TIMISOARA. Un plan mai vechi este scos din sertar si repus pe tapet de Guvernul Romaniei: o investitie strategica intr-o linie ferata de mare viteza care sa lege orasele Sofia, Bucuresti, Craiova, Timisoara, Belgrad, Cluj-Napoca si Budapesta.
Guvernul a adoptat joi o hotarare prin care se aproba 16 obiective de investitii strategice care urmeaza sa fie pregatite si atribuite in parteneriat public-privat, de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, intre care si aceasta cale ferata de mare viteza cu o lungime de 1275 de kilometri.
Potrivit Executivului, linia va asigura reducerea timpului de legatura dintre Capitala si principalele orase de pe traseu si va crea posibilitatea realizarii unor conexiuni precum Timisoara – Cluj, Craiova – Sofia, Timisoara – Belgrad si Cluj – Budapesta.
„Se stimează atragerea unui numar important de calatori de la transporturile aeriene si rutiere catre transportul feroviar, atragerea turistilor, a tinerilor cu inalta calificare in centrele universitare, de cercetare sau industriale care exista sau care se vor dezvolta pe traseu, dar si a investitorilor straini, prin crearea unor sectoare industriale specializate„, se arata in documentul emis de Guvernul Romaniei.
Sensul giratoriu suspendat, la 10 metri inaltime, completat de o salba de pasaje peste calea ferata! Planul fabulos al CFR care va schimba Timisoara
Pe hartie, CFR anunta de mai multa vreme un proiect fabulos pentru Timisoara: pe linia ferata care traverseaza orasul trenurile de calatori vor circula cu 160 de kilometri pe ora, iar cele de marfa cu 120 de kilometri pe ora. Acest plan indraznet era cuprins intr-un alt proiect de reabilitare a caii ferate Arad-Timisoara-Lugoj-Caransebes, care se multeaza perfect pe dorinta de acum a Guvernului.
Pentru ca acest lucru sa se poata intampla, dupa ce linia ferata va fi refacuta conform noii strategii, ce nu are vreun orizont de timp, vor disparea actualele treceri la nivel peste sinele de tren din Timisoara. In locul acestora ar trebui construite patru pasaje, dintre care unul nemaivazut in aceasta parte de tara: un sens giratoriu suspendat la zece metri inaltime.
„Va fi construit un pasaj superior la doua benzi pe sens pe Torontalului, spre Cenad. Al doilea pasaj va fi construit in zona serelor, spre Ronat. Acesta va avea doua benzi pe sens. Al treilea pasaj va fi construit in zona Baader. Aici in discutiile cu primaria au fost doua solutii: sa facem un pasaj subteran sau unul superior. Prima varianta nu este fezabila, astfel ca cea de-a doua este mult mai convenabila. Aici se va face conexiunea la strazile Baader – Demetriade – Divizia 9 Cavalerie. Pasajul, care va avea doua benzi pe sens, va fi destul de lung, pana la sensul de la Dedeman. Aceasta este o propunere. Cel de-al patrulea pasaj superior se va realiza in zona Continental si va avea 450 metri lungime„, declara primavara anului trecut Dragos Titea, secretar de stat in Ministerul Transporturilor.
Inaintea oficialului din Minister, primarul Nicolae Robu vorbea despre realizarea de catre CFR a sensului giratoriu suspendat de pe strada Baader.
„Noi vom realiza Inelul 2 si avem o intelegere cu firma care are teren in zona, prin care firma ne cedeaza o parte din teren, in conditii optime. De la Antenei vom avea un racord la Demetriade pe cel mai potrivit traseu. S-a pus problema cum sa facem la intersectia stazii Baader cu calea ferata, in situatia in care existenta unui pasaj mai spre est trebuie desfiintat pentru ca nu confera destula securitate si nu e departe de celalalt pasaj care trebuie facut la Padurea Verde. Pe acolo va fi inelul 4 si e un punct foarte important. La intersectia Baader cu Calea Ferata. Acolo va fi un sens giratoriu la 10 m inaltime. CFR-ul va face asta. Vom avea 3 cai de acces la sensul giratoriu. Se va veni dinspre Divizia 9 Cavalerie, dinspre Baader si dinspre Demetriade. Nu va fi chiar de pe Demetriade, ci de pe noul tronson al inelului 2, facut pe proprietatea firmei. Vom avea 3 rampe cu lungimea de 230 de metri, care vor fi incidente la acea giratie suspendata la 10 m inaltime. Vom avea benzi de trafic care merg la sol, pe directiile care nu traverseaza calea ferata„, preciza primarul Nicolae Robu in mai 2017.
Deocamdata, studiul de fezabilitate pentru planul initial de reabilitare a caii ferate Arad-Timisoara-Lugoj-Caransebes trebuia sa fie gata la 31 decembrie 2017, iar proiectul tehnic in septembrie anul acesta.
Cat despre proiectul Guvernului privind realizarea obiectivului strategic al liniei pentru trenuri de mare viteza ce include si Timisoara, sansele sunt invers proportionale cu nazuintele. Aceasta intrucat suma necesara unei asemenea investitii, fie ea si in parteneriat public-privat, este uriasa.
Pareri
Vise.Romania nu vrea sa faca asa ceva.Nu sunt in stare din cauza hotiilor sa finalizeze 28 km de autostrada la campie si ei bat campii.In alte tari,da e posibil.Noi cu gandul.Largirea unui pasaj dureaza doi ani,1 m pe an.Despre ce discutam?
peste cati , 50 de ani? Ca daca ma duc din Timisoara la Arad , fac 2 ore , la 60 km …
Cristi,ai ramas tot la bicicleta???
