Presedintele Traian Basescu a comentat rezultatele alegerilor electorale din Maramures si Neamt si a vorbit din nou la postul public de televiziune. A atins subiecte ca USL, euro, Rosia Montana si altele.
Basescu: USL este si va fi un esec electoral! Daca ia 70% sau 30% mi-e egal
Seful statului a comentat rezultatele alegerilor electorale din Maramures si Neamt, acolo unde USL si PDL au obtinut fiecare cate un deputat. Basescu a avertizat din nou USL ca nu va numi in mod obligatoriu viitorul premier din randurile Uniunii nici daca aceasta va lua peste 51% la urmatoarele alegeri. Nu e partid, ci alianta, nu ma obliga Constitutia, spune presedintele.
“A fost vot in doua zone ale tarii. Cred ca rezulta un lucru simplu. USL este si va fi un esec electoral. Ori de cate ori PSD si PNL pierd alegeri, alegerile sunt fraudate. Dumnezeu cu ei si cu minciunile lor. Sa se uite foarte bine. Eu privesc mai atent la Maramures, acolo unde “marea” alianta a luat 41 de procente si imediat a fost PDL cu 35%. Dincolo la Piatra Neamt a pierdut de s-a rupt USL. Eu l-am atentionat amical pe Antonescu. I-am spus de ce vrei sa ramai de opozitie si din 2012. I-am spus-o pentru ca imi pasa de liberali. Nu e nicio invitatie. Vor trebui sa vina cu picioarele pe pamant. Eu nu ma joc de-a Constitutia. Ea trebuie citita corect. Art. 103 se refera la partide, nu la aliante. Aliantele sunt variabile. Ei trebuie sa inteleaga bine ca s-a intamplat la aceste alegeri si sa actioneze in consecinta. Aici nu discutam… Alianta DA nu a revendicat niciodata 51%. Cand iei 51%, presedintele nu mai face consultari, cheama direct partidul la guvernare. Daca ar fi vrut Constitutia sa includa si aliantele ar fi scris acolo la 103, partide, aliante, asociatii de bloc. Nu stiu, negocierile trebuie facute. Daca USL va obtine 70% sau 30% mi-e egal. Daca in interiorul USL va obtine 51%, nu voi mai chema niciun alt partid decat pe acela”, a declarat presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat TVR.
„Luati slugoii astia de pe la televiziuni care sunt obisnuiti sa ia bani de la el si i-a pus sa lanseze zvonul asta (ca ar putea sa-l desemneze pe Dinu Patriciu premier, n.red.). M-am saturat de flasnetele lui Patriciu, Voiculescu, Ghita. Cum va imaginati asa ceva. Eu nu am avut niciodata nimic cu Dinu Patriciu„, a mai spus Basescu.
Presedintele Romaniei spune ca nu stie daca politicienii nostri si romanii, in general, vor accepta un guvern european. Citeste principalele declaratii ale lui Traian Basescu la postul public de televiziune!
„Sistemul global va matura tot ce este lipsit de forta. Statele trebuie sa isi puna problema sa infrunte efectele globalizarii in partea lor negativa. Statele trebuie sa se gandeasca cum pot face fata. Acum ne confruntam cu o criza de neincredere a marilor investitori. Este o criza de incredere in guverne.
Europactul, pactul pentru euro – este o solutie la care au aderat toate statele din zona euro, plus state din afara. Asta inseamna ca suntem obligati sa ne asezam cheltuielile pe niste fire pe care trebuie sa le urmam. Daca nu o facem, suntem taxati.
Romania nu renunta la obiectivul de a intra in zona euro in 2015. Crearea unui guvern al zonei euro este altfel decat am exprimat-o eu. El va avea ca obiectiv politicile monetare, dar si cele fiscale si aici era un element total de suveranitate. Nu poate sa fie, care a si facut sistemul sa tremure din temelii. Fiecare cu sistemul lui de taxe, de impozite. Vor fi multi care vor sari in sus. Eu insumi nu stiu daca asta e solutia pe care clasa politica si populatiei Romaniei o vor adopta. O astfel de decizie nu poate fi luata decat printr-un referendum.
Eu sunt convins ca Germania, Franta, Spania au aceleasi analize pe care le am si eu. si va crearea Statelor Unite ale Europei ca o solutie pentru cetateni. Politicienii ar duce-o la fel de bine si in SUE si in Europa asa cum e ea acum. Dar obligatia lor e sa garanteze sanse pentru popoarele pe care pretind ca le servesc. Oamenii politici trebuie sa ia aceasta decizie in maxim 2-3 ani. Dincolo de acest termen s-ar putea sa fie prea tarziu. Sigur suna rau ca TVA nu va mai fi stabilit la Bucuresti, ci la Bruxelles, ca nu va mai fi cota unica, ci progresiva, sau ca va fi cota unica de 20%. Va trebui sa inghitim aceasta pastila.
