Top 5 motive pentru care Euro s-ar putea prabusi in 2011

Euro a fost performera negativa din piata valutara in acest inceput de mai, depreciindu-se 5% fata de principala contraparte, Dolarul, dar si fata de celelalte valute majore. Riscul unei vanzari agresive in cea de a doua jumatate a anului este ridicat. Analistii Admiral Markets enumera cei mai importanti factori de risc pentru moneda europeana.

Politica monetara

Declinul Euro a fost declansat de conferinta de presa ce a precedat ultimei sedinte de politica monetara: presedintele BCE, J.C.Trichet a fost moderat in privinta inflatiei si ingrijorat de aprecierea Euro din ultimele luni. Daca in urma cu cateva saptamani investitorii asteptau o majorare a dobanzii cheie cu 1.25%, acum s-au redus la jumatate: randament scazut, interes mic.

Pozitia oficialilor europeni

Anumiti oficiali UE considera ca nivelul la care a ajuns Euro, fata de dolar in principal, ameninta industria. Sa nu uitam ca industria germana si franceza au performat cel mai bine dupa criza din Grecia. Altii sunt de parere ca noi masuri stimulente sunt necesare, pentru a revigora economiile statelor cu probleme. Toate aceste comentarii sunt negative pentru Euro.

Grecia & Irlanda

Retrogradarea de catre agentiile de raiting si implicit costuri de finantare mai mari, restructurari, sporirea masurilor fiscale, speculatiile iesirii din zona Euro, toti sunt factori ce slabesc increderea in moneda europeana.

Un nou val de criza

Principala amenintare, panica din pietele financiare, ar duce la un flux de capital panicat din zona Euro catre lichiditate si siguranta (piata Americana, Aur, Argint). Cat timp investitorii au fost optimisti, au privit doar la randamentul oferit de activele cu risc, neglijand fundamentele nu tocmai solide, dar se pot panica rapid, iar cursul de schimb se va ajusta si va depasi gravitatea situatiei, ca de obicei: marii investitori vand un pret supra-evaluat si cumpara apoi sub-evaluat.

Speculatiile din piata valutara

In acest an Euro s-a apreciat aproape 20% fata de dolar, oferind investitorilor un randament anualizat de 40%. Cum cotatiile au revenit la maximul ultimilor 3 ani si perspectivele sunt mai degraba sumbre, profiturile vor fi marcate. Pe de alta parte, un nou val de criza ar intensifica speculatiile pe deprecierea Euro fata de valutele de refugiu ca Dolarul, Francul Elvetian si Yenul Japonez.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.