Top mancaruri celebre denumite dupa “inventatorii” lor. Vezi de unde vin denumirile de sandwich sau paine Graham

Comune sau sofisticate, consumate de mai toata lumea sau rezervate doar gurmanzilor, multe feluri de mancare si-au primit denumirea dupa cei care au contribuit la aparitia lor. Multi dintre cei care le consuma nu stiu acest lucru.

1.    John Montagu, al patrulea conte de Sandwich – Sandwich-ul
Povestea spune ca Montagu era in timpul unei partide de carti cand i-a cerut unui servitor sa-i aduca niste carne de vita prajita intre doua felii de paine prajita, ca sa manance cu o mana si sa joace cu cealalta. Alte legende spun ca el scria sau vana cand a cerut primul fel de mancare pe care astazi il cunoastem sub denumirea de sandwich. Dar prima varianta ramane cea mai plauzibila, fiindca Montagu organiza jocuri de carti care durau zile intregi.

2.    Sylvester Graham – Painea Graham
Sylvester Graham a fost unul dintre primii americani care a sustinut ca painea alba si carnea trebuiesc evitate si a militat pentru consumul de fructe, legume si cereale integrale. si-a facut dusmani printre brutari si macelari, dar a avut prieteni celebri precum Thomas Edison sau Joseph Smith. El a creat painea bogata in fibre si facuta din faina cunoscuta in zilele noastre drept painea Graham.

3.    Caesar Caldini – Salata Caesar
Este complet gresit sa credem ca salata Caesar a fost numita dupa numele imparatului Roman. De fapt, Caesar Caldini a fost cel care a denumit-o. Caesar era un proprietar de restaurant din Tijauna, Mexic, care, la fel ca si Robert Cobb, a intocmit o salata in graba cu ce avea prin bucatarie. Crutoane, salata, piept de pui, parmezan, suc de lamaie, ulei de masline, oua, sos de Worcestershire. Va suna cunoscut?

4.    Alfredo di Leio – Pastele Alfredo

Di Leio, un faimos bucatar italian, era ingrijorat din pricina nevestei sale, slabita dupa nastere. A preparat un sos din smantana, unt si parmezan pentru a-i reda puterile. A adaugat apoi paste fettucine si a luat nastere o faimoasa reteta italieneasca. Popularitatea acestor paste s-a extins si in Statele Unite dupa ce Douglas Fairbanks si Mary Pickford au incercat reteta chiar la restaurantul lui Alfredo in timpul lunii lor de miere in Roma.

5.    Lemuel Benedict – Ouale Benedict

Atunci cand brokerul de pe Wall Street, Lemuel Benedict, s-a intors la hotelul Waldorf-Austria dupa o noapte lunga in care a baut si petrecut, i-a cerut sefului de sala un remediu ciudat pentru mahmureala. El dorea o bucata de paine prajita, un ou posat, bacon si sos olandez. A primit comanda, dar in loc de paine prajita i s-a adus o briosa englezeasca si in loc de bacon, sunca presata. Astfel au luat nastere faimoasele oua Benedict, poate cel mai gustos mic dejun din lume.

Citeste mai multe AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.