Prefectul de Valcea, Dumitru Cornoiu, a declarat ca Transalpina este deschisa circulatiei, in urma unor discutii cu directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Stefan Neaga.
„Avand in vedere necesitatea accesului de circulatie pe drumul Transalpina din toate punctele de vedere, am avut o discutie cu domnul Stefan Narcis Neaga, directorul CNADNR-ului.
In urma acestei discutii, s-a clarificat prin pozitia directorului general, necesitatea marcarii zonelor periculoase, ‘accidentogene’, care pot provoca prejudicii persoanelor care circula in zona respectiva.
Ii multumesc domnului director general pentru amabilitatea de a semnaliza zonele cu mare risc, contribuind astfel la siguranta rutiera a acestui drum care din punct de vedere tehnic este nefinalizat. Mentionam ca nu se aplica amenzi si ca drumul este circulabil”, a precizat prefectul de Valcea.
Totodata, conducatorii auto sunt rugati sa-si ia masuri de maxima prudenta avand in vedere dificultatea manevrelor ce trebuie efectuate in deplasarea pe acest traseu.
In urma cu trei saptamani, potrivit unui comunicat transmis de CNADNR, sectorul de drum de pe soseaua Transalpina cuprins intre Obarsia Lotrului si Ranca, care ajunge la aproximativ 2.100 metri altitudine si traverseaza judetul Valcea, era inchis circulatiei.
Decizia de atunci a CNADNR a provocat mai multe luari de pozitie din partea primarilor statiunilor montane din cele patru judete prin care trece Transalpina, proprietari de pensiuni si hoteluri, dar si parlamentari din aceste judete.
Soseaua Transalpina sau DN67C este un drum de aproximativ 110 kilometri lungime care traverseaza muntii Parang, intre localitatea Novaci (Gorj), si Sebes (Alba).
Reabilitarea acestui drum a inceput in anii 2007-2008, pe model credit-furnizor, valoarea acesteia fiind de peste 350 de milioane de euro si a fost oprita in anul 2013, in momentul in care firma care o executa, Romstrade, a intrat in insolventa.