Felul in care este marcata trecerea spre noul an depinde de caracteristicile culturale ale fiecarei tari. Este momentul in care bogatia spirituala a fiecarui popor se manifesta prin spectacole, parade, costumatii, iar traditiile se bazeaza pe credinte care s-au pastrat.
Grecia
O traditie greceasca care s-a raspandit si la alte popoare este tortul de Anul Nou. Ea este legata de sarbatorirea Sfantului Vasile care, potrivit legendei, era Episcop in Cezareea cand Prefectul de Capadocia si-a manifestat intentia de a prada orasul.
Vrand sa previna aceast lucru, Sf. Vasile a adunat de la oameni bijuterii si bani cu gandul de a-i da prefectului. Jefuitorul s-a rusinat si a renuntat la planul sau. Deoarece sfantul nu mai stia cui ii apartine fiecare bijuterie sau moneda, a facut mici placinte in care le-a pus. S-a petrecut insa o minune: fiecare a ales exact bucata in care se gasea bunul sau.
De atunci a ramas traditia conform careia se ascunde in tort un mic obiect, iar persoana care l-a nimerit este considerata norocoasa.
Spania
La miezul noptii se mananca 12 boabe de struguri, una pentru fiecare luna a anului ce soseste. Traditia spune ca fiecare boaba mancata semnifica noroc in luna respectiva.
Descopera mai multe traditii pe perfecte.ro