Tot mai multi bolnavi de hepatita in judetul Timis. De Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei, medicii incearca sa ii invete pe timiseni sa combata boala

TIMISOARA. Numarul timisenilor bolnavi de hepatita care primesc tratament s-a dublat in acest an, comparativ cu 2010. Cei care se imbolnavesc sunt mai ales tineri, care habar nu au ce inseamna boala si cum se transmite, daramite sa se fereasca de ea.

Potrivit medicilor specialisti, in primele 6 luni ale acestui an, 96 de bolnavi cu hepatita C primesc tratament prin Casa de Asigurari, in timp ce 54 de bolnavi primesc tratament pentru hepatita B. Aceasta in timp ce in 2010, numarul celor tratati pentru hepatita C era de 98, iar cel al bolnavilor cu hepatita B de 62.

„Deci, practic, la data de 26 iulie, erau exact aceeasi bolnavi, ca numar, cu hepatita C tratati pe parcursul anului 2010. Inseamna ca in 2011 tratam de 2 ori mai multi bolnavi. Mai sunt si cei de pe lista de asteptare, cu B+C – 103 de bolnavi. La acestia se adauga inca un numar de 23 de bolnavi din 2010 si 37 de bolnavi din 2011 pe care nu-i mai gasim”, explica Manuela Curescu, medic infectionist la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara.

Ea povesteste ca o treime din pacientii diagnosticati deja cu hepatita nu mai sunt de gasit. „Aici fac un apel la pacienti. Eu imi cunosc foarte bine pacientii mei si stiu cum ii caut. Ii sun, daca nu-mi raspund le dau mesaje, ii caut pe internet dupa adresa si in final le scriu scrisori. Pe cativa reusesc sa-i identific si sa le spun ca li s-a aprobat tratamentul. Aproape 30% din pacienti nu mai exista. Ei fie s-au mutat in alte judete, fie nu mai au telefoanele acelea, fie au plecat din tara”, mai spune Manuela Curescu.

Cei mai multi bolnavi sunt tineri

Toti bolnavii de hepatita afla extrem de tarziu despre boala. Din pacate insa, majoritatea sunt tineri si au pana in 30 de ani.

„Cei cu hepatita B sunt pacienti tineri, o medie de 26 – 28 de ani, iar cei cu hepatita C predomina generatia care s-a infectat anterior anului 1995, prin transfuzii, prin spitalizari frecvente. As zice ca varsta este 50 – 60 de ani.  Teoretic, protocolul prevede, in hepatita C, tratamentul pana la varsta de 65 de ani”, mai povesteste Manuela Curescu.

Hepatitele virale constituie o problema de sanatate publica, atat la nivelul tarii, cat si la nivelul judetului, si prin gravitatea lor, dar si prin complicatiile pe care le dau. De exemplu, hepatita B poate sa treaca intr-o forma cronica si poate sa duca la ciroza sau la cancer hepato-celular, forme grave, care cer spitalizari indelungate si costuri foarte mari. In cazul hepatitei A, cam 80% dintre cazuri evolueaza asimptomatic. In aceasta perioada, pacientul poate sa transmita boala la cei din jurul lui, spun specialistii.

Vaccinuri gratuite pentru copii

Vaccinul pentru hepatita B se face gratuit, inca din maternitate sau la scoala. Exista 3 doze de vaccinuri, care se fac pe rand, in maternitate, la 2 luni de viata si la 6 luni. Dozele vin din import si sunt sigure, asigura medicii, insa parintii sunt cei care refuza ca pruncii lor sa fie vaccinati.

„Parintii refuza vaccinarile, mai ales parintii rromi. Ne confruntam cu un refuz tot mai mare din partea parintilor. De exemplu, am avut un program de vaccinuri impotriva rujeolei in scoli. 500 de copii au refuzat, din cauza parintilor si am avut zeci de cazuri de rujeola”, spune Silvia Curelariu, inspector Directia de Sanatate Publica Timis.

Din pacate insa, pentru hepatita C nu a fost inca inventat un vaccin. „Hepatita A este o forma de boala usoara. Majoritatea cazurilor se vindeca. Cel mai greu este cu hepatita B si C, care merg spre cancer. In ani de zile, mai repede sau mai tarziu, pot sa se soldeze cu decese”, explica Silvia Curelariu. Adultii si adolescentii trebuie sa scoata din buzunar cam 70 de lei pentru o doza de vaccin.

Potrivit reprezentantilor DSP, care au organizat o masa rotunda cu ocazia Zilei mondiale de lupta impotriva hepatitei, judetul Timis este sub media pe tara in ceea ce priveste numarul bolnavilor de heptatita. Aici nu a mai fost descoperit un focar de infectie de mai bine de trei ani de zile, in timp ce in alte orase din tara si acum se gasesc astfel de focare.

La nivel mondial, 2 miliarde de oameni sufera de hepatita B, iar 350 de milioane au hepatita cronica. 600.000 mor anual din cauza hepatitei B, iar in fiecare an se inregistreaza 1,4 milioane de cazuri.

FOTO: Dariana Dragos

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Are o sumedenie de boli si abia face rost de bani pentru medicamente. Un tanar in varsta de 27 de ani cere sprijin celor care vor sa il ajute cu suma de 300 de ron pe luna. Acestia sunt banii care l-ar tine in viata pentru urmatorii ani. Pentru ca nu ii are, baiatul e la un pas de moarte.

    Leonard Maghyra are 27 de ani si locuieste intr-un azil din Medias. Baiatul asufera de ulcer, oligofremie, hepatita cronica virala cu virus V, hernie si ciroza. Tratamentul il costa 300 de lei lunar, bani pe care nu si permite. Tatal sau a murit mama nici nu vrea sa auda de el, fiind abandonat de mic intr-un centru de plasament. De curand a primit si un certificat de handicap dar pensia care ii va intra in cont in fiecare luna este de doar 33 de lei. Cine doreste sa il ajute pe Leonard cu cat poate este rugat sa depuna o suma cat de mica in contul:

    RO36 RNCB 0231 0888 5552 0001,,,, becere