Transplantul pulmonar la Timisoara, planul indraznet al medicilor de la Spitalul Victor Babes

TIMISOARA. Romania are un singur centru de transplant pulmonar, la Spitalul Clinic Sfanta Maria din Bucuresti, unde s-au realizat pana acum, din 2018, de la certificarea unitatii sanitare pentru efectuarea de transplant de plaman, 11 interventii medicale de acest tip.

CITESTE SI: Roboti, echipamente si materiale pentru reducerea riscului de infectii nosocomiale si a contaminarii cu bacterii superbug, la Timisoara. Spitalul care depune un proiect de peste 3,5 milioane euro 

In acelasi timp, exista un acord intre Romania si mai multe tari din UE pentru realizarea unor proceduri de transplant care sa vina in ajutorul pacientilor romani, iar acestia sa beneficieze de interventii in afara tarii. Numarul acestora este, insa, destul de mic.
Din pacate, Romania este in coada listei tarilor din Uniunea Europeana unde se fac asemenea operatii, iar numarul bolnavilor care au nevoie de asa ceva e intr-o continua crestere. In ultimii ani, au fost prelevati si trimisi catre Eurotransplant, o organizatie europeana a transplantului, 30 de plamani din Romania.

Un plan indraznet al medicilor de la Spitalul Victor Babes este acela ca intr-un viitor nu prea indepartat, unitatea medicala din Timisoara sa devina centru de transplant pulmonar.

Zilele trecute, impreuna cu colegul meu, doctorul Bogdan Tanase de la Institutul Oncologic Bucuresti, am vizitat Institutul National pentru Oncologie Budapesta (NIO) si ne-am intalnit cu cei mai importanti specialisti in transplant pulmonar din Ungaria.
In cadrul NIO, in anul 2021 au avut loc 14 interventii medicale de acest fel.
La Budapesta, am discutat despre posibilitatea unei colaborari in domeniul oncologiei pulmonare, am vorbit despre ajutorul si experienta in zona transplantului de plamani pe care ni le poate oferi partea maghiara, ne-a fost prezentata sectia de transplant si am discutat chiar si cu cativa pacienti care au fost supusi unei asemenea interventii.
Cancerul bronhopulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer la barbati, dupa cancerul de prostata, si al treilea la femei, dupa cancerul de san si cel colorectal. Dar, reprezinta prima cauza de deces la barbati. Rata de supravietuire la 5 ani este de doar 18 la suta.
Aceasta maladie este o problema majora de sanatate publica in tara noastra, pentru ca peste 70% din cazuri sunt depistate in stadii tardive. Din pacate, nu avem inca un program de evaluare a riscului si de depistare precoce a bolii. Iar Timisul este intre primele 5 judete ca incidenta din Romania in ceea ce priveste acest tip de cancer.
In Planul National de Combatere a Cancerului elaborat de Ministerul Sanatatii se precizeaza ca in 2023 ar trebui infiintate 8-10 centre nationale de acreditare pentru tratamentul integrat al cancerului bronhopulmonar. Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes are toate premisele pentru a deveni un asemenea centru pentru pacientii cu cancer pulmonar„, explica medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babes din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ar fi binevenit un asemenea centru. Anul acesta de crăciun mi a murit tatăl de cancer pulmonar cu celule mici, diagnosticat in 21.11.2022 deci cunosc cât de letal este acest tip de cancer.