TIMIS. Tot mai multe comune din judetul Timis investesc in revitalizarea centrelor de localitate, pe modelul oraselelor din Occident.
A trecut perioada in care ‘buna gospodarire’ insemna plantarea de panselute in scuarurile din fata unor institutii sau montarea catorva ghivece cu muscate la intersectiile principale.
Edilii care au vazut cum sunt organizate localitatile din Vest au inteles ca trebuie sa regandeasca complet ceea ce inseamna ‘infrumusetarea’ unei localitati si, cu ajutorul specialistilor, intocmesc proiecte tot mai indraznete care mizeaza foarte mult pe functionalitate.
Un astfel de exemplu se regaseste la Dudestii Vechi, comuna cu o mare comunitate de bulgari banateni, care din 2016, odata cu instalarea unei generatii tinere in administratia locala, a demarat un amplu proces de modernizare.
„Un centru de comuna al secolului 21 ar trebui privit ca o sufragerie a unei familii, adica locul in care membrii ei se aduna pentru socializare, luat masa, recreere”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro primarul comunei Dudestii Vechi, Bono Cucalan.
Cu ocazia implinirii a 280 de ani de la intemeierea localitatii, edilul a facut public si un film de prezentare a proiectului de modernizare a centrului comunei pe care o conduce.
„Prin noul concept de centru trebuie sa raspundem nevoilor de socializare, de petrecere a timpului liber de care dispun membrii comunitatii noastre. Trebuie sa le asiguram si suficient spatiu verde, parcuri, locuri de joaca, piste de biciclete, jogging, terenuri de sport, dar sa cream si posibilitati de cadre agreabile de unitati de alimentatie publica (terase, restaurante, pub-uri)”, a mai explicat pentru opiniatimisoarei.ro edilul din Dudestii Vechi.
In orice administratie din Romania, de la dorinta pana la fapta e cale lunga, dar la Dudestii Vechi administratia a fost prevazatoare si a pus din timp lucrurile in miscare: s-a intocmit un plan multianual de finantare, s-a realizat studiul de fezabilitate, la care arhitectii au lucrat aproape un an de zile, s-au facut consultari cu cetatenii pentru a prelua idei si sugestii, iar acum se pregateste de finalizare proiectul tehnic, premergator scoaterii la licitatie a lucrarilor.
In paralel, s-a facut un proiect de mutare a unui transformator de curent trantit chiar in mijlocul viitoarei piete centrale, ce strica foarte mult aspectul zonei. In acelasi proiect este prevazuta mutarea retelelor de curent in subteran. Reteaua de apa din centrul comunei va fi si ea modernizata inainte sa inceapa lucrarile de modernizare de la suprafata.
Potrivit planurilor, vor fi complet regandite zonele centrale: parcul central, parcul si zonele adiacente Caminului Cultural, zonele adiacente si parcul Bisericii „Sfanta Maria”, profilul strazii principale cu zone verzi, parcari si piste pentru biciclete. Ideea de baza este crearea de noi spatii de recreere si petrecere a timpului liber in centrul localitatii. La aceasta se adauga si asanarea malurilor raului Aranca, ce strabate localitatea, si transformarea zonei centrale in parc si loc de promenada.
Edilii au calculat ca schimbarea completa a centrului de comuna va costa aproximativ 2 milioane de euro, bani ce partial vor fi alocati de la bugetul local, pe 3-4 ani, si partial vor veni din accesarea unui credit pe termen lung. Primarul spune ca investitia este viabila economic, pentru ca va permite deschiderea multor afaceri, care prin taxele platite si prin personalul pe care il vor angaja, vor alimenta bugetul local astfel incat sa fie sustenabil.
„Valoarea si atractivitatea unei localitati este data, pe langa ofertele si posibilitatile de gasire a unui loc de munca, si de posibilitatile de petrecere a timpului liber in cat mai multe moduri. Totodata, trebuie in permanenta lucrat la componentele culturale, sportive, after-school etc., care sunt necesare pentru o viata sanatoasa a comunitatii”, completeaza pentru opiniatimisoarei.ro primarul Bono Cucalan.
„Trebuie sa evadam din conceptul in care la sat singurul loc in care poti merge este la localul satului sau intr-un eventual parc ingradit care se incuie peste noapte ca sa nu fie vandalizat”, a conchis edilul.
Iata mai jos cum va arata transformarea spectaculoasa a comunei Dudestii Vechi!
Pareri
Mai bine s-ar apuca de canalizare si de asfaltarea strazilor adiacente.
De râsul plânsului.
Ce propagandă ieftină.
Străzile, deși reabilitate, sunt mult prea înguste pentru a circula 2 autoturisme.
Asta este realitatea din Dudeștii Vechi: https://streamable.com/le04s
Sa nu ajunga si Dudestii Vechi paradisul birturilor pe model Lae. Sau acolo o fi campus monastiresc?
Pana si in randare masina e parcata pe pista de biciclete…
Mda, noi nu prea avem apa in sat, de canalizare ce sa mai zicem, dar ne apucam de modernizarea centrului pentru a avea un loc de socializare. Asta am votat, asta avem…
Ba, Bulgarul, dar ai intrebat? se face si canalizarea de-odata cu modernizarea….dar sa nu intrebi….sa vorbesti numa sa te afli in treaba….putori ordinare!
„Transformare fabuloasa” – iarasi va place sa faceti uz de cuvinte pe care nu le intelegeti dar va suna placut la urechi. Ar fi „transformare fabuloasa” daca s-ar, stiu eu, pava drumurile cu dale din marmura de Carrara, ar curge bere si vin la fantanile publice 24/24, sau s-ar construi zgarie nori care se invart dupa soare. Ceea ce se construieste in Dubai, sau Emirate tine intr-adevar de fabulos