căruia i se putea adauga și un împrumut de 70%, fără dobândă, ce avea să fie returnat în cel mult 10 ani, eliminându-se ipoteca.
Nici așa nu a ajutat pe nimeni.

451 de proprietari, supraimpozitati de Primaria Timisoara in 2024

Primăria Timișoara continuăvânătoarea‘ proprietarilor care nu își renovează imobilele istorice, iar oamenii sunt supraimpozitati. Aceasta, deși, de-a lungul anilor, mulți au câștigat în instanța anularea ‘taxei pe paraginăinstituită de municipalitate.

În 2024, proprietari din 82 de imobile istorice au fost supraimpozitati și vor plăti chiar și de 5 ori mai mult.

În 2024 au fost evaluate 314 imobile ( 28 – Cetate, 53 – Elisabetin, 58 – Fabric, 175 – Iosefin), iar 175 dintre acestea erau degradate și neîngrijite. Ca urmare, municipalitatea a transmis somații către 1.752 de proprietari. În ceea ce privește măsura supraimpozitării, aceasta a fost propusă pentru 82 din cele 175 de imobile, respectiv pentru 451 de proprietari„, au mai transmis pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii primariei.

Biroul Reabilitare Cartiere Istorice și Monumente, înființat în 2021, funcționează în Piața Traian, în Palatul ȘtefaniaCasa cu Maimuțe, un imobil emblematic pentru Timișoara care a fost reabilitat în vremea Administrației Ciuhandu de GTZ, Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică, care ne-a arătat cum anume se renovează corect o clădire monument.

FOTO: spotlight-timisoara.eu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte bine.. bujetu e pentru bujetari.. numa la prefectura is 2700 de inutili.. Doua mii sapte sute platiti sa nu faca nimic.. Iar pe santiere vezi 5-6.. si ne miram ca dureaza tre ani sa repare un pod pietonal de 20m.. iar sa faca unu nou le trebuie 50 ani..

    Pai daca pui doua mii sapte sute la betoniera in doua zile e gata..

    Oare prin primarii cati sunt?

    • Daca mai baga inca 10% la impozit, 5% la tevea ar mai putea angaja macar cateva sute de mii de bugetari.. Romania are doar de doua ori mai multi bugetari decat Polonia..

      • Și populație dubla … deci 25% din bugetari ar fi super suficient

  2. Mi se pare absolut normal ca fiecare proprietar să își întrețină imobilul pe cheltuiala sa, mai ales când vine vorba de clădiri istorice care de cele mai multe ori sunt în zone exclusiviste. Cui nu îi convine, poate vinde și se mută lejer în imobile mai ușor de întreținut. Pe de altă parte este evident ca primăria se face că vrea să ajute pentru ca s-a demonstrat că soluția oferită nu este practică și atunci este evident ca proprietarii se descurcă cum pot singuri că de la statul român nu poți să te aștepți la prea multe.
    În astfel de cazuri de exemplu, poate că ar fi mai indicat ca primăria să se ocupe de birocrația necesară unei astfel de renovări și să pună la dispoziția proprietarilor soluția arhitecturală și rețeta financiară iar aceștia urmând să achite cheltuielile. Ar fi mult mai eficient decât o finanțare iluzorie care necesită munți de dosare și constă în condiții greu de îndeplinit.

    • Dar este bine ca primaria sa beneficieze de banii pe care ii lasa turistii in Timisoara ? Ca multi vin si pentru frumusetea acestor cladiri renovate . Eu am detinut o propietate in care eram copropietar cu primaria . Din cauza ca Primaria a refuzat sa plateasca partea lor, decat la finalul lucrarilor suma deloc modica ( 40 de mii de euro ) nu este nici acuma cladirea renovata sta sa cada . Ce constructor si arhitect lucreaza fara bani de avans si plata dupa terminarea fiecarei etape ? In schimb primaria a marit impozitul cu 500% pe cladirea respectiva . Primaria plateste si ea impozit 500 % ? Sunt de acord sa platesc ca propietar dar doar cota mea parte si sa nu fiu nevoit sa creditez primaria . Asa ca am vandut si stau mult mai relaxat .

