Traditii de Boboteaza care iti aduc noroc tot anul. Vezi ce ai de facut!

Pe data de 6 ianuarie, sarbatorim botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. La fel ca in cazul tuturor celorlalte sarbatori de peste an, si de Boboteaza crestinii ortodocsi respecta anumite traditii si obiceiuri pastrate din generatie in generatie.

Esti curios cum poti aduce bunastarea in casa si cum te poti feri de necazuri in anul care vine? Iata cateva dintre cele mai importante traditii de Boboteaza.

In ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, fetele nemaritate care vor sa isi afle ursitul leaga un fir rosu de matase si o crenguta de busuioc sfintit la degetul inelar si pun o alta crenguta de busuioc sub perna. Se spune ca barbatul pe care il viseaza le este predestinat.

Pentru ca ritualul sa aiba efect, este bine ca fetele nemaritate sa tina post si sa spuna rugaciuni in ajunul Bobotezei.

O alta traditie de Boboteaza spune ca in aceasta zi sfanta, precum si in urmatoarele 7, femeile nu au voie sa spele rufe, pentru a nu atrage necazuri in familie. De Boboteaza, preotii sfintesc apele si impart agheasma credinciosilor, iar spalarea hainelor murdare ar insemna spurcarea apei.

Potrivit traditiei, femeile care nu pot avea copii trebuie sa bea agheasma de la Boboteaza pentru a se vindeca de sterilitate, intrucat apa sfintita are puteri tamaduitoare.

De Boboteaza, se spune ca nu este bine sa dai bani cu imprumut, intrucat asa vei face tot anul si risti sa atragi paguba materiala in casa. Batranii spun ca in aceasta zi de sarbatoare este bine sa te feresti de orice imprumut, fie ca dai, fie ca iei.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „De Boboteaza, se spune ca nu este bine sa dai bani cu imprumut,…” Sigur, zice BOR, nu este bine să-ţi ajuţi aproapele…
    „Pe data de 6 ianuarie, sarbatorim botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. La fel ca in cazul tuturor celorlalte sarbatori de peste an, si de Boboteaza crestinii ortodocsi respecta anumite traditii si obiceiuri pastrate din generatie in generatie.” Asta e tare, „cretinii” (sic!) ortodocşi respectă tradiţiile la mâncat sarmale şi făcut cruci în tramvaie…