Tot ce trebuie sa stii despre inscrierea copilului in clasa pregatitoare sau clasa intai, din 2 aprilie! Ponturi si adrese utile!

TIMISOARA. Marti, 2 aprilie, incepe oficial procesul de inscriere al copiilor in clasele pregatitoare si intai. Citeste aici care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi astfel incat alegerea scolii sa fie cea optima.

Potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei, in clasa pregatitoare se vor inscrie anul acesta copiii care implinesc varsta de sase ani pana in 31 august.

Similar, in clasa I vor fi inscrisi copiii care au implinit sapte ani pana la 31 august, inclusiv, la cerere, cei care nu au parcurs clasa pregatitoare.

Cei care nu au implinit varsta de 6, respectiv 7 ani pana la data mentionata, dar o implinesc in perioada 1 septembrie – 31 decembrie, pot fi inscrisi la solicitarea parintilor in clasa pregatitoare sau intai, insa vor trebui sa fie, obligatoriu, evaluati de psihologi.

In aceasta situatie sunt, potrivit raportarilor transmise de gradinite catre Inspectoratul Scolar Judetean, peste 2.500 de copii in Timis. Acestora li se vor mai adauga alte cateva zeci din gradinitele neautorizate si neacreditate, ai caror parinti au inceput deja sa solicite inscrierea lor pe liste.

Ce este evaluarea psihosomatica si unde se va face

Copiii vor fi verificati de echipe de psihologi, pentru a se stabili daca micutii care nu au implinit varsta necesara inscrierii sunt suficient de dezvoltati pentru a parcurge cu succes clasa pregatitoare sau, dupa caz, clasa intai. Evaluarea unui copil va dura 40 de minute. Daca psihologul constata ca dezvoltarea psihosomatica permite inscrierea, va elibera un atestat, act pe care parintele il va include in dosarul de inscriere. In caz contrar, copilul va ramane la gradinita sau va fi inscris in clasa pregatitoare. Rezultatul evaluarii psihosomatice nu poate fi contestat.

In Timis vor fi organizate peste 30 de centre de evaluare. 21 dintre acestea, alaturi de centrul judetean, vor fi amplasate in Timisoara. Alte trei centre vor exista in Lugoj si cate un centru in urmatoarele localitati: Buzias, Recas, Sannicolau Mare, Faget, Deta, Jimbolia, Gataia, Lovrin, Becicherecu Mic, Sacalaz, Sanandrei  si Peciu Nou.

La ce unitate de invatamant poate fi inscris copilul

Parintii pot opta pentru inscrierea la scoala de circumscriptie, cat si pentru alta unitate de invatamant din afara acesteia. La scoala de circumscriptie, copilul are automat un loc asigurat, in timp ce la scolile din afara circumscriptiei acesta este inscris in limita locurilor libere si poate fi respins, daca sunt mai multi candidati decat locuri, pe baza criteriilor generale si specifice de departajare.

Criteriile de departajare generale sunt: copilul are un handicap; este orfan de unul sau ambii parinti; provine de la o casa de copii, centru de plasament sau plasament familial; are un frate sau o sora inmatriculat/a in unitatea de invatamant dorita.

Criteriile specifice sunt aplicate dupa cele generale si se stabilesc de catre fiecare scoala in parte, conditia fiind sa nu existe discriminari. Spre exemplu, criteriile specifice la Liceul William Shakespeare sunt: copilul a urmat cursuri de limba engleza; locul de munca al parintilor se afla in apropierea scolii; cel putin unul dintre parinti a fost elev al scolii. Fiecare scoala este obligata sa afiseze pe site-ul propriu criteriile specifice de departajare. Daca acestea nu exista pe site, parintii se pot informa direct la unitatile de invatamant.

O noutate fata de anul trecut este optiunea de a rezerva locul copilului la scoala de circumscriptie, pentru eventualitatea in care acesta este respins in urma departajarii de la scoala dorita.

Unde si cand au loc inscrierile

Inscrierea se face direct la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului. Cererile-tip pot fi atat completate si validate la scoala dorita, sau pot fi completate on-line, formularul urmand sa fie disponibil pe site-ul www.edu.ro incepand cu 2 aprilie, dar validarea cererii se va face de catre parinte tot la unitatea de invatamant vizata.

Actele necesare pentru inscriere sunt urmatoarele: cerere-tip; copii dupa actul de identitate al parintelui sau tutorelui legal; certificatul de nastere al copilului; documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica (acolo unde este cazul); alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor de departajare generale sau specifice (daca este necesar).

Calendarul inscrierilor: prima etapa se desfasoara intre 2 si 22 aprilie, de luni pana vineri intre orele 08.00 – 20.00 si sambata intre orele 08.00 – 13.00 (parintii se pot programa la unitatile de invatamant). A doua etapa se desfasoara intre 8 si 17 mai.

In cea de-a doua etapa de inscrieri vor participa doar copiii care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant dupa prima etapa. Parintii acestora vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile. Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile dupa fiecare etapa.

O alta veste buna pentru parinti a fost aprobarea de catre inspectorat a depasirii numarului de 25 de elevi intr-o clasa. Astfel, fiecare clasa pregatitoare, dintre cele 271 aprobate in Timis, va putea contine numarul maxim de 30 de copii. In total, locurile rezervate pe circumscriptii sunt 5.116 pentru clasa pregatitoare, urmand sa ramana 1.884 de locuri libere in afara circumscriptiilor.  In clasa intai sunt asteptati sa se inscrie alti 932 de copii.

Cateva ponturi pentru parinti

1. Documentati-va serios in privinta scolii pe care urmeaza sa o alegeti. Aveti la dispozitie LISTA SCOLILOR CARE AU CLASE PREGATITOARE, unde gasiti si site-urile fiecarei unitati de invatamant pentru informatii suplimentare. Pentru a identifica scoala de circumscriptie, dati CLICK AICI. In cazul in care copilul nu are implinita varsta necesara inscrierii, aici gasiti CENTRELE DE EVALUARE PSIHOSOMATICA din Timis.

2. Participati la Zilele portilor deschise ale unitatilor de invatamant, care incep sa fie organizate de sambata, 30 martie. Contactati unitatea de invatamant, aflati cand puteti vedea cu exactitate ce conditii ofera si vizitati!

3. Participati la intalnirile de informare si consiliere organizate chiar la gradinita unde a fost inscris copilul dumneavoastra! Acestea au loc in perioada 1 – 12 aprilie.

4. Daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa contactati unitatile de invatamant! La orice intrebare vi se va raspunde si la telefonul gratuit TELVERDE 0800 816 256.

5. Cititi mai multe informatii despre procesul de inscriere pe pagina oficiala a Ministerului Educatiei, www.edu.ro, si pe pagina Inspectoratului Scolar Judetean Timis, www.isj.tm.edu.ro.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. AM INSCRIS LA GRADINITA LADY BIRD