Toti romanii trebuie sa aiba carti de indentitate electronice pana in 2011

Pana in iulie anul viitor, toti romanii trebuie sa aiba carti de identitate electronice. Cel putin asta vrea Ministerul Administratiei si Internelor, printr-un proiect de 32 de milioane de euro. Noile carti de identitate ar spori gradul de securitate, necesar pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Ministerul Administratiei si Internelor vrea ca, de la anul, toti romanii sa aiba carti de identitate electronice. Asa ca pana in iulie 2011, fiecare roman de rand trebuie sa fie amprentat, bagat in baza de date si dotat cu cip propriu. Proiectul, contestat de ONG-uri, costa 32 de milioane de euro. Motivul oficial al acestui demers este conditionarea intrarii in spatiul Schengen. Uniunea Europeana si, mai ales, tarile din spatiul Schengen vor un grad de securitate mai mare in tara noastra si, prin urmare, Ministerul de Interne a venit cu solutia introducerii cartilor de identitate electronice. Pe de alta parte, felul in care sunt folosite informatiile de pe asemenea carduri nu este controlat de nimeni. Co­misia Europeana nu are nici o competenta cu pri­vire la specificatiile de securitate ale cartilor de identitate emise de statele membre cetatenilor proprii, se arata in Jurnalul National. Organizatiile neguvernamentale se opun insa acestui proiect, sustinand ca sistemul nu ofera garantii pentru respectarea dreptului la viata privata. Contractul de licitatie pentru proiect nu a fost inca atribuit, iar ordonanta care reglementeaza prevederile noilor acte electronice este inca in dezbatere publica.

Pana in iulie anul viitor, toti romanii trebuie sa aiba carti de identitate electronice. Cel putin asta vrea Ministerul Administratiei si Internelor, printr-un proiect de 32 de milioane de euro. Noile carti de identitate ar spori gradul de securitate, necesar pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen.

Ministerul Administratiei si Internelor vrea ca, de la anul, toti romanii sa aiba carti de identitate electronice. Asa ca pana in iulie 2011, fiecare roman de rand trebuie sa fie amprentat, bagat in baza de date si dotat cu cip propriu. Proiectul, contestat de ONG-uri, costa 32 de milioane de euro.

Motivul oficial al acestui demers este conditionarea intrarii in spatiul Schengen. Uniunea Europeana si, mai ales, tarile din spatiul Schengen vor un grad de securitate mai mare in tara noastra si, prin urmare, Ministerul de Interne a venit cu solutia introducerii cartilor de identitate electronice.

Pe de alta parte, felul in care sunt folosite informatiile de pe asemenea carduri nu este controlat de nimeni. Co­misia Europeana nu are nici o competenta cu pri­vire la specificatiile de securitate ale cartilor de identitate emise de statele membre cetatenilor proprii, se arata in Jurnalul National. Organizatiile neguvernamentale se opun insa acestui proiect, sustinand ca sistemul nu ofera garantii pentru respectarea dreptului la viata privata. Contractul de licitatie pentru proiect nu a fost inca atribuit, iar ordonanta care reglementeaza prevederile noilor acte electronice este inca in dezbatere publica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.