O analiza realizata de Coface Romania arata ca, la nivel national, 12.739 de companii erau in insolventa la sfarsitul lunii iunie, cu mari probleme de lichidate, in special la firmele medii si mari.
Potrivit studiului, cele mai afectate domenii, raportat la numarul de firme active, sunt constructiile, HORECA si transporturile. De asemenea, se inregistreaza o crestere a riscului de insolventa. Astfel, doua treimi din companiile analizate de Coface in primele 6 luni ale anului au prezentat un risc de insolventa mare sau semnificativ peste medie.
Semnificativ pentru starea precara a economiei private sunt indicatori precum numarul de zile de intarziere la plata, care a cresuct in ultima perioada sau a incidentelor cu bonuri de odin si CEC-uri, semn al lipsei acute de lichidati de pe piata.
„Mediul economic din prima jumatate a anului 2013 s-a dovedit unul plin de provocari si se observa, in ciuda cresterilor anuntate de 2,2% din PIB, o deteriorare a situatiei companiilor, in special a celor de dimensiuni medii-mari. Lipsa creditarii bancare lasa urme adanci in buna functionare a economiei romanesti, astfel ca firmele mari au fost nevoite sa preia din aceasta sarcina si sa transfere mai mult risc in creditul comercial”, a explicat pentru hotnews.ro Constantin Coman, Country Manager Coface Romania.
„Anul 2013 l-as caracteriza ca unul al marilor insolvente cu un impact puternic social-economic. In ciuda unui nivel de incredere mai ridicat si a unor indicatori macro-economici pozitivi, in special datorita exporturilor si a unui an agricol bun, mediul economic inca sufera si acest lucru se observa in ponderea foarte mare a datoriilor firmelor medii-mari, aproximativ 49%, in totalul datoriilor firmelor insolvente. 59% din totalul cifrei de afaceri realizate de firmele intrate in insolventa in S1 2013 a fost generat de firme medii-mari”, a mai spus acesta.
Mai multe detalii AICI.
Pareri
Ce lichiditati sa mai ai cand statul ia 80% din ce castigi?