Traim din amintiri si numaram anii de la marile performante ale Politehnicii Timisoara. Povestea unui meci fabulos, la 43 de ani de la eliminarea lui Celtic. Video

TIMISOARA. 1980, probabil unul din cei mai frumosi ani din istoria tumultoasa, cu din pacate prea putine trofee, a unei echipe de poveste, Politehnica Timisoara.

CITESTE SI: Au dat maximum, dar nu a fost destul. CSM Lugoj, invinsa in finala Supercupei. Foto 

Daca in vara acelui an Poli castiga Cupa Romaniei la Bucuresti intr-un meci cu Steaua, in care organizatorii gravasera deja numele echipei militare ca si castigatoare a acelui meci, a venit si o toamna frumoasa. Si o victorie de rasunet, probabil si cea mai frumoasa din istoria participarii echipei studentesti in Europa.

Dar duelul parea oarecum dezechilibrat. Scotienii erau favoritii certi si nici nu concepeau sa nu ajunga in fazele finale ale competitiei. In tur, in Scotia, Celtic a condus cu 2-0, dar Adi Manea reusea un gol important care o baga pe Poli inapoi in aceasta dubla.

Si a venit ziua de 1 octombrie, cu peste 45.000 de timisoreni in tribunele stadionului 1 Mai, arena fiind plina inca de la orele amiezii. Scotienii nu au contat in atac, singura ocazie fiind o incursiune a lui McGrain, in timp ce banatenii incepeau sa puna presiune odata cu trecerea timpului.

In minutul 81 al meciului, “Lita” Dumitru, venit pe Bega chiar in acea vara, de la Steaua, echipa invinsa de Poli in finala Cupei, a executat o lovitura libera de la distanta, mai degraba a aruncat bine balonul in careu. Leonida Nedelcu a sarit in acelasi timp cu Peter Latchford, dar nu a reusit sa impinga balonul in poarta, si nici scotienii nu au reusit sa respinga bine. Mingea a ajuns la Dan Paltinisanu, iar legenda Politehnicii Timisoara inscria golul care aducea nebunia pe stadionul “1 Mai”. Dupa cele doua manse, banatenii o eliminau pe Celtic si reuseau una dintre cele mai mari surprize din istoria participarilor echipelor din Romania in Cupele Europene.

O zi de neuitat, o zi in care fiecare suflet cu sange alb-violet trebuie sa cinsteasca memoria inaintasilor si sa se gandeasca la cei care ne-au parasit prea repede. Pacat ca aceasta zi va trece fara o reunire a celor ramasi, mai ales ca astfel de partide si astfel de eroi nu se mai gasesc foarte des in Banat si in Romania.

Lotul lui Poli din acea toamna: Moise, Suciu, Sviehovschi, Nadu, Paltinisanu, Serbanoiu, Visan, Murar, Sunda, Dumitru, Dembrovschi, Titi Nicolae, Adi Manea, Rosca, Circiumaru, Anghel, Nedelcu, Cotec, Iancu, Palea, Toma.

De atunci, multi dintre protagonisti, idolii zilei de ieri, au facut echipa in ceruri, iar noua, in acest prezent trist si gri nu ne-a ramas decat amintirea unor vremuri cu cavaleri alb-violeti si fotbalisti adevarati.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dumnezeu sa-i odihnească în pace pe cei plecați!
    Le mulțumim tuturor pentru frumoasele amintiri!

  2. Oooo tempora !!!
    Într-adevăr….chiul de la școală, învoire de la servici, ca la ora 11 deja era plin stadionul.
    De neuitat! A fost ziua lui Poli!

  3. Frumoase amintiri și norocul nostru că le-am trăit din păcate cu ele o să rămânem.

  4. Frumoase amintiri! Echipa adevarata, nu ca acum. Ce e pacat e faptul ca, unei echipe de liga 3/4 din prezent i se face un stadion ultra modern. Bani aruncati degeaba ca oricum nu ai ce sa vezi la ei…ce joaca ei nu e fotbal…e bambilici. Bambilici vad si la tv pe gratis, nu trebuie sa dau bani ca sa vad, plus ca pana la stadion iti rupi masina ca pe toate strazile sunt cratere si alea nu le mai repara nimeni, dar de stadion sunt bani….