Presedintele Traian Basescu a facut, vineri seara, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni in care a vorbit atat despre liderul PNL; Crin Antonescu, dar si despre Sorin Rosca Stanescu.
Iata principalele declaratii:
„Vreau sa incep cu un avertisment legat de ceea ce inteleg sa se petrece in legatura cu mediul audio-vizual. Multe posturi de televiziune au semnalat o ordonanta de urgenta legata de insolventa care viza un regim special pentru televiziunile aflate in dificultate financiara: incetarea emisiilor pana la aprobarea in instanta a planului de reorganizare, ceea ce ar fi fost catastrofal pentru televiziuni si era vadit ca televiziunile si radiourile erau o tinta”, a spus Traian Basescu.
„Slava Domnului, datorita presei in primul rand, datorita discutiilor pe care le-am avut cu Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala ordonanta. Am intors saptamana trecuta in Parlament o lege de modificare a legii 41 din 1994, care este legea de functionare si organizare a SRR si a SRTV. in cuprinsul acestei legi, la articolul 43, se dadeau 3 solutii pentru radioul si televiziunea publica in mod deosebit. In primul rand, SRR si SRTV pot infiinta o persoana juridica de drept privat. A doua varianta era ca SRR si SRTV pot dobandi calitatea de asociati in cadrul unei persoane juridice de drept privat deja existente. Punctul trei spune ca SRR si SRTV pot aachizitiona parti sociale in cadrul unor societati comerciale deja existente. Toate acestea ma fac sa suspectez ca Guvernul si majoritatea Parlamentara au ca tinte televiziunea romana si radioul. Situatia este foarte dificila la radioul si televiziunea publice.”
„Sunt televiziuni private care au resurse financiare care ar putea face din televiziunea romana o anexa a unui grup media deja existent. Probabil de aici si furia domnului Voiculescu si a televiziunii dansului din ultimiele saptamani. tinta legii de modificare este punerea sub control de partid a televiziunii si radioului publice. Sper ca parlamentul sa tina cont de observatiile pe care le-am facut. Se incearca realizarea unui monopol pe audiovizual, care sa includa si televiziunea romana. Am ajuns la aceasta concluzie ca urmare a doua acte normative promulgate de Guvern”.
„Al doilea subiect pe care as dori sa-l abordez este legat de intamplarea cu Sorin Rosca Stanescu. imi mentin integral caracterizarea pe care i-am facut-o ieri seara, dar aici a fost vorba de un joc mult mai larg si pe care l-am inteles din prima clipa. Promovarea acestei minciuni nu a fost intamplatoare. O fundatie care tine de domnul Voiculescu a depus aceste documente inca din luna februarie si ele au fost investigate de politie. Nimeni nu putea da o solutie favorabila pe aceste documente, desigur. Iesirea publica a domnului SRS a fost una precipitata. A preluat el documentele aruncate de fundatie la politiei in luna februriarie pentru ca intrase in dificultate pentru ca anterior facuse o declaratie ca eu si altii aveam conturi in Seychelles. Fiind un om las si realizand ca n-avea acoperire parlamentara, si-a dat seama ca trebuie sa schimbe registrul. Eu i-am intentat o actiune in instanta pentru declaratia initiala. As vrea sa va clarific povestea acestor documente pe care le-a scos domnul Sorin Rosca Stanescu si le-a distribuit in presa cu afirmatii mincinoase”.
„Ele vin de la o firma din Cipru, pentru ca este firma prin care Sorin Ovidiu Vantu a spalat bani, iar acest lucru se afla acum in investigarea procurorilor. Fac aceasta afirmatie nu pentru ca stiu ce au in dosar procurorilor, dar stiu ce am cerut in mod repetat presedintelui Ciprului. Deschiderera comisiei rogatorii pentru ca procurorii romani sa aiba acces la informatii cu privire la miscari de bani facute de societati inregistrate in Cipru de catre cetateni romani. Am avut probleme mari pentru ca solicitarile la nivelul parchetelor nu a primit raspunsuri pozitive. Ghinionul lui SRS si lui SOV si neinspiratia de a utiliza asemenea falsuri este subliniata si de faptul ca prin aceasta firma s-au virat bani si domnului Popa, care se afla in Indonezia. il stiu pentru ca a trebuit sa fac interventii repetate pe langa presedintele Indoneziei pentru ca Romania sa afle aceste informatii. Oamenii si televiziunile care i-au promovat au avut ghinion. Asta explica si reactia pripita de aseara a lui SOV, pentru ca el este parte a acestei manopere. Lansarea catre politie, cu sprijinul Fundatiei domnului Voiculescu, a avut rolul de a pune procurorii si ofiterii anchetatori pe drumuri gresite sa caute prin SUA banci in speranta ca dosarul va fi atat de mult intarziat incat o sa se indeplineasca dorinta domnilor SOV, SRS, Victor Ponta si Crin Antonescu sa-mi expire mandatul si sa incepa sa controleze ceea ce se intampla in Parchete. Voi proteja justitia in fata politicului pana in ultima zi a mandatului meu. ii avertizez ca sunt foarte hotarat, fie ca vorbim de domnul Voiculescu, fie ca vorbim de domnii Ponta, Antonescu sau Rosca Stanescu, este bine sa nu aiba nicio speranta ca in ultimele 12-13 luni ale mandatului voi fi mai putin vigilent in a apara justitia de interferentele politicului”.
