Trecem la ora de vara. Sambata noapte dam ceasurile inainte si dormim mai putin. Cand ar putea Romania renunta la asta

Romania trece la ora de vara in acest sfarsit de saptamana. In noaptea de sambata, 27 martie, spre duminica, 28 martie, ceasurile se dau inainte cu o ora, astfel ca ziua de duminica va fi cea mai scurta din acest an.

Masura este luata pentru a folosi cat mai mult lumina zilei si a economisi energia electrica. Schimbarea orei a creat nemultumiri de-a lungul timpului, iar unii specialisti au criticat-o socotind ca aceasta cauzeaza probleme de sanatate populatiei.

In Romania, ora de vara este corelata cu orarul de vara practicat in statele Uniunii Europene. De aceea, eliminarea orei este o decizie complexa.

Dupa un sondaj realizat in tot spatiul comunitar, Comisia Europeana a propus eliminarea schimbarii sezoniere a orei, propunere sustinuta in primul rand de Germania. Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renuntarea la schimbarea orei de doua ori pe an, incepand cu 2021. Fiecare stat membru urma sa decida pe ce ora va ramane – ora standard sau ora de vara.

Conform propunerii de acum 2 ani, statele membre care decid sa mentina permanent ora de vara trebuiau sa efectueze ultima schimbare in acest sens in ultima duminica din martie a anului 2021. Cele care preferau sa ramana la ora standard urmau sa schimbe ora pentru ultima data in ultima duminica din luna octombrie 2021. Era prevazuta, insa, si posibilitatea unei amanari de 12 luni.

In conditii normale, Romania si celelalte state membre ale UE urmau sa informeze Comisia Europeana asupra alegerii lor pana in aprilie 2020, dupa care urma o etapa de coordonare. Negocierile privind Brexitul si izbucnirea pandemiei au oprit insa complet acest proces, care ar putea fi reluat cel mai devreme in 2022.

Un consens e greu de obtinut, deoarece, desi majoritatea cetatenilor europeni sunt de acord cu eliminarea schimbarii orei, in unele state – de pilda, Franta – majoritatea populatiei prefera sa se ramana la ora de vara, iar in altele, cum ar fi Belgia, la cea de iarna.

In Romania, o propunere legislativa pentru abrogarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vara si a orei oficiale de vara pe teritoriul Romaniei (L281/2018), a fost respinsa de Senat, in sedinta din 29 mai 2018, in calitate de prima Camera sesizata. La data respectiva si guvernul Romaniei si-a exprimat pozitia de a nu sustine adoptarea acestei initiative legislative.

Ora oficiala de vara, ora Europei Orientale la care trece tara noastra in noaptea de sambata spre duminica (27/28 martie 2021), a fost introdusa in Romania pentru prima data in 1932.

Sursa: stirileprotv.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Prostituarea continua.

  2. Unii nu se astampara pana nu ne muta pe ora Moscovei.