Trenuri care vor circula cu 160 km/h, pasaje feroviare, un sens giratoriu suspendat sau o halta CFR in centru, la Timisoara. Ce planuri pentru Timis a scos din sertare Ministerului Transporturilor

TIMISOARA. Marete planuri are Guvernului Romaniei in domeniul infrastructurii pentru Banat, multe la stadiul de idee de ani de zile, puse la sertar pentru vremuri mai bogate.

CITESTE SI: Planuri pentru refacerea fatadei si amenajarea piatetei cu fantana arteziana. Schimbarea programata la Gara de Nord din Timisoara, cu peste 4 milioane de euro, pentru care s-a relansat licitatia. Foto 

A venit ministrul Transporturilor Lucian Bode sa le prezinte la Timisoara, vineri. In aceste planuri se regaseste un segment de cale ferata magistrala, care va fi reabilitata cu 7,5 miliarde lei si pe care trenurile ar putea circula dupa modernizare cu 160 km/ora. Mai mult, va fi construita si o halta CFR langa centrul Timisoarei, in vecinatatea Caii Aradului.

Am prezentat un portofoliu de proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii de transportrui rutier si veroviar din regiunea de vest in general si in special din judetul Timis. Vom avea o activitate similara la Arad, unde vom prezenta proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transporturi rutier și feroviar din udețul Arad. S-a încheiat și un protocol, între Primăria Timișoara pe de-o parte și CFR pe de altă parte. Am spus care este motivul pentru care a fost nevoie de încheierea acestui protocol de colaborare și susținere a implementării proiectului important de modernizare de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad. Sunt 35 de kilometri pe raza județului Timiș, 28 pe raza administrativă a județului Arad. Am semnat în urmă cu două luni un protocol identic cu Primăria Cluj – Napoca și Primăria Oradea pentru modernizarea liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihorului. În câteva luni a semnat avize, acorduri, avize de mediu, s-au obținut și noi, undeva, prin luna septembrie vom scoate la licitație proiectare și execuție acest obiectiv în valoare de peste 7,5 miliarde de lei. 166 km, modernizat. Sunt convins că semnarea acestui protocol va duce la o claborare mai bună între cele două instituții”, a declarat Lucian Bode.

Calea ferată Caransebes – Timisoara – Arad programata sa fie reabilitata, cuprinde 2 loturi, in Timis. Primul este Timisoara Est – Ronat Triaj (13,86km), segment estimat la 1.409.000.000 lei, iar al doilea lot este Ronat Triaj – Ortisoara – Arad (22 km), segment estimat la 2.483.000.000 lei.

Acum, trenurile circula cu 100 – 120 km/h pe aici, iar dupa reabilitarea liniei, e prevazut ca garniturile feroviare vor circula cu 160 km/h.

Pe langa reabilitarea acestei cai ferate, alte proiecte CFR pentru Timis sunt reabilitarea cladirii Garii de Nord, pentru care s-a relansat licitatia, respectiv realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Timisoara, unde deocamdata se vorbeste de studii de prefezabilitate si studii de fezabilitate, estimate la un milion de lei fara TVA.

Tot la capitolul planuri de viitor se inscriu pasajul peste liniile ferate pe strada Gheorghe Adam (de la Padurea Verde) unde va fi reamenajata si statia de tramvai, celebrul pasaj suspendat de pe strada Baader si un pasaj de legatura intre strazile Comoarei si Radu de la Afumati.

De asemenea, in planurile ministerului se mai afla un pasaj feroviar pe DN6, in zona Ronat, dar si realizarea unei halte de calatori Timisoara Centru, care se va regasi pe Calea Aradului. Cel mai probabil, aici ar putea opri trenurile care vin de la aeroport in oras, mai cunoscute drept viitorul metrou usor.

Majoritatea proiectelor trecute in revista de Lucian Bode la Timisoara vineri, scoase din sertarele unde s-a asezat praful ani de zile pentru ca nu s-au gasit bani, sunt estimate la niste sume uriase.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Gargara electorala.

    PNL poate sta acasa la urmatoarele alegeri.

  2. Unde merg prietene trenurile cu 100-120 kph?

    • Asta am constatat și eu, eventual în teorie pe foaia ministerului merge cu atât!

