Tramvaiele turcesti Bozankaya vor fi livrate in continuare la Timisoara, desi Turcia a fost lovita grav de cutremure

TIMISOARA. Bozankaya, producatorul turc de mijloace de transport ecologice, anunta ca va continua producerea si livrarea tramvaielor in toate regiunile, inclusiv catre municipalitatile din Romania, in pofida seismelor din provincia Kahramanmaraş care au provocat distrugeri pe scara larga si au afectat aproximativ 10 orase. Compania are de livrat tramvaie la Timisoara si Iasi.

In data de 14 februarie a ajuns in Timisoara cel de-al 16-lea tramvai Bozankaya, urmand ca ultimele trei, parte a unui lot de 16, sa ajunga in Iasi. Acestea vor fi livrate corespunzator la datele programate.

”Intrucat unitatea de productie a companiei Bozankaya se afla in Ankara, facilitatile de productie nu au fost afectate. Dupa cutremur, mai multe tari si-au trimis echipele de cautare si salvare catre zonele afectate, inclusiv autoritatile din Romania. Faptul ca romanii ne sunt alaturi ne bucura nespus si pretuim curajul si implicarea de care au dat dovada in ultimele zile”, a declarat Aytunç Günay, presedintele Consiliului de Administratie al companiei Bozankaya.

La Timisoara urmeaza sa soseasca, pana la finalul acestui an, inca cinci astfel de tramvaie, conform contractului.

Fiecare mijloc de transport costa 11,58 milioane de lei, cu TVA inclus, are 30 de metri lungime şi o capacitate de 200 de calatori, din care 48 de locuri pe scaune. Toate costa aproape 50 de milioane de euro, din care mai bine de 80% reprezinta fonduri europene nerambursabile obtinute prin Programul Operational Regional. Restul sumei va fi acoperita de municipalitate prin credit.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cele mai proaste tramvaie .

  2. Sunt normale prntru categoria/ clasa lor. Realizari similare circula in Europa de foarte mulți ani inclusiv cu 7 – 9 module flexibile.
    Ce au in plus este autonomia bazată pe acumulatori, nimic altceva. Desigur vor „sări” in contra cei care vor aminti de „imensul succes” de la expoztia din 2022. O fi! Pentru dezvoltarea ulterioară a traseelor era mai interesanta existența a doua puncte de comandă (parere).