      • Lasă textele astea cu primăria care beneficiază de pe urma clădirilor că așa putem spune că beneficiem de pe urma unuia care are un copac în curte și nu îl taie ceea ce duce la tot felul de aberații.
        Cazul tău este deosebit pentru ca primărie nu se ține de regulile ei și aici este ceva în neregulă. În mod normal primăria ar trebui să vând partea ei de imobil sau să se ocupe de lucrare după cum am scris iar ție să îți ceară să achiți cota parte stabilită legal. Acum ca sunt tot felul de dedesubturi pe acolo și jocuri murdare e altă treabă. Eu mă refeream strica acolo unde este vorba de proprietari privați. Iar ca primăria nu face nici treaba ei este cunoscut.

  3. Primaria ne ajuta sa murim mai tineri, cu asta se ocupa !! a inceput marea defrisare de la padurea verde fara sa anunte nimic… !!
    SI nu doar o curata de uscaturi, desi au spus ca nu o sa faca asta, iar copacii care o sa cada raman acolo pentru hrana celorlati … ci efectiv taie copaci sanatosi !!

  4. E destul de simplu. Daca esti proprietarul unei astfel de cladiri trebuie sa o intreti corespunzator. Ca la chiri exorbitante le place.
    Ar trebui sa fie izolate si interzis accesul in ele pentru ca nu prezinta siguranta. Sa vezi atunci ce s-ar inghesui la renovari. Asa nu vor sa bage bani in reparatii si nici nu vor sa renunte la chiriile foarte mari aferente perioadei lucrarilor.

  5. Fritz un mizerabil.

    A umplut toate strazile din cartierele periferice cu panouri TimPark. Japca pe fatza.
    Vrei sa arunci o hartie nu gasesti un cos de gunoi pe strazi in schimb panouri TimPark peste tot.

    A injumatatit strazile facand piste de biciclete care sunt goale

    In schimb bicicletele circula tot pe trotuar trebuie sa ma feresc de curieti ce circula pe trotuar desi e pista lui Fritz la 2 pasi.

    Acest Fritz e un cancer pt oras.
    Si a pus simpatizantii in posturile primariei si foloeste firme agreate USR,
    nu cauta fonduri europene prefera sa jecmaneasca buzunarul timisorenilor.

    • Si ce ati vrea sa plătească primaria din banii noștri ca sa ajungă aceste apartamente la preturi exorbitante. Ca sa nu mai vorbim de ce chirii cer. Știu un caz în care proprietarul unui apartament de deasupra librăriei M Eminescu, acu Carturaresti, l- s vândut și si,a luat altul in Paris.

      • Si tu te oftici bag seama .

        • Nu ma oftic. Constat, si atat. Când e vorba despre nedreptăți facute in comunism, beneficiarii acestor apartamente, sau despre nedreptăți facute in democrația „noastra”, cum ar fi pensiile speciale, voi „suveranistii” va faceți ca ploua. De ce? Pentru ca sunteți beneficiarii sau moștenitorii, doar ca va lipsește puterea prin care sa intimidați pe cei ” prosti, dar multi” si care va sustin. Vorba lui CG.

  6. Călin Georgescu: „Nu ai ce să înțelegi și nici nu e cazul să înțelegi, ăsta e singurul mod de a înțelege. Dacă te apuci să înțelegi, intri în minte și s-a terminat“.

    • Daca mai repeti de 20-30 de ori o sa intelegi. Important e sa iesi din minte.

    • Cânepa îți dă informație. Fraților, țineți cu dinții de această plantă. Dacă înțelegi cânepă, înțelegi cine ești tu și realizezi ce poți să faci cu viața ta.

  7. remarcabile reusite are administratia fritz – da bani prin presa, dar in realitate da mu…re 🙂

    • Orașul ALB !!!

  8. Na foarte bine ca s-au facut, sa se faca si restul…