    • Pe relatia Timisoara-Lugoj-Caransebes, trenurile chiar merg cu viteza asta. In urma cu ceva ani am plecat spre Bucuresti, fara nici o surpriza, trenul a plecat cu o intarziere enorma, dar in prima parte a calatoriei, locomotiva a ”tras” puternic. De la Tm Nord pana la Caransebes am facut 45 minute, cu tot cu oprirea din Lugoj.

      • 1. Din categoria de Vise Ero(t)ice pentru 2121!
        2. între Caransebeș și Lugoj viteza stabilită e de 100-120 km/h cu unele restricții, <= amintiri din epoca de aur, cand intr-adevar pe aceste tronsoane se circula cu 100 km/k (si ceva in plus)
        3. Ce facem cu traversarea garilor? sau le ocolim, in regim de "treno-strada" (termen care ar trebui brevetat de CFR), ca este mai ieftin,
        4. Si care vor fi garniturile (probabil noi, nu?) care vor merge cu aceasta viteza?
        5. Si in final, suma investitiilor din alte zone va depasi sau nu posibilitatile pibului Romaniei (am picat peste un ziar zonal din sud-estul tarii si acolo lucrurile 9promisiunile) stau la fel.
        Cred ca revenirea la realitatea Romaniei va fi in 2021 la 1 ianuarie.

        • @optimist cu măsură La punctul 2, chiar se circulă între Lugoj și Caransebeș cu 100 și pe unele porțiuni cu 120, dar există și o grămadă de restricții… Între Căvăran și Caransebeș există cale dublă, din păcate un fir e limitat la 70 și celălalt la 100. Eu sunt pasionat feroviar și cunosc zona aia, există și videouri pe youtube.
          Evident ar fi fain să se circule cu 160, dar probabil va dura 10 ani, la fel cum se întâmplă și cu modernizarea coridorului IV dintre Curtici-Arad-Deva-Simeria-Sighișoara-Brașov, de 8 ani au început lucrările și abia se mișcă. Trist. 🙁

          • Deci ramane cum am discutat! sedinta continua!

      • Niciodată nu s-a mers atât de repede. În vremurile bune făcea Timișoara Nord Lugoj 35 min (59km) si Lugoj Caransebeș 25 min (39km). Acum abia pe alocuri mai atinge 100-110 km/h.

    • Conform livretului CFR între Caransebeș și Lugoj viteza stabilită e de 100-120 km/h cu unele restricții, Lugoj-Recaș 100-70 km/h (acum 10 ani se circula lejer cu 120), Recaș-Timișoara Est (e într-o stare avansată de degradare) 50 km/h (acum 10 ani se circula tot cu 120), Timișoara Est-Timișoara Nord 85 km/h, Timișoara Nord-Arad 100 km/h (tronsonul acesta a rămas îngrijit).

  3. Cand ma gandesc ca, in urma cu cativa ani, ma entuziasmam cand citeam despre planuri si proiecte si ce se va face in Timisoara, imi dau seama ce fraiera eram! Sunt curioasa cati ani vom astepta si realizarea acestui proiect… asta daca nu se vor depune ceva contestatii, etc…

    • Normal că erai proastă când l-ai crezut pe ALI BABA DE TELEORMANKISTAN, și pe Grindeanu un mafiot mic din Clanul SÂRBU, care au dus autostrada și șoseaua de centură pe unde au avut primarii psd-iști din GIROC ȘAG PARȚA și SANIHAIU ROMÂN teren și afaceri.

  4. Aiurea, si asta vine cu ameteli, si chestiuni reciclate de la altii. Proiecte adevarate? Pai in primul centura la nivel de autostrada. Apoi autostrada catre Severin, Calafat, Bulgaria si apoi autostrada catre Pancevo, Serbia, Muntenegru. Apoi drumuri exprese (2 benzi pe sens) catre Buzias si Resita. Apoi, eliminarea completa a caii ferate din oras si transformarea traseului intr-un bulevard cu 3-4 benzi pe sens. Cedarea padurii verzi primariei si transformarea ei intr-un parc urias pentru comunitatile din jur, cu extinderea gradinii zoo si implicarea facultatilor de botanica si zoologie. Construirea unui canal intre Mures si Bega (in jur de 40 km), pentru a inchide cercul Bega, Dunare, Mures, Bega si a permite dezvoltarea turismului pe apa, plus beneficiile pentru irigatii (mai ales dupa ce Serbia va intra in UE).

