TIMISOARA. Orient Express, Intercity, trenuri de marfa si de calatori. In total, aproape 50 de locomotive, care circula in toate directiile, pe sute de metri de linie ferata, cu macazuri, semnale, dar si tuneluri si poduri. Pe langa toate acestea avem eoliene, blocuri, o catedrala, cateva castele si chiar un versant muntos cu instalatie de telescaun. Asa s-ar putea descrie in putine cuvinte cea mai mare macheta feroviara din Romania. O sala intreaga este dedicata dioramei care acopera cateva sute de metri patrati, in Gara de Nord din Timisoara.
Initiatorul proiectului este timisoreanul Alin Ivanescu, un pasionat de modelism, dar si de trenuri. In trei ani a reusit, impreuna cu cativa prieteni, sa construiasca macheta ce numara zeci de garnituri.
Cea mai mare parte a dioramei este facuta din ghips, cartoane si polistiren. Fiecare detaliu este atent gandit si realizat. Sunt cladirile mai multor gari, o copie in miniatura a unei statii de pompieri, o multie de blocuri si chiar Cascada Bigar.
S-a aplecat cu migala asupra fiecarui detaliu, astfel ca pe balcoul unuia dintre imobile se poate vedea cum un locatar schimba o instalatie de clima. In Orient Express, calatorii pot fi observati cand iau masa. Si totul e facut cu munca voluntara in ore intregi de dedicare.
„Nu avem un program fix. Per total, s-a lucrat peste 20.000 de ore. Mai multe persoane. De exemplu, la aceasta catedrala avem 4 luni de lucru si nu e finalizata. Acoperisul este prelucrat dupa cel real. Interiorul are un cadru facut. Toate sunt facute sa se potriveasca una peste alta, mobile, proiectoarele dau lumini„, explica Alin Ivanescu, pasionat de trenuri.
Primele linii au fost puse pe machete in 2019. Dupa cateva luni, au inceput sa apara si diferite constructii, poduri rulante, tuneluri si mereu cei creatorii nascocesc lucruri. Cativa sponsori s-au alaturat proiectului si sprijina echipa.
„Ca tot e in trend, acum ne-am apucat de o unitate militara. Tot ce vedeti aici, e facut de noi. Tancurile… aici este un Panzer, aici este T55. Totul e facut la imprimanta, din rasina, vopsite manual, asamblate manual. Pe partea astalalta avem hangarul, o sa vina taburile puse. Masini de intretinere„, mai spune Alin Ivanescu.
Nimic insa nu ar functiona daca partea electronica ar fi neglijata. Ca in viata reala, totul este computerizat.
„Sunt senzori in linie. Un laptop stie in fiecare moment unde e trenul. Poate sa-l opreasca, sa claxoneze la intrarea in statie. Schimba macazele singur. Semnalele. Avem inca multe de configurat, dar electronica este pusa la punct„, precizeaza Alin Ivanescu.
„Locomotivele astea, care se vad aici, sunt destul de sensibile, trebuie sa le desfaci, si automat trebuie sa ai grija sa nu rupi anumite componente si anumite detalii de pe corpul lor. Eu le desfac, le montez niste difuzoare„, spune Leonard Roman, proiectantul circuitelor electrice.
Diorama de la Timisoara se transforma tot timpul, e un muzeu viu. Acum se intinde pe 140 de metri patrati si numara peste 500 de metri de sina de cale ferata in miniatura.
Pentru ca mereu apar elemente noi, si vizitatorii vin regulat sa se bucure de aparitiile surpriza.
Expozitia este deschisa, deocamdata, doar in weekend, iar accesul este gratuit.
VIDEO: George Stefanita
Pareri
Felicitări! Sper sa o dezvoltați cat mai mult și mai frumos . Păcat că nu avem o gara pe.masura, care sa o găzduiască.
Super! Va deveni un punct de atractie al orasului daca va fi promovat corespunzator pe plan intern si extern. Ma bucur ca CFR-ul a oferit spatiul, e greu sa ai la dispozitie o asemenea suprafata mare, nu multe locuri din lume se pot lauda cu asta.
EXCEPȚIONAL! Timișoara are șanse mari să devină un al doilea Hamburg cu al său Miniatur Wunderland. Sau cine știe… poate să-l întreacă? De ce nu?
Felicitări constructorilor și conducerii CFR care a acceptat acest proiect! Dacă am avea o primărie inteligentă, ar FINANȚA acest proiect.
Domnilor, felicitari pentru munca depusa!
Macar alea de jucarie sa nu intarzie.
Frumos, măcar trenuri de jucărie sa avem in beșica asta de țara.
Un proiect frumos. Canx ai oameni pasionati in spate nimic nu e jmposibil. Sper sa fie primit in acel spatiu pentru totdeauna.