Tot mai multe viroze eruptive au fost inregistrate in Timis in ultimele luni! Scarlatina si rubeola le dau batai de cap parintilor si medicilor

TIMISOARA. Timisul nu este ferit de epidemiile de boli infectioase care au lovit in plin alte judete. Daca in Sibiu sau Salaj au fost declarate peste o mie de cazuri de rubeola, in Timis, numarul acestora (dupa testele serologice pozitive) ii pune pe ganduri: aproximativ o suta de persoane au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara.

Bolile eruptive sunt cele care ii pun pe ganduri pe specialistii timisoreni, intrucat numarul acestora este mult mai mare decat in anii trecuti. Daca in 2011 au fost identificate cateva cazuri de scarlatina, si acestea izolate, la nivelul intregului judet Timis, doar in primele trei luni ale lui 2012, numarul celor care au fost tratati de aceasta boala este in crestere: „Numai saptamana trecuta am avut trei cazuri, iar in saptamanile precedente au mai fost inregistrate alte cazuri. Daca anul trecut am avut epidemie de rujeola, acum avem rubeola si alte boli eruptive”, ne spune Virgil Musta, purtatorul de cuvant al Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Timis au intalnit 28 astfel de situatii in Timis. „Cazurile inregistrate de DSP au fost disparate in judet. Deci nu au existat focare de infectie. Noi nu am inchis vreo unitate de invatamant din cauza cazurilor de scarlatina, dar parintii se panicheaza si nu mai vor sa-i lasa pe copii la gradinita sau scoala pana ce nu-i asigura directoarea ca totul este sub control”, ne-a spus Dana Spac, purtatorul de cuvant al DSP Timis.

Si inspectorii scolari spun ca nu au primit cereri de la gradinite pentru inchiderea unitatilor din cauza unor boli, dar recunosc faptul ca exista posibilitatea ca gradinita sa opteze pentru varianta inchiderii, pentru o zi, in cazul in care parintii cer acest lucru si sa nu anuntie ISJ. „Nu am primit cereri de la conducerea unor scoli sau gradinite. Dar sunt locuri unde scrie mare pe poarta „GRADINITA”, care sunt autorizate, dar nu au acreditare, desi sunt private. Aici nu poti sti daca au inchis sau nu. Unii directori se sperie si atunci prefera sa igienizeze locul si o zi ii anunta pe parinti ca e inchis”, ne spune Vasile Miclaus, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.

Cand apar eruptiile, ceilalti sunt deja contagiati 

Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase avertizeaza ca epidemia de boli eruptive nu inseamna numai aparitia eruptiilor pe corp. „La scoli sau in gradinite, daca un copil este bolnav, atunci, pana sa-i apara eruptiile, el ii contagiaza pe ceilalti. Dupe ce a fost identificata boala, degeaba, el sta acasa in repaus, si se odihneste, dar ceilalti la ceilalti boala s-a putut instala de mult. Solutia inchiderii unui spatiu este una tardiva, de cele mai multe ori. Parintii se panicheaza, iar directorii iau masuri exagerate ca sa-i calmeze pe acestia”, explica medicul Virgil Musta.

Scarlatina este o boala contagioasa, una dintre bolile copilariei care, daca nu este tratata corespunzator, poate aduce complicatii in viitor. in ultimii ani, cazurile de scarlatina la Timisoara au fost rare, iar internarile – izolate. Boala este usor transmisibila intr-un grup, prin tuse, ras sau chiar intr-o discutie. „Sunt cazuri mai multe acum, dar au venit pe rand. Streptococul se gaseste in gat si se paseaza de la un copil la altul pe cale orala”, a spus Virgil Musta, medic in cadrul Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului „Victor Babes”.

Boala se manifesta de obicei la copiii de gradinita. Primele simptome ale scarlatinei sunt febra si o eruptie, pe corp si membre, de pete mici si rosii. in cazul in care aceste semne apar, este bine sa se faca imediat un exudat faringian care poate confirma sau infirma prezenta streptococului.

Cazurile tot mai multe inregistrate in Timis nu sunt, totusi, izolate fata de restul tarii. La nivel national, cazurile bolilor eruptive, cum este rubeola, a inregistrat in primul trimestru al acestui an, o crestere alarmanta in randul populatiei. Mai multe judete au peste o mie de cazuri declarate, iar numarul celor imbolnaviti in Timis este de cateva ori mai mare decat in anii precedenti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.