Trafic auto inchis pe 3 strazi, concerte cu trupe locale si curse de biciclete pe 50.000 de euro, la singurul eveniment cultural initiat de Administratia Fritz la Timisoara. E anuntat drept proiect pilot, i s-a schimbat deja numele in cateva zile si programul nu e gata

TIMISOARA. I-au schimbat deja numele, n-au reusit sa-i finalizeze inca programul, pentru care inca asteapta propuneri si, la prima vedere, pare o palida copie dupa altele deja organizate la Timisoara in urma cu ani. Vorbim de primul proiect cultural initiat de Administratia Fritz, cuprins pe Agenda Culturala a Primariei Timisoara si finantat cu 250.000 de lei.

CITESTE SI: Am putea circula iarasi numai pe 3 benzi, pe strada Cluj, catre Spitalul Judetean, la Timisoara. Administratia Fritz vrea banda dedicata pentru transportul in comun si face un studiu de fezabilitate

Evenimentul ‘Strazi deschise – o zi fara masini” a fost redenumit chiar inainte sa prinda contur. Devenit „Strazi pentru comunitate”, asa cum a fost ‘rebranduit’ de la o saptamana la alta, evenimentul este promovat ca fiind un ‘proiect pilot’ al Primariei Timisoara, asta chiar daca are cam aceeasi structura ca multe altele petrecute in anii trecuti, fie in plin centrul orasului, fie in alte zone. Si atunci, ca si acum, pret de cateva ore sau chiar pe perioada unui weekend intreg, traficul rutier se inchide si in respectivele areale se organizeaza diferite concerte si activitati pentru familii, miscare in aer liber si relaxare.

Conceptul din spatele acestei idei este ca, de fapt, vrem sa redam spatiul public, poate fi pus la dispozitie pentru toata lumea, nu este un spatiu care trebuie sa fie pus la dispozitie doar masinilor, ci poate fi folosit de toata comunitatea in feluri foarte diferite.

Prin asta vrem sa si constientizam comunitatea locala ca putem sa dezvoltam spatiul public poate si in cartiere, nu doar preponderent pentru masini, ci si pentru biciclisti, pietoni, copii, oameni in varsta si asa mai departe„, a spus primarul Dominic Fritz.

Practic, 3 strazi (Ghe Dima, Ghe Lazar si I.C. Bratianu) vor fi inchise traficului rutier si vor fi organizate cateva spectacole, concerte si curse de biciclete.

Evenimentele vor incepe in 24 seara, la ora 18.00, cu o cursa a bicicletelor, biciclete insotite de mesaje pe zmeie vor traversa orasul, acest tronson, si vor face o tura a spatiilor pe care le-am deschis pentru oameni, aducad oamenii aici, in zona Bratianu, unde vom avea amplasata o scena pe care vor performa trupe de muzica locale.

A doua zi, care va fi duminica, o deschidem pentru copii si familie, adica pentru parinti si copii, se vor bucura impreuna de activitati, ne-am gandit mai mult sportive si recreative si cu tendinta ecologica, tocmai ca sa transmitem si un mesaj, pentru ca dincolo de ce se intampla, important este mesajul, care este ca ne dorim un oras mai putin poluat.

Nu vor lipsi nici piese de teatru, spectacole pentru copii cu tematica ecologica. Inclusiv filmele care vor rula aici vor avea subiecte cu atingere ecologica. Seara vom inchide din nou cu o cursa, fie a bicicletelor, fie a alergatorilor, un fel de cros nocturn pe care ni-l dorim cat mai fain, ca si toate activitatile pe care le-am gandit„, a spus Camelia Mingasson, directorul Casei de Cultura Timisoara, care nu a reusit inca sa finalizeze programul, dar a tinut sa organizeze o conferinta de presa in care sa povesteasca despre el.

50.000 de euro pentru un eveniment al carui program nu e inca gata, cu trei saptamani inainte sa aiba loc, iar organizatorii spera sa mai vina cineva…cu idei

Toate acestea costa nu mai putin de 250.000 de lei, adica aproximativ 50.000 de euro. Insa faptul ca suma este deja stabilita nu inseamna ca organizatorii stiu si foarte precis pe ce se vor cheltui banii. Ba chiar inca asteapta propuneri pentru activitati de inclus in cadrul evenimentului care se va desfasura in mai putin de 3 saptamani.

Bugetul nu a fost stabilit comparativ cu un alt eveniment, ci pe o analiza a situatiei, am vazut exact de cati bani este nevoie pentru a organiza un eveniment. Sunt foarte multe actiuni care nu implica costuri financiare mari, dar sunt si aspecte bugetate care implica costuri – inclusiv paza, inclusiv firma care se ocupa de inchiderea strazii, sunt foarte multe cheltuieli, ecrane, sceno-tehnice, asociatiile care vin si sustin spectacole vin platite, nu vin pe gratis, nu toata lumea vine pe gratis, din pacate.

Asteptam sa ne dati idei si chiar sa veniti cu propuneri de asociatii si de parteneri. Se lucreaza inca la agenda si o sa fie si food-trucks, o sa fie un festival al pietonilor, al biciclistilor, si cine mai are idei, casa de cultura este deschisa„, a spus Camelia Mingasson, directorul Casei de Cultura.

Intrebata de ce era nevoie de inchiderea strazilor din zona centrala pentru organizarea unui astfel de eveniment, in conditiile in care intreg centrul Timisoarei este pietonal, directoarea Casei de Cultura a raspuns: ‘asta este o buna intrebare, intr-adevar‘. A fost insa completata imediat de primarul Fritz, care spune ca evenimentul este despre conectarea centrului cu restul si de efectul de a… reconverti o zona care acum este circulata cu masini intr-un spatiu care, pentru 24 de ore, este locuit de toata lumea.

Astfel, pentru organizatea evenimentului, din seara zilei de 24 iulie si respectiv in 25 iulie, traficul rutier va fi inchis sau restrictionat pe 3 artere din zona centrala a orasului, astfel:

bulevardul Gheorghe Lazar, intre Circumvalatiunii si Gh. Dima, unde una dintre benzi va fi dedicată circulatiei pietonale si velo. Aici vor fi parade de biciclete și diverse concursuri.

pe strazile Gh. Dima si Sf. Ioan, intre sensul giratoriu din Marasti si Opera Nationala. Pe aceasta artera vor fi amenajate standuri care vor promova transportul alternativ. Circulatia ambulantelor de la Spitalul Municipal nu va fi afectata.

pe bulevardul I.C. Bratianu si str. 20 Decembrie 1989, intre intersectiile cu Michelangelo si C.D. Loga. Aici vor fi concerte cu trupe locale, o zona de cinema, activitati sportive si recreative.

Va reamintim, evenimentul ‘Strazi pentru comunitate‘ este finantat de la bugetul local, prin Agenda Culturala, cu 250 de mii de lei. Pe de alta parte, Festivalul Inimilor, care se va desfasura intre 9 si 11 iulie, a fost finantat cu 150.000 lei, Bega Bulevard, care va avea loc intre 17 si 19 septembrie, are alocati 209.800 lei, Ruga Timisoarei are pusi deoparte 100.000 de lei, iar Targul de Craciun si Revelionul cate 200.000 de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pr ieftin marca Fritz. Unde e Pasajul Solventul, unde sunt podurile noi peste Bega, unde sunt parcarile din centru? Zero rezultate in 9 luni