Traian Basescu: Partidele vand gogosi economice la televizor!

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa de la Palatul Cotroceni in care a vorbit pe mai multe teme de interes national. Aceasta este cea de-a treia declaratie de presa a presedintelui in aceasta saptamana.

Principalele declaratii ale sefului statului:

Primul lucru ce trebuie remarcat e ca zona euro se afla in recesiune, iar ideea ca trebuie sa fim extrem de seriosi pentru a ne valorifica sansele de a avea crestere economica e o idee care trebuie valorificata. in conditiile in care zona euro e in recesiune, ne obliga sa privim foarte realist si la situatia noastra. in ultimele 4 trimestre, Romania a avut trei trimestre cu scadere economica fata de semestrul anterior si doar unul cu o crestere.

De ce nu am reusit sa mentinem cresterea economica? Neutilizarea a fondurilor de la UE e cea mai importanta cauza.

A fost un audit al Curtii de Conturi, s-a instaurat o perioada in care nu s-au mai decontat facturi. Dupa ce prima parte a procedurilor a fost implementata, s-a redeschis finantarea. Din pacate, in ianuarie – 30 iunie trebuia finalizat procesul de implementare. S-au schimbat doua guverne si au fost mai preocupate de politica decat de fondurile europene. Ne-a prins cu temele nefacute. Este esential ca procedurile la care ne-am angajat sa fie implementate in aceasta perioada, verificarile de contracte sa fie facute in aceasta perioada. Sunt mai mult de ordin administrativ lucruri de facut. Este esential ca pe cele trei programe sa se ia masurile cerute pentru securizarea banilor europeni.

O alta cauza a scaderii economice este seceta care nu a fost atat de dezastruoasa, dar a afectat productia agricola, comparativ cu 2011. Este cauza obiectiva. Reducerea investitiilor este o alta cauza.

Criza politica care a facut sa avem iesiri de capital mai mari decat ne-am fi dorit. in 2008, aveam 19 miliarde de euro intrari, air acum avem 3 miliarde. ingrijoratoare este viteza de scadere a intrarilor nete de capital. Riscam ca anul viitor, in lipsa unei situatii politice stabile, sa trecem pe intrari nete negative. E un semnal de alarma catre clasa politica.

Am inteles ca guvernul s-a hotarat sa cumpere masini. Cred ca e una din masurile neinspirate pe final de an, dar caracteristica guvernarilor noastre. Banii de investitii se duc pe masini. Acesti bani carora le spui bani de inestitii, dar cred ca o masura corecta ar fi fost sa fie utilizati la plata facturilor restante la diverse ministere.

Privesc la partide si vin cu reduceri de TVA, toate ofertele pamantului. Niciunul nu vine cu un buget realist. Eu cred ca marea prioritate pentru la anul este sa mentinem stabilitatea fiscala si sa facem pasul urmator in aplicarea legii pensiilor. Cred ca ar trebui analizata posibilitatea indexarii pensiilor. Esenta e stabilitate fiscala, iar partidele care vand gogosi pe televiziuni sa vina cu oferta lor si cu un buget realist.

Aceasta conferinta poate sa constituie o provocare pentru politicieni ca in loc sa se injure sa arate perspectiva anului 2013, pe baza unui buget.

In ceea ce priveste ce-i de facut. Sunt cateva lucruri importante care ne-ar putea garanta cresterea economica. Primul: pregatirea absorbtiei. Un alt element important este ca principalul obiectiv pentru 2013 sa fie cresterea economica si crearea de locuri de munca.

Avem resursa interna, dincolo de banii europeni. Sa deschidem locuri de munca acolo unde putem si noi. A venit timpul sa reincepem exploatarea miniera de suprafata, fie ca vorbim de aur sau de cupru. Eu nu pledez pentru o solutie sau alta. Nu mai putem sta fara sa cream si noi locuri de munca. Deficitul de la pensii nu se poate acoperi cu nimic decat prin locuri de munca.