Este clar ca Europa trebuie sa aiba forta de a adopta solutia politica corecta. Eu voi sustine acest proiect desi sunt un atlantist. Solutia iesirii din problema e legata de ceea ce poate face si poate concura peste 10 ani. Europa pierde din competitivitate. Europa prosperitatii a fost garantata prin uriase imprumuturi ale guvernelor.
Poate opinia mea este gresita. Poate e prea mult si prea devreme lansata. E o analiza la nivelul presedintiei. Noi putem fi doar o parte din deczie, nu putem influenta decizia de creare a SUE.
Sa mergem putin in istoria declaratiilor legat de Rosia Montana. Am spus-o si pe cand eram in opozitie. Acum il sustin mai mult ca oricand. si nu din motive sentimentale. Daca va uitati ce s-a intamplat in ultimii cinci ani, pretul a crescut de la 620 de dolari uncia, iar azi este 1890 de dolari uncia. Am vazut dupa ce am dat acest raspuns la Sulina, pe forumuri a fost o controversa puternica, unii pe abordarea ecologista nu.
Sunt oameni cu puncte de vedere diferita legata de acest proiect. Unii de dragul ecologiei, altii ca vom pune banii la buget pentru somaj. Noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce in rezerva BNR. Incertitudinea viitorului obliga orice stat sa-si conserve. Avem 103 tone. Din exploatare ar trebui sa ne ridicam rezerva la cel putin 200 de tone in urmatorii ani. Cred ca exploatarea de la Rosia Montana trebuie sa inceapa. in cat timp e o chestiune tehnica, cum sa fie renegociat contractul, nu ma pricep. Acolo sunt circa 300 de tone de aur si 1200 de tone de argint. Trebuie sa iesim din demagogie. Statul roman are o redeventa de 4%. 20% ni se cuvin prin prezenta regiei Cupru Deva, iar prin renegociere am mai creste. Creem locuri de munca. Trebuie sa le creem si noi.
Romania va mai deschide 2 exploatari de aur. Undeva e un zacamant de 50 de tone de aur si un altul de circa 54 de tone de aur.
Omul acesta (Victor Ponta, n. red.) este atat de imatur ca mi-e si jena sa mai raspund. O sa mai intreb cine e Ponta asta? E un om imatur care pana sa ajunga la maturitatea necesara unui lider de partid isi va impinge partidul la 20 de ani de opozitie. Eu va pot garanta ca nu am avut nicio finantare de la Gabriel Resources. Dar va pot intreba daca el nu stie ceva, in calitate de fost de sef de campanie, nu stie daca nu cumva Gabriel Resources a finantat pe cineva. A fost sef de campanie al lui Mircea Geoana. Ma gandesc ca stie sigur ca Gabriel Resources a finantat pe cineva. Nu pe mine. si am fost doar doi candidati.
Cred ca Cseke Attila a facut bine ca a plecat si prin pozitiile lui a facut ca Ministerul Sanatatii a cheltuit extraordinar de multi bani. Este problema premierului. Eu ma uit unde se duc banii. Daca la CNAS s-a stabilit un echilibru, la bugetul ministru s-au cheltuit multi bani. Eu am avut o discutie cu noul ministru, inainte de depunerea juramantului. Exista o discutie legata de angajamentele cu FMI. I-am spus ca nu ii primesc juramantul daca nu le accepta. Mi-a promis ca le rezolva. Astept pana la finele lunii august.
Casa trebuie sa ramana persoana juridica, autonoma, asa trebuie sa ramana. Vedem apoi ce mai facem. Recentralizarea la minister mi se pare un urias pas inapoi. Trebuie debugetarizate spitalele, trebuie sa devina societati comerciale sau fundatii. si la CNAS trebuie vazute abordarile clientelare si fraudele. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa facem un pas inapoi.
Nu-mi plac spectacolele de la DNA. Una e ancheta, altul e show-ul. Spectacolele de la DNA nu-mi plac. Atunci sa facem din toate parchetele institutii de spectacol. Am avut o discutie cu seful DNA. Eu doar i-am spus punctul meu de vedere. Nu voi interveni niciodata pentru un dosar, dar trebuie sa incetam spectacolul ca martori, ca nemartori.