Transplantul pulmonar la Timisoara, planul indraznet al medicilor de la Spitalul Victor Babes, intr-o noua etapa. Peste 100 de milioane de euro pentru amenajarea centrului de interventii ar putea veni de la Bucuresti

TIMISOARA. Se vorbeste de ani buni despre posibilitatea ca Timisoara sa devina al doilea centru de transplant pulmonar al Romaniei.

CITESTE SI: N-a putut fi salvat. Un pod de 85 de ani din Timis va fi demolat, iar in loc se va ridica unul nou. Se cauta constructor 

Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes si Primaria Timisoara fac un nou pas pe acest drum.

In Consiliul Local a fost votat, joi, parteneriatul dintre municipalitate si spital, in baza caruia sa fie depusa cererea de finantare pentru Centrul de Transplant Pulmonar prin ‘Programul national de investitii in infrastructura unitatilor spitalicesti’.

Conform documentatiei, realizarea unui Centru de Medicina Interventionala si Transplant Pulmonar la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie este estimata la 600.529.460 lei cu TVA, adica peste 120.000 de euro, iar Primaria Timisoara ar contribui de la bugetul local cu 5% din suma, daca finantarea va fi aprobata.

Ar urma sa fie ridicata de la zero o noua cladire care sa adaposteasca Centrul de Transplant la Padurea Verde, complet echipata si dotata, conectata la celelalte imobile ale Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes.

In acest moment, in Romania, transplant de plamani se face doar la Bucuresti, in cadrul Spitalului Sfanta Maria, certificat din 2018 pentru acest tip de interventii medicale.

In acelasi timp, exista un acord intre Romania si mai multe tari din UE pentru realizarea unor proceduri de transplant care sa vina in ajutorul pacientilor romani, iar acestia sa beneficieze de operatii in afara tarii. Numarul acestora este, insa, destul de mic.
Din pacate, Romania este in coada listei tarilor din Uniunea Europeana unde se fac asemenea operatii, iar numarul bolnavilor care au nevoie de asa ceva e intr-o continua crestere. In ultimii ani, au fost prelevati si trimisi catre Eurotransplant, o organizatie europeana a transplantului, peste 30 de plamani din Romania.

Cancerul bronhopulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer la barbati, dupa cancerul de prostata, si al treilea la femei, dupa cancerul de san si cel colorectal. Dar, reprezinta prima cauza de deces la barbati. Rata de supravietuire la 5 ani este de doar 18 la suta.
Aceasta maladie este o problema majora de sanatate publica in tara noastra, pentru ca peste 70% din cazuri sunt depistate in stadii tardive. Din pacate, nu avem inca un program de evaluare a riscului si de depistare precoce a bolii. Iar Timisul este intre primele 5 judete ca incidenta din Romania in ceea ce priveste acest tip de cancer.
In Planul National de Combatere a Cancerului elaborat de Ministerul Sanatatii se precizeaza ca ar trebui infiintate 8-10 centre nationale de acreditare pentru tratamentul integrat al cancerului bronhopulmonar. Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes are toate premisele pentru a deveni un asemenea centru pentru pacientii cu cancer pulmonar”, explica inca de acum doi ani medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babes din Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.