Trebuie sa fim seriosi. Avem un angajament cu FMI pe care guvernele nu le-au respectat. Se refera la managementul privat. Am facut o mica cercetare si am constatat ca si guvernul Ponta face aceleasi greseli ca si guvernul Boc. peste tot numai politruci. Uitati-va la Romgaz, numai numiri politice. Aceste companii de stat, pana vor fi privatizate, au nevoie de un management profesionist. Personal, sunt un sustinator al impingerii proceselor de privatizare. in perioada de criza, privatizarile merg mai dificil. Ne trebuie management profesionist. Este esentiala introducerea managementului privat care sa decapuseze companiile de stat de clientela politica.

Un alt element care ne poate duce catre crestere e reforma in sanatate. Pana nu deschidem si accesul banilor privati, sistemul se va tarai. Nu spun ca nu avem elemente de excelenta. Serviciul per ansamblu este deficitar. Orice roman asta va spune. Stau cu proiectul si il plimba intre seratre. Eu, dupa operatia de la Viena, am inteles ce greu e sa nu ai o asigurare de sanatate.

Interventia de azi e pentru a ne da optimism si poate reusim sa aducem partidele in problematica reala a tarii. As vrea ca presedinte sa vad care sunt propunerile reale ale partidelor. Vreau sa intelegem foarte bine ca Romania nu e intr-o situatie critica. Critica ne-o facem noi. Suntem tara care si-a facut cel mai rapid restabilirea echilibrelor macro economice. Romania nu e nici in situatia Spaniei, Greciei, Portugaliei. Avem cu ce sa crestem, totul e ca guvernantii sa faca ceea ce trebuie. Ce imi este foarte clar este ca avem potential sa crestem si sa trecem cu relaxare de perioada de criza in care Europa se afunda. Sunt mult mai multe masuri.

De la anuntul de ieri cu veto, toate statele contributoare, sefii lor s-au bagat sub birouri. Sunt in alerta ca Romania cere drept de veto. Nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles. si eu l-as folosi, daca se incalca tratatul. De 8 ani, nu am vazut niciun stat care sa depuna un veto. in rest, misiunea liderilor europeni e sa stea acolo pana gasesc solutii. Nu te poti duce la donatori. Doamna Merkel, iti trantesc un veto de pleci de la Berlin.

Mecanismul unui ceasornic nu e suficient de fin pentru a compara cu negocierile din CE cand e vorba de bani. Nimeni nu tipa, nu da cu pumnul in masa. Este exclus. Aici trebuie sa ai argumente. Comisia Europeana are obligatia sa puna o propunere.

Eu va asigur ca pana miercuri va mai aparea cel putin inca un proiect. Nimeni nu are bani cati ar vrea. si inca nu s-au rezolvat problemele cu donatorii. Aici e vorba de un mecanism politic. Dreptul de veto trebuie introdus de o tara atunci cand i se incalca tratatul de aderare.

Eu inainte de Consiliile Europene nu am facut declaratii de pozitie pentru ca se duce dezarmat. Poti prezenta ce se va discuta, dar a te duce in pielea goala e o naivitate.

Despre oferta pentru Ponta de a merge la Bruxelles: Oferta a fost respinsa. As fi incercat sa gasesc solutii.

Imi trebuie o echipa care sa fie in afara salii si cand discutam de acele ajustari sa imi poata spune repede care sunt efectele pentru bugetul Romaniei. Nu e nevoie sa mergi cu politicieni acolo. Sunt capabil sa o acopar. imi trebuie asistenta tehnica. Intentionez sa ajung de miercuri pentru a intra mai bine in atmosfera si a mai discuta.

Numirea premierului: Poate fi propunerea oricui. La consultari, toate partidele propun premier. imi mentin declaratia ca voi desemna un premier care sa se ghideze dupa interesul national.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ha ha ha! Asta a uitat de „AFARA PLOUA” ? … din campania lui electorala … Acu’ zice iar de … ceilalti … Doar nu-i dereglat sa zica de el … ce dreaq? HA HA HA!