TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis pregateste deja viitoarea Expozitie Constantin Brancusi, care se va deschide in 30 septembrie 2023 si se va incheia in 28 ianuarie 2024, la Muzeul National de Arta Timisoara.
Transportul specializat pentru exponatele pe care le vor putea admira in premiera laolalta vizitatorii expozitiei Brancusi, dar si al altor piese dintr-o expozitie ce va fi facuta in parteneriat cu Novisadul, este estimat la 1.745.000 lei fara TVA, adica peste 400.000 de euro cu TVA.
O licitatie pentru serviciile de transport pentru operele de arta a fost lansata de Consiliul Judetean Timis prin Muzeul National de Arta. Data limita pentru depunerea ofertelor de catre firmele interesate este 25 iulie.
Masuri de securitate si transport exceptionale
Vor fi luate masuri exceptionale pentru transportul pieselor unicat care vor sosi la Timisoara de la Londra, Paris, Bucuresti si Craiova.
Astfel, va fi intocmit un plan detaliat al traseelor, pe ore, pentru mutarea sculpturilor, tablourilor si desenelor la Muzeul National de Arta Timisoara, iar, daca apare vreun incident, acesta trebuie raportat imediat.
Cei care vor asigura transportul operelor la muzeu si inapoi vor raspunde in cazul in care vreuna va fi deteriorata.
Mijloacele de transport cu care se va asigura aducerea operelor de arta la Timisoara vor respecta conditii stricte de climatizare, vor avea sistem special de ancorare, sistem antisoc, sisteme de securitate. Piesele de patrimoniu vor fi duse cu masini cu spatiu complet inchis, izolat, fara ferestre si care nu poate fi accesat din cabina. Vor avea alarme de inalta securitate si vor putea fi urmarite prin satelit cu indicarea locatiei exacte a masinii in orice moment. Autovehiculele nu vor avea aplicate logouri sau alte inscriptii care sa indice prezenta operelor de arta sau sa permita identificarea muzeelor sau colectiilor de unde provin lucrarile.
Pe anumite sectoare, paza transportului va fi asigurata si de echipaje ale jandarmilor si politistilor inarmate cu arme de foc.
Transferul aerian va fi facut cu respectarea normelor IATA ( International Air Transport Association ) si ICOM (Consiliul International al Muzeelor).
Transportatorul trebuie sa aiba experienta in domeniu si sa fie specializat in efectuarea transportului international al lucrarilor de arta de patrimoniu si tezaur national. Serviciile de manipulare, incarcare, descarcare, ambalare, dezambalare, impachetare, despachetare, pot fi realizate prin forte proprii sau prin terti autorizati in domeniu.
Operele lui Constantin Brancusi care se vor regasi in expozitia eveniment de la Timisoara vor fi aduse de la:
Muzeul National de Arta al Romaniei de la Bucuresti – 6 piese
Muzeul de Arta Craiova – 4 piese
Muzeul Tate Modern Londra-3 piese
Colectia David Grob Londra – 42 de piese
Centrul de Arta Moderna Georges Pompidou Paris – 34 de piese
Colectia E. Royer – 1 piesa
Cea de-a doua expozitie pentru care se va asigura transportul exceptional este Expozitia „Parallels/Paralele” care face parte din seria evenimentelor incluse in programul cultural, ca urmare a semnarii unui protocol de colaborare inter-muzeala in contextul celor doua Capitale Europene ale Culturii, Novi Sad 2022 si Timisoara 2023.
Pornind de la credinta ca muzeele sunt un fel de cetate a pacii si de poduri ce ne leaga si ne unesc, Muzeul National de Arta Timisoara si Galeria Matica Srpska din Novi Sad vor realiza o expozitie comuna neobisnuita, imbinand bogatele lor colectii si facand paralele intre artisti, teme, idei si viziuni artistice ale spatiului cultural comun. Astfel, in perioada 8 iulie – 4 septembrie 2022, Galeria Matica Srpska prezinta publicului expozitia „Parallels/Paralele” in scopul de a aduce laolaltă creatii artistice dezvoltate in zona Banatului istoric pe parcursul a peste 100 ani.
Expozitia comuna reuneste 60 de lucrari de arta, inclusiv icoane, portrete, peisaje, naturi moarte si compozitii abstracte ale unor artisti precum Stefan Tenecki, Teodor Ilic Češljar, Pavel Petrović, Konstantin Danilo, Stevan Aleksić, Uroš Predić, Zora Petrović si Vasa Pomorišac. Muzeul National de Arta Timisoara va expune un portofoliu de 28 lucrari de pictura din patrimoniul propriu, ce cuprinde o lucrare clasata in categoria tezaur, o lucrare ce face parte din colectia de arta contemporana si 26 de lucrari clasate în 2022 in categoria fond. In realizarea expozitiei a fost inclus si Tezaurul Eparhiei Ortodoxe Sarbe din Timisoara, o colectie de arta bisericeasca care mosteneste lucrari de arta semnificative si reprezinta legatura dintre cultura sarba si cea romaneasca.