TIMISOARA. Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, împreună cu Asociația Lumi Diverse, lansează o invitație specială la vernisajul unei proiect VR comemorativ – 20 de ani de la moartea artistului Paul Neagu – și, totodată, pune într-un mod inedit în lumină incursiunile artistului în lumea hyphen-ului.
Vernisajul va avea loc în data de 17 iunie 2024 la orele 17:00, la Biblioteca Facultății de Arte și Design și va fi deschis de conf.univ. dr. Diana Andreescu, decan al FAD, prof. univ. dr. Camil Mihăescu, lect. univ. dr. Maria Orosan-Telea și de Paul Ciucur, reprezentant al Asociației Lumi Diverse, fondată în 2002 de Paul Neagu.
Transpunerile virtuale ale operelor lui Paul Neagu – realizate de Alin Grangure, masterand al specializării Design de Produs, sub coordonarea prof.univ. dr. Camil Mihăescu – pot fi văzute în perioada 17-21 iunie, de luni până vineri, între orele 9.00 și 16.00 la Biblioteca Facultății de Arte și Design.
Paul Neagu a copilărit la Timișoara și a absolvit, în 1963, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. În 1969, Neagu a călătorit pentru prima data în Marea Britanie, la invitația galeristului și impresarului Richard Demarco. În primăvara anului 1970, artistul a părăsit România, călătorind la Paris și Edinburgh pentru a se stabili, în 1971, la Londra. În 1972, a fondat Generative Art Group, grup din care făcea parte alături de alți patru membri fictivi, fiecare dintre aceștia reprezentând diferite aspecte ale personalității sale artistice: poetul, filosoful, pictorul și designer-ul. Arta lui Paul Neagu se exprimă prin obiect, sculptură, performance, desen, în angrenaje inventive de medii artistice și direcții tematice care se ramifică în timp. Artistul a căutat mereu să creeze un limbaj vizual cu o putere de comunicare universală. Printre subiectele sale centrale cel mai bine cunoscute amintim „Antropocosmos”, „Stațiile catalitice”, care includ „Hyphen”, cel mai complex dintre concepte, cat si performance-urile “Blind Bite”, “Horizontal Rain” și “Going Tornado”.
În ultimii ani, artistul româno-britanic a fost adus în atenția publicului internațional prin intermediul unor evenimente de mare amploare precum o expozitie deschisa la MAMCO, in Geneva, in martie 2024, o Retrospectiva deschisă în 2021 la Kunstmuseum Liechtenstein (KML) din Vaduz, itinerată apoi, în 2022 la Neue Galerie Graz și, în 2023, la Muzeul Național de Artă Timișoara, eveniment desfășurat sub egida Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În 2019, Tate Modern l-a inclus pe Paul Neagu în expoziția de grup intitulată “Performer & Participant”, expoziție care a putut fi vizitată mai bine de trei ani și în care au mai fost prezenți artiști precum Lygia Clark sau Helio Oiticica. În 2015, Henry Moore Institute din Leeds, cu sprijinul ICR Londra si The Paul Neagu Estate (UK), a organizat expoziția retrospectivă de mari dimensiuni intitulată „Paul Neagu: Palpable Sculpture”. Două dintre lucrările de artă publică ale lui Paul Neagu sunt instalate în Marea Britanie: „Starhead” în parcul de sculptură Milton Keynes de lângă Londra, iar cea de-a doua, „Edgerunner”, instalată cu sprijinul ICR Londra în cadrul Olimpiadei Culturale (2012), în parcul Owens Field din cartierul londonez Angel.