TIMISOARA. Institutul National al Patrimoniului, institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii a anuntat rezultatele primeri sesiuni, din acest an, a apelurilor de proiecte finantate din Timbrul Monumentelor Istorice. S-au calificat 10 proiecte dintre care trei sunt din Timisoara si restul din Resita.
Valoarea totala este de 1 milion de lei, iar din aceasta suma, cele trei proiecte din Timisoara au o valoare totala de 235.199 lei.
Cele trei proiecte din Timisoara sunt:
Restaurare Poarta de acces imobil din str. August Treboniu Laurian nr. 2 din Situl Urban „Vechiul Cartier Iosefin”
Refacere fatada exterioara a cladirii Mercy nr. 3 din Situl Urban „Cartierul Cetatea Timisoara”
Reabilitare si inlaturare interventii anterioare de inlocuire ale tamplariei de lemn exterioare pe fatada principala la imobilul din Piata Traian nr. 4 din situl Urban „Fabric I”
„Un instrument important pentru finantarea lucrarilor de restaurare din Romania este asigurat prin Timbrul Monumentelor Istorice. Prin ariile tematice stabilite la nivelul Institutului National al Patrimoniului, institutie aflata in coordonarea Ministerului Culturii, 2 orase din Banatul Romanesc vor beneficia de alocarile necesare pentru restaurarea a 10 obiective. Astfel, Timisoara va avea un nou sprijin pentru lucrari de intretinere si reparatie a trei imobile de patrimoniu cu proprietari privati. Este o dovada in plus care confirma implicarea institutiilor din subordinea Ministerului Culturii pentru ca anul 2023 sa fie unul al Capitalei Europene a Culturii pentru Timisoara. Titlul de Capitala Europeana a Culturii, insa, inseamna solutii, parteneriate, dezvoltare, dar presupune si munca, implicare in proiecte. Imi doresc sa nu ne culcam pe lauri, ci sa continuam procesul de dezvoltare, indiferent ca vorbim de Timisoara sau de Resita, care iata, are de data aceasta nu mai putin de sapte proiecte finantate, in anul care marcheaza doua secole si jumatate de siderurgie si patrimoniu industria”, a declarat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.