„Pentru ca domnul presedinte al Sentatului Crin Antonescu vrea sa faca si o comisie parlamentara prin care s-ar fi vazut cum a spalat presedintele bani, il rog pe domnul Crin Antonescu sa-l intrebe pe domnul Rosca Stanescu daca pe data de 03.02.2004 i s-au virat in cont exact de la firma cipriota 229.772 de dolari si sa-l mai intrebe de o alta data, 30.12.2004, daca i s-a virat cumva, tot de la aceeasi firma suma de 486.00 de euro si eventual pentru care servicii. Poate ii spune domnului Crin Antonescu. Cam asta despre marele senator al patriei Sorin Rosca Stanescu, foarte sustinut de domnul Crin Antonescu pentru o comisie. Dar sa se grabeasca, pentru ca dosarul de spalare de bani merge inainte. si poate il cheama si pe Vantu la o audiere. Ce ghinion, sa cazi exact pe o firma despre care presedintele stia”.
„Am vazut o solicitare de desecretizare a Dunarii Operativ, de catre verisoara care a fost turnata de Dan Voiculescu. Vreau sa ii spun ca in CSAT din data de 1 octombrie am initiat o hotarare de desecretizare a ultimei parti a Dunarii Operativ. Solicitarea a fost respinsa de premierul Victor Ponta. Pe data de 30 octombrie, am transmis o adresa Serviciului de Informatii Externe si CNSAS, primului sa treaca la predarea arhivei Dunarea Operativ, iar CNSAS-ului ca poate prelua arhiva. Am fost informat astazi de SIE ca arhiva poate fi preluata. N-as vrea sa cream asteptari. Dunarea nu este Crescent, Crescent nu este in Romania. Am vrut sa faca aceasta precizare.”
„Vreau sa termin cu un semnal. Sunt in posesia proiectului de scrisoare rezultat in urma negocierilor dintre Guvern si FMI. Am spus-o cred primul, o spun si acum – este o negociere de proasta calitate, care nu da sanse de relansare economiei romanesti, este o negociere care ii va face pe cei care vor primi o bruma de bani sa piarda prin cresterile de preturi mult mai mult decat primesc. Masurile la care guvernul s-a angajat lasa loc la mult arbitrariu si vor fi o frana pentru evolutia economica a Romaniei. Rog public Guvernul sa analizeze posibilitatea de a renegocia obligatiile care si le-a asumat. Daca au nevoie de experienta mea, le-o pun la dispozitie – si sa-i ajutam pe cei cu cele mai mici venituri, si sa indexam pensiile, si sa-i dam economiei o sansa sa-si reia cresterea”.
„Despre business-ul agricol al familiei Basescu – Vrea sa va spun sa confirm ca mi-am dorit sa cumparam pamant. Creditul cu care s-a cumparat pamantul este luat de Ioana. Am incercat sa-l iau eu, iar banca nu ma putea finanta cu o asemenea suma din cauza veniturilor. Este credit ipotecar pentru agricultura. imi doresc mult ca in foarte scurt timp sa-l trec pe numele meu, pentru ca eu vreau sa fiu fermierul si nu vad nimic rau in asta. Am auzit ca se vorbeste de tot soiul de oameni cu probleme cu legea care ar fi lucrat pamantul. Lucrurile s-au facut pe un contract cu o firma extrem de puternica ce nu este din sudul tarii. La aceasta suprafata nu poti avea si pamantul, si masinile in acelasi timp. Cu salariul de presedinte nu poti face un credit pentru a cumpara 291 de hectare de teren. Va indemn si pe voi sa cumparati teren, pentru ca o sa va dea satisfactii”.