Totul despre 8 martie, Ziua Internationala a Femeii! Cand a aparut si cum este sarbatorit 8 Martie in lume?

Ziua Internationala a Femeii, celebrata pe 8 martie, nu este o sarbatoare atat de veche. Afla cand si de ce s-a nascut, cum este sarbatorita astazi si ce controverse a nascut aceasta zi.

Cand a aparut Ziua Femeii?

Contrar asteptarilor, Ziua Femeii, pe care o sarbatorim pe 8 Martie, nu este la fel de veche ca Martisorul. Aceasta sarbatoare s-a nascut undeva la inceputul secolului trecut, si este strans legata de miscarea feminista, si destul de ciudat, de ideologia socialista, se arata pe International Women’s Day.
In 1908, 15.000 de femei au marsaluit in New York City cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot, iar in 1909, potrivit unei declaratii a Partidului Socialist din America, Ziua Internationala a Femeii a fost stabilita pe 28 februarie. Un an mai tarziu, in 1910, in urma unei Conferinte a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari, s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceiasi zi peste tot in lume, data de 8 martie fiind aleasa abia in 1913.

Ziua Internationala a Femeii este astazi sarbatoare oficiala in Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, China (numai pentru femei, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakhsan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar (numai pentru femei), Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (doar pentru femei), Rusia, Tajikistan, Turmkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Potrivit traditiei, in aceasta zi barbatii le ofera mamelor, sotiilor, prietenelor, colegelor, etc. buchete de flori si mici cadouri. In anumite tari, Ziua Internationala a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sarbatoare in care mamele si bunicile primesc cadouri de la copii si nepoti.

Cu toate ca aceasta sarbatoare s-a nascut din dorinta de a face ca femeia sa-i devina egala barbatului, persoanele de sex feminin inca nu sunt platite la fel ca barbatii, nu sunt prezente in acelasi numar ca barbatii in afaceri si politica, iar violentele comise impotriva acestora sunt mult mai grave decat cele suferite de barbati.

Sarbatorirea Zilei Femeii astazi

* In Armenia dupa prabusirea Uniunii Sovietice, sarbatorirea Zilei Internationale a Femeii a fost abandonata si inlocuita cu ziua „Maternitatii si a Frumusetii”, celebrata pe 7 aprilie.

* In aceasta zi, in Italia, femeile primesc de la barbati mimoze. Obiceiul este similar cu cel din Rusia si Albania, unde pe langa mimoze, doamnele mai primesc si ciocolata.

* In Romania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Slovacia si Slovenia, cel mai comun cadou sunt florile.

* In unele tari, precum Portugalia, femeile sarbatoresc ziua de 8 martie cu petreceri la care au acces doar doamnele.

* In tari precum India si Pakistan, aceasta zi este plina de semnificatii avand in vedere restriciile culturale si religioase la care sunt supuse femeile.

* In Polonia, aceasta zi esta marcata, pe langa florile si cadourile pentru doamne, de numeroase demonstratii feministe.
Controverse legate de Ziua Internationala a Femeii

In unele cazuri, Ziua Internationala a Femeii a dus la o serie de practici care au discriminat barbatii. De exemplu, in Marea Britanie, Consiliul Tower Hamlets a inchis una dintre librariile sale pentru toti barbatii intr-o zi de 8 martie. Astfel, angajatii de sex masculin si toti barbatii care doreau sa-si faca abonament sau sa citeasca au trebuit sa gaseasca in acea zi, un alt loc.

Un alt exemplu este cel din 8 martie 2000, cand un grup de militanti feministi a ars crucifixe pe treptele unei biserici romano-catolice din Montreal, Canada.

In Republica Ceha, avand in vedere ca sarbatoarea Zilei Femeii era legata de ideologia comunista, aceasta zi a cazut in uitare dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Desigur, social-democratii si comunistii cehi nu s-au lasat batuti asa ca, sarbatoarea Zilei Femeii pe 8 martie a fost „reabilitata” recent de Parlamentul ceh si numita „zi oficiala importanta”.

Ziua Internationala a Femeii a starnit violente la Teheran in Iran pe 4 martie 2007. Atunci politia a batut si arestat  zeci de femei si barbati care planuiau organizarea unui miting pe 8 martie. Potrivit Wikipedia, Shadi Sadr Mahbubeh Abbasgholizadeh si alte cateva persoane din cele care au fost arestate atunci au fost eliberate pe 19 martie, astfel punand capat unei greve a foamei de 15 zile.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete


    Pareri

  1. Ziua Internationala a Femeilor a fost sarbatorita oficial de doamnele de la ajutoare de incalzire din regia COLTERM, stand acasa gospodarind impreuna cu familia. Pentru cei care nu stiu ca este o traditie an de an le spunem acum acest lucru, pentru ca nu vor gasi niciun anunt in acest sens. Doamnele de la RETIM munceau de zor la sortarea facturilor, de nu-si mai vedeau capul de atata munca. Cele de la AQUATIM se bucurau de aceasta zi plina de flori, dar tot la munca… Le dorim tuturor angajatelor puse in slujba noastra multa sanatate si le uram un calduros LA MULTI ANI !