Cascavalul care nu contine branza, frisca fara smantana, pateul fara ficat, pasta de unt care nu contine unt sau ciocolata cu alune care are doar 10% cacao si doar 0,1% alune. Sunt doar cateva dintre produsele contrafacute pe care le gasim pe piata si poarta denumiri inselatoare.
Nu exista un control al retetelor, sustin voci din partea autoritatilor care reglementeaza punerea pe piata a alimentelor din carne sau lactate. Pana anul acesta, fiecare companie care producea mezeluri, bunaoara, isi autoriza retetele folosite la directiile agricole. Acum aceasta avizare nu mai e necesara, scrie doctorulzilei.ro.
Potrivit sefului Directiei Sanitare Timis, asistam la un vid legislativ in ceea ce priveste alimentele de origine animala iar singura solutie e sa citim cu maxima atentie etichetele si sa cumparam produse care contin exclusiv carne sau lapte.
Parizer de porc. Parizer de porc, contine carne de porc 50% si emulsie de soric fierte si vopsite cu carmin
Ingrediente: carne de porc 50%, emulsie de soric, apa, proteina vegetala din soia, amidon, sare, condimente, stabilizator: difosfat, potentiator de aroma: glutamat de sodiu, antioxidant: acid ascorbic, colorant natural: carmin, dextroza, conservant: azotit de sodiu.
Macinata fin, carnea de porc se amesteca impreuna cu emulsia de soric, apa, soia si amidon, plus ceilalti aditivi, pentru a rezulta in final o pasta roz, colorata cu carmin. Totul se fierbe, im membrana necomestibila si ajunge apoi in galantare.
Specialistii spun ca nu este, categoric, cel mai sanatos parizer, insa, spre deosebire de alti “confrati” nu contine slanina si poate trece drept aliment dietetic. Orice mezelar stie inca ca acest parizer este si foarte departe de reteta originala, inventata de nemti si care continea carne vita si slanina tocate fin, afumate la cald si apoi fierte.
Sunca romaneasca. Sunca de fata este de fapt un fel de mezel macinat si tratat termic. Este si ratiunea pentru care contine carne de pasare separata mecanic. Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii din 2002, aceasta se comercializeaza numai pentru utilizarea in fabricarea produselor din carne tratate termic. Ca atare, desi se numeste sunca, e un amestec de carne de pui, porc, si slanina, plus organe de porc si diversi aditivi care la final este colorat cu carmin si fiert.
Specialistii in alimentatie atrag atentia ca ar trebui categoric evitata de bolnavii de guta. “Organele animale sunt foarte bogate in colesterol, de aceea trebuiesc categoric evitate alimentele in care se regasesc, pentru ca pot genera atacuri de guta”, a explicat Gheorghe Mencinicopschi.
Branza topita. Cascaval, contine 30% branza, 23% cascaval, apa, amidon si ceva unt
Aceasta branza topita cu aroma de cascaval este un produs “obtinut prin topire”. Contine, totusi, branza si cascaval, dar numai intr-un procent putin mai mare de jumatate. in rest, produsul este un amestec de apa, lapte praf, unt si amidon din cartof.
La toate acestea se adauga niste E452, un polifosfat care determina asimilarea lenta de calciu, magneziu si fier si, deci, atrofierea oaselor si depunerile de calciu, respectiv E339.
Cercetarile au aratat ca unul din E-urile prezent e in acest produs nu e recomandat sa fie ingerat frecvent. Este vorba de E339, care are actiune emulsionanta, protejeaza grasimile fata de rancezire si stabilizeaza culoarea carnii. in cantitati mari are efect laxativ si poate tulbura echilibrul calciu / fosfor.
Citeste mai mult pe doctorulzilei.ro.