In fiecare an, in 20 iulie, crestinii il praznuiesc pe Sfantul Ilie, divinitate populara ce a preluat numele si data celebrarii de la Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul. Sfantul Ilie este cinstit de crestini ca aducator de ploi, dupa ce, prin rugaciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, dupa trei ani si jumatate de seceta, dar ai ca divinitate populara a Soarelui si a focului, atestata prin numeroase traditii si datini.
In ajunul zilei cand este sarbatorit Sfantul Ilie, fetele se duceau noaptea pe campurile semanate cu canepa, se dezbracau si se tavaleau prin cultura, apoi se imbracau si se intorceau acasa. Iar daca in noaptea dinspre Sfantul Ilie acestea visau canepa verde, acesta era semn ca se vor marita cu baieti tineri si frumosi. Iar daca in vis vedeau canepa uscata, se zicea ca se vor marita cu oameni batrani.
In dimineata zilei de Sfantul Ilie, se culegeau plante de leac, mai ales busuioc, apoi se puneau la uscat sub streasini sau in camari. Si tot de Sfantul Ilie, erau adunate si plantele folosite apoi la vraji si farmece.
In aceasta zi, busuiocul era sfintit la biserica, apoi femeile il puneau pe foc, iar cenusa rezultata era folosita in scopuri terapeutice.
In unele zone, de Sfantul Ilie se mananca grau nou fiert, cu miere. Daca graul nu a fost treierat pana acum, femeile isi pun haine de sarbatoare si merg sa secere cativa snopi de grau pe care apoi ii scutura de boabe, piseaza graul si il fierb pentru a-l consuma cu miere.
In alte zone se mananca fructe proaspete, pentru a fi sanatos tot anul.
Citeste mai mult aici.