  5. Frisonant. Cum Niezo tronsonul care trece prin Timișoara (Est-Ronaț Triaj) care bineînțeles conține și Gara de Nord e mai ieftin decât restul până la Arad?

  6. Good luck !

  7. Cam tarziu pentru farsele astea peneliste de 1 aprilie …

  8. Dead weight 🙂 Trim & brin !

  9. in timis sunt linii unde sinele danseaza cand trece trenu. fara gluma. merge cu 5kmph

  10. idei cretine. in timisoara nu sunt in stare sa repare liniile de tramvai si gropi vechi de ani……. ei vorbesc de trenuri XXX 160km/h

  11. Cum sa nu , cind o sa zboare porcii , nu stiu ce consuma personajele acestea , dar se vede ca este ceva tare.

  12. Din ce in ce mai SPECTACULOASE aceste MINCIUNI ORDINARE. O ofensiva ca aceasta o data intr-un mileniu intalnesti pe GLOB. Actorii sunt pe masura: TAIETORI DE IARBA LA CAINI, rebuturi umane, hoti, prosti, ticalosi. HAITA PERFECTA s-ar putea filmul acesta care DIN NEFERICIRE FACEM PARTE CU TOTII.

    • Aducere in amintiri slagarului din 2004, apartinand lui Victor Socaciu (parca) cu refrenul care incepea cu ….

  13. Adevarul e ca la asa oameni nu merita sa le faci nimic frumos.
    Asa adunatura de idioti mai greu gasesti. Meritati din plin politicienii pe care ii aveti. Calitatea lor este decisa de calitatea voastra!
    E nasol sa fii prost pe gratis.

  14. Din punctul meu de vedere, proiectele dezvoltate în contextul existent, în care Gara de Nord a Timișoarei, este în actuala configurație precum o GARA DE TRANZIT, n-au cum sa ma încânte, oricât de ideale ne-ar părea puse pe hârtie, din „perspectiva” oricăruia dintre miniștrii transporturilor.
    Actuala configurație a gării, oferă un statut secundar orașului, închizând perspectivele reale de reconfigurare urbana și regionala unitare, asa cum probabil și le doresc bănățenii.
    Prezenta unei cai ferate, care „penetrează” și divizează orașul, mărginește și limitează practic orizontul de dezvoltare comuna a celor doua zone delimitate, difuzia dintre ele fiind limitata doar la pasajele existente sau care se vor construi, dar care în ultima instanta vor defini doua culturi eterogene, chiar dacă tradiția locala spune ca Timișoara are pretenția unui oraș multicultural cu pretenții metropolitane.
    Cat despre metroul ala de suprafața adus în discuție, cred ca este vorba doar o alta păcăleala, în condițiile în care dacă actualul rambleu de cale ferata s-ar desființa și traseul existent ar deveni bulevard cu caracter de autostrada urbana pana la Gara Metropolitana a Banatului; Accesul cu metroul la Aeroport, ar fi necesar a fi realizat subteran pe același traseu, pana dincolo actuala centura a orașului, evitând intersectarea cu linia de cale ferata care ar deservi dinspre Lugoj, pana în zona Gării de Est, dar și în direcția Caii Sagului cu stație probabila la piața Mocioni, care actualmente este deservita de transportul comun de suprafață, strangulându-se reciproc cu celelalte mijloace de transport „semaforizate inteligent”, practic având un traseu care ar putea lega diametral doua noduri de circulație aflate pe centura orașului, care acum prinde contur.
    Orice eventual plan de dezvoltare urbana care nu are o perspectiva temporala mai mica de 100 de ani, este cam de mântuială. Privind atent la harta regiunii, putem ușor identifica dimensiunea metropolei și eventuala viitoarea posibila centura, deja definita la un diametru de circa 50 de Km, unde se regăsesc drumuri cu caracter de drum național și local, perspectiva în care Orțișoara, Recaș, Jebel, Peciu Nou, ar fi doar câteva localități care ar putea deveni, cartiere Metropolitane.
    Hai sa vedem!
    Îndrăznește careva?!

  15. O gluma mai proasta ca croitorasul cel viteaz ! Swiftly se face treaba .!. Lux, ha ? Ha ha

  16. CE -i ” george” esti constipat ? SE rezolva cu multă DAR multa vaselina !

  17. deci mergetii in continuare pe studii de fezabilitate pentru a sifona lovele cu ajutorul proiectelor futuriste!!!!