Tot ce trebuie sa stii despre cumpararea unui televizor: LCD, LED sau OLED?

Un televizor este ceva ce speri să cumperi o dată la zece ani, iar ecranul este cea mai importantă componentă. Iar dacă ultimul tău televizor a durat într-adevăr zece ani, probabil nu mai ești la curent cu ultimele tendințe din spațiul TV și s-ar putea să te simți confuz cu noile mărci, terminologia și marea varietate de opțiuni disponibile în acest an.

Ai ajuns însă la locul potrivit. Am creat un ghid pentru tine care detaliază tot ceea ce trebuie să ai în vedere înainte de a cumpăra un televizor.

LCD, LED, QLED sau OLED: Care este diferența?

Cel mai important lucru la orice televizor este, desigur, ecranul. Când vine vorba de ecran, sunt multe de luat în considerare în ceea ce privește tehnologia. Chiar dacă tehnologiile precum plasma sau chiar LCD standard nu mai sunt relevante, există încă o mulțime de tehnologii noi cum ar fi OLED și QLED care creează confuzie. Iată care sunt elementele de bază care intră în fiecare tehnologie populară de ecran.

Televizoare LCD

După moartea tehnologiei cu tuburi de raze catodice, trendul în materie de televizoare a fost ecranul LCD sau displayul cu cristal lichid. Forma originală a unui LCD folosea un afișaj standard cu cristale lichide, dar cu iluminare de fundal. Această formă este mai accesibilă, dar mai puțin eficientă din punct de vedere energetic decât iluminarea LED și, de asemenea, nu este la fel de strălucitoare.

Merită să subliniem totuși faptul că televizoarele LCD retroiluminate sunt practic demodate și este aproape imposibil să cumperi unul astăzi.

Televizoare LED

Cea mai utilizată tehnologie de ecran TV astăzi este LED-LCD sau pur și simplu TV LED. Acesta este în esență același afișaj cu cristale lichide, dar cu iluminare cu LED (lumină diodă). Acest lucru permite nu numai ca televizorul să fie mai subțire și să aibă margini mai mici în jurul ecranului, dar oferă și o experiență de vizionare mai strălucitoare. De asemenea, este semnificativ mai eficient din punct de vedere energetic decât iluminarea LED, ceea ce face un TV LED să fie cel mai căutat televizor în ziua de astăzi. Astfel, un TV LED este cel mai comun și economic televizor.

Majoritatea cumpărătorilor de astăzi se vor opta pentru un TV LED. Opțiunile cele mai accesibile astăzi oferă această tehnologie, astfel încât cumpărătorii care caută cea mai bună valoare vor dori probabil un TV LED. În prezent, producția de panouri LED-LCD mari este destul de accesibilă, astfel că cele mai accesibile televizoare cu ecran mare vor beneficia de această tehnologie pentru ecran.

Quantum Dot

Este adeseaă numit QLED, termen de marketing popularizat de Samsung. Aceasta este o tehnologie relativ nouă pentru ecrane de televizoare, care folosește puncte cuantice (un tip de semiconductor) pentru a produce lumină colorată. Acesta folosește un strat cuantic de puncte despre care se spune că îmbunătățește luminozitatea și culorile televizorului. Se spune că ecranele cu LED-uri Quantum Dot sunt mai bune decât ecrane LED-LCD standard, apropiindu-se de ecrane OLED în multe moduri în ceea ce privește performanța.

Aceasta este o tehnologie relativ nouă, neobișnuită și scumpă pentru ecrane TV. Este promovată puternic de Samsung pentru unele televizoare de înaltă calitate, prețurile pentru aceste opțiuni fiind puțin mai mici decât cele ale televizoarelor OLED, în majoritatea cazurilor. Samsung nu este singurul pe piață cu această tehnologie, dar ceilalți producători sunt bazați în special în Asia.

OLED

Considerată pe scară largă a fi cea mai bună tehnologie de ecran disponibilă astăzi, OLED (Organic Light Emitting Diode) este, de asemenea, cea mai scumpă opțiune de pe piață. Această tehnologie folosește pixeli organici individuali care emit lumină când trece un curent electric prin ei. Televizoarele OLED sunt cunoscute pentru faptul că au cele mai bune niveluri de negru, deoarece zonele ecranului care sunt negre sunt capabile să se oprească pur și simplu, chiar dacă alte părți ale ecranului sunt aprinse.

Televizoarele OLED nu sunt ieftine și va trebui să aloci un buget semnificativ pentru a cumpăra unul dintre acestea. Cu toate acestea, vei obține ceea ce este probabil cel mai bun ecran disponibil în comerț și vei avea la dispoziție niveluri, culori și contrast negru mai bune decât cu orice alt ecran TV. Ca dezavantaj este faptul că un ecran OLED tinde să aibă anumite probleme, cum ar fi arderea, ceea ce înseamnă că pot exista urme minore vizibile pe televizor după o utilizare îndelungată.

Ce ar trebui să cumperi?

Având în vedere factorii de mai sus, trebuie să alegi cel mai bun televizor pentru tine în funcție de nevoile și cerințele de vizualizare. Dacă ești în căutarea unei achiziții care să merite banii, vei obține ceea ce trebuie de la un TV LED. Acestea sunt disponibile în toate dimensiunile și sunt mai mult decât adecvate pentru tot felul de conținut, inclusiv TV prin cablu și satelit, servicii de streaming online și jocuri. În plus, dacă în majoritatea timpului de vizionare urmărești programe obișnuite de televiziune prin cablu, rezoluția va fi limitată la full-HD și este posibil să nu fie nevoie să investești într-un televizor 4K.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In articol este o gresala.Cand comparati consumul energetic, afirmati ca un led tv consuma semnificativ mai putin „decat iluminarea LED”…ati vrut sa spuneti „…iluminarea lcd clasic cu neoane”.

  2. Părerea mea este că nu ai nimerit caracteristicile la nici una din tehnologiile ecranelor TV astfel că lcd led și qled sunt dependente de un factor comun adică back-light în comparație cu tehnologia oled ce nu depinde de back-light și asa mai departe eu ca electronist mă pun pe ginduri cind vad asa greșeli scrise despre tehnologii

  3. Pana cand Samsung nu lucreaza la perfectionarea OLED care prezinta hibe dupa doar cateva luni de utilizare si patentarea unei tehnologii superioare accesibile, cea mai buna optiune actuala pana in 2.500 de lei ramane un Smart LED 4K (sau 8K daca iti permiti).