Top 10 locuri pe care trebuie sa le vezi in Romania!

Batranilor le place sa spuna despre tara noastra ca e gradina Maicii Domnului. In ciuda tuturor lucrurilor urate care ne inconjoara, la o privire mai atenta, vei descoperi ca au dreptate.

De cele mai multe ori, uitam ca traim intr-o tara unica si recunoascuta pe plan international pentru frumusetea peisajelor naturale si pentru colturile de lume desprinse parca din taramuri fantastice, nepangarite inca.

Printre alte minuni ale tarii noastre se numara cel mai tanar pamant din Europa si Sarmizegetusa, denumita uneori Stonehenge al Balcanilor.

Pentru a descoperi sau redescoperi toate aceste tinuturi de poveste, trebuie sa fim mai mult decat turisti. Nu poti simti pulsul unei culturi si ritmul biodiversitatii dintr-o camera confortabila de hotel. Ca sa ne intelegem pe deplin tara, trebuie sa fim calatori cu sacul in spate si cu ochii plini de vise.

Transfagarasan


Drumul din nori se intinde pe 151 km, dintre care 90 au fost construiti din ordinul lui Ceausescu intre 1970 si 1974. Acesta se desfasoara peste cel mai inalt lant muntos din tara si ajunge la altitudinea de 2042 metri.

In 2012, Top Gear a declarat Transfagarasanul cel mai bun drum din lume. Si pe buna dreptate.

Tunelul natural de la Obreja


Multa vreme, oamenii au considerat Tunelul Dragostei din Klevan, Ucraina un colt unic de lume. Cu toate acestea, o astfel de formatiune exista si in Romania, la iesirea din Obreja, pe calea ferata Caransebes – Otelu Rosu.

Vegetatia s-a unit deasupra sinelor de tren pe o lungime de 1 km. Merita vizitat in mod special in luna mai atunci cand salcamii de aici sunt infloriti.

Cascada Bigar


Caderea de apa face parte din Parcul Natural Cheile Nerei-Beusnita. Intregul peisaj pare desprins totusi din povestile cu spiridusi. Aproape necunoscuta in tara noastra si lasata de izbeliste in ultimii 20 de ani, site-ul The World Geography a declarat-o cea mai frumoasa cascada din lume.

Bigar a intrat de curand si in atentia publicatiei Huffington Post iar jurnalistii de aici au constatat ca izvorul se afla exact la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord.

Vulcanii noroiosi


Formatiunea unica in Romania se afla in comuna Berca, judetul Buzau. Platourile spectaculoase se intind pe 16 hectare si ofera o priveliste desprinsa din alta lume, cu un aer selenar.

Din conurile cu un ton aparte de gri se revarsa un noroi rece iar in preajma lor, vegetatia este inexistenta, sau in cel mai bun caz, rara si foarte specifica. Acest lucru se datoreaza solului sulfuros si imbibat cu saruri daunatoare plantelor.

Castelul Bran


Constructia castelului situat la 30 de kilometri de Brasov a inceput in 1211 si a fost finalizata in 1377. La origini, acesta a avut o destinatie militara, datorata cel mai probabil amplasarii sale strategice in pasul Bran-Rucar.

De cele mai multe ori, castelul este asociat cu imaginea personajului fictiv Dracula. Pentru descrierea contelui sau, Bram Stoker s-a inspirat din povestile care circulau despre Vlad Tepes. In romanul lui, caminul vampirului era un castel transilvan asezat pe marginea unei prapastii adanci. Pentru ca Branul corespunde acestei imagini, a aparut astfel si legenda potrivita careia nobilul malefic a trait candva aici. Cu toate acestea, documentele istorice inregistreaza doar o legatura foarte vaga intre Vlad Tepes si castelul Bran.

Delta de langa Bucuresti – Lacul Vacaresti


Lacul Vacaresti este o formatiune antropogena cuprinsa intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei.
Pentru amenajarea sa, inceputa in 1986, a fost daramata Manastirea Vacaresti. Din ampla constructie au fost salvate doar cateva coloane si capiteluri, transportate la Palatul Mogosoaia sai Manastirea Cernica.

Lacul Vacaresti a fost menit ca parte a sistemului de protectie al orasului impotriva inundatiilor insa proiectul nu a mai fost finalizat. Treptat, natura a creat aici un ecosistem cu totul special in care traiesc peste 90 de specii de pasari printre care lebede, lisite, egrete si cormorani. De asemenea, aici traiesc animale de apa alaturi de vulpi, iepuri si bizami.

Chipul lui Decebal


Carpatii intalnesc Dunarea intr-un colt de poveste numit La Cazane. Apa este prinsa aici intre peretii de piatra si peste toate, vegheaza o sculptura care il infatiseaza pe Decebal, ultimul rege dac.
Basorelieful are o inaltime de 55 de metri, este mai scund cu doar 6 metri decat Statuia Libertatii si se afla la 20 de kilometri de orasul Orsova.

12 arhitecti au lucrat la Chipul lui Decebal timp de 10 ani sub obladuirea lui Iosif Constantin Dragan. Inscriptia de sub fata statuii DECEBAL REX – DRAGAN FACIT se traduce prin Regele Decebal – facuta de Dragan.

Cimitirul Vesel de la Sapanta


In cele mai multe dintre culturi, moartea este un moment solemn, prilej de reculegere si meditatie. In Sapanta, lucrurile stau cu totul altfel iar acest lucru a facut localitatea cunoscuta pe plan mondial.
Epitafurile celor decedati sunt scrise pe lemn de stejar, cu o pictura naiva care ilustreaza trasaturile celor ingropati si cateva versuri despre viata si moartea acestora.

Primul astfel de epitaf a aparut in 1935 iar in prezent numara in jur de 800 de cruci.

Palatul de la Mogosoaia


Momentul exact in care a fost pusa piatra de temelie a palatului brancovenesc s-a pierdut in istorie insa cercetatorii afirma ca domnitorul Constantin Brancoveanu a inceput sa cumpere pamant aici in 1698. Cert este ca in 1702 constructia a fost terminata.

Palatul este un vestigiu al stilului arhitectural romanesc renascentist denumit de cele mai multe ori stilul brancovenesc si este o imbinare eleganta de elemente venetiene si otomane.

Delta Dunarii


Asa cum spuneam la inceput, pe teritoriul tarii noastre se afla cel mai tanar pamant din Europa: Delta Dunarii. Aceasta a inceput sa se formeze acum 6500 de ani si este a doua delta europeana ca marime, dupa cea a Volgai. Intinderea este in continua crestere si inainteaza spre Marea Neagra cu 24 de metri pe an.

Aici este locuinta a peste 300 de specii de pasari si include 70% din numarul de pelicani albi din lume si 60% din numarul cormoranilor mici.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.