Topul celor mai frecvente greseli din limba romana. Tu stii sa vorbesti corect sau le cazi prada?

Tuturor ni se poate intampla sa mai facem cate o greseala atunci cand scriem un mesaj sau purtam o conversatie. Unele greseli sunt suparatoare doar pentru academicieni, insa altele chiar ne pot face de ras. Cele mai frecvente greseli de exprimare sunt atat de des intalnite incat unii ajung sa se intrebe daca nu cumva chiar ele sunt varianta corecta.

Ar fi bine sa avem tot timpul la indemana un dictionar, fie si unul electronic instalat pe telefon ori tableta, numai ca asta nu se intampla – si asa apar greselile de exprimare. A gresi e omeneste, dar exista si greseli pe care nimic nu le poate scuza, conform stirileprotv.ro.

Iata-le pe cele mai frecvente:

1. Poate cea mai frecventa greseala este confuzia dintre fi si fii. Se scrie cu doi i numai la imperativ afirmativ (fii!), conjunctiv prezent (sa fii, sa nu fii) si in cazul formei „populare” a timpului viitor – adica o sa fii. In toate celelalte situatii se scrie cu un singur i: a fi, sa fi, nu fi, as fi, voi fi etc.

2. Tot foarte intalnita e si folosirea lui place in loc de placea. Corect este a placea – si aceeasi regula se aplica si la alte verbe de conjugarea a II-a, adice verbele care se termina in ea (a parea, a tacea, a sedea).

3. Decat si doar nu se pot folosi unul in locul celuilalt. Decat se foloseste doar pe langa verbele la forma negativa iar doar, numai pe langa cele in forma afirmativa. Mai simplu, folosim „decat” numai in cazurile in care propozitia incepe cu nu.

4. Cunostiinta se refera la o informatie pe care o stapaneste cineva, la o forma de cunoastere, iar cunostinta – cu un i – la o persoana cunoscuta. Corect, nu? Nu. In realitate, cunostiinta nu e u cuvant al limbii romane. Indiferent de sensul substantivului, spunem si scriem cunostinta.

5. Vroiam, desi e folosit de mai toata lumea, nu exista. Forma corecta este voiam. Vroiam a aparut probabil din combinarea a doua verbe cu acelasi sens, a vrea si a voi.

Exista insa si greseli mult mai perfide: de pilda, dupa ultimele reguli ale Academiei Romane, trebuie sa spunem „o prietena de-ale mele” si nu „o prietena de-a mea”. Ca sa fiti la curent cu tot ce s-a mai schimbat prin limba romana sau sa ii ajutati pe cei mici la scoala, merita sa va cumparati un dictionar cat mai nou, fie ca e vorba de celebrul DEX sau de temutul DOOM (Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane). Si, de ce nu, si noua Gramatica a limbii romane, mai ales ca aceasta o sa va tina cateva decenii.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De foarte multe ori se spune ”întreg poporul” sau ”întreg sezonul” în loc de ”întregul popor” sau ”întregul sezon” (se mai poate spune și ”poporul întreg” sau ”sezonul întreg”). Dacă adjectivul se află înaintea substantivului pe care îl caracterizează, se articulează adjectivul, iar dacă substantivul se află înaintea adjectivului, se articulează substantivul. Așa cum nu se spune sau ”întreagă greutatea” sau ”întregi domeniile” ci ”întreaga greutate” (sau ”greutatea întreagă”) respectiv ”întregile domenii” (sau ”domeniile întregi ”), nu trebuie să se spună ”întreg sezonul” sau ”întreg poporul”.