Dacă ești prost de mic când ești mare numai te joci ori esti un manipulator infect al infractorilor PSD.
De când sunt creaturile roșii la putere au ,,construit” CENTURA DE SUD A TIMIȘOAREI, AUTOSTRADA TIMISOARA CRAIOVA BUCUREȘTI, AUTOSTRADA TIMISOARA BELGRAD, STADION, SALĂ POLIVALENTĂ, PARCARE SUPRATERANĂ, LĂRGIREA LA 4 BENZI PÂNĂ LA MOȘNIȚA IAR ACUM NE FAC ȘI O LINIE PENTRU TREN RAPID.
SĂ SPERĂM CĂ ASASINII LUI DADY VOR DA GREȘ ȘI ÎN ROMÂNIA VA CURGE LAPTE ȘI MIERE.
Să vă fie rușine NESIMTITILOR violați calculatorul de fiecare dată când scrieți aberații doar să le acoperiți infracțiunile unor infractori notorii și a unor curve servitoare.
M A R Ș !!!
ce vraiste e in bidonul tau, jumate din ce zici acolo trebuia sa ti le faca primarii pe care i-ai votat in tm de o suta de ori daca se putea. In rest ai idei foarte putine si fixe. cand o sa pricepi tu ca pe toti i-a durut pe undeva de autostrazi si centuri iar acum o sa-i mai doara si de trenul de mare viteza, va mai trece apa de closet prin canalizare. Bine ca poti vomita pe net toate frustrarile, sigur ai si solutia ideala, bag mana in foc ca ala va face totul intr-un an… hee heee
Măi m…stule am fost sigur că se va băga in seamă ca chiloții în vagin o slugă a găștii lui ALI BABA DE TELEORMAN care se crede ziarist sau un maimuțoi psd-ist. Nu aș fi folosit acest vocabular dacă nu mă jigneai fără să mă cunoști.
Retardat psd-ist află că tot ce eu am scris mai sus au fost promisiunile ciumei rosii.
În al doilea rând centura de sud, autostrăzile, șoseaua până la Moșnița intră direct în atribuțiile guvernului și al consiliului județean ai înțeles CAP SEC ??
Stadionul și sala polivalentă tot în obligațiile consiliului județean Timiș MAIMUȚOIULE.
Acest oraș a fost sub influență țigănească și al clanului Sârbu 25 de ani timp în care s-a furat tot ce se putea fura fără să se realizeze nimic. ACUM AI ÎNȚELES FRAIERE CU CIUCURI cum merge treaba ????
Nu sunt fan Robu și nu am pentru el nici o considerație dar primăria are un buget limitat iar un om nu poate face în 6 ani cât nu au făcut alții în 25.
Cât despre abureala cu linia de tren rapidă ca să crezi că aceste gunoaie care nu sunt în stare să facă o potecă vor realiza așa un proiect ori esti prost ori ești idiot ori votant psd-ist ori toate la un loc. M A R Ș !!!
In ceea ce priveste caile ferate de mare viteza, Timisoara va fi traversata de coridorul feroviar Orient / Mediterana de Est, am impresia ca daca lucrarile sunt in grafic, lucrarile ar trebui sa inceapa anul asta…
Eu demult subliniam importanta moderizarii la standarde internationale a caii ferate Timisora-Belgrad, dar toti se uitau la mine sceptici…
Nu spre Belgrad, ci spre Bucuresti-Constanta.
Frate vorbeam de ramura sudica Arad-Timisoara-Lugoj-Caransebes-Baile Herculane-Drobeta-Calafat a Coridorul Feroviar Orient-Est Mediteranean, dar subliniez de cativa ani incoace importanta importanta moderizarii la standarde rutei internationale Timisora-Belgrad, ce nu e clar?
Oricum lucrarile la ramura sudica vor incepe, fiindca Bruxelles-ul face presiuni pe noi deja sa incepem fiind vorba finantare europeana nerambursabil, pe cand de proiectele de fata sunt sceptic…
… o investitie strategica intr-o linie ferata de mare viteza care sa lege orasele Sofia, Bucuresti, Craiova, Timisoara, Belgrad, Cluj-Napoca si Budapesta.
Stire interesanta / curioasa relativ la un plan (si mai) fatastic.
Stiri de la „Europa-sant” (detalii se pot culege de pe internet, verosimilitatea lor poate fi accepta de cititor):
0. De unde atatia bani si mana de lucru? (probabil EU cu mana de lucru din China)
1. Dupa cate stiu in curand vor fi incepute lucrarile (de catre chinezi) la o linie ferata de mare viteza Budapesta- Beograd cu ramificatii ulterioare si catre Sofia.
2. Legatura de mare viteza Budapesta – Cluj – continuare Cluj – Bucuresti se afla paeca in faza de „time-out”
3. Deocamdata cred ca se va finaliza legatura Bucuresti – Brasov si apoi Bucuresti – litoral (ca de, autostrada nu mai face fata).
4. Apropo, dece Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale nu introduce „taxa de autostrada” (gen Austria, pe 10 zile 7 -10 EURO, 1 luna 15 -20 Euro , …) care sa mai asigure ceva bani pentru intretinerea autostrazilor? Este usor de implementat si parte din cei …. mii de angajati ai CNADR ar fi un loc unde sa poata face ceva util (fara angajari ulterioare si fara privatizare)!
In nici un caz sistemul cu porti, pe zone, metoda care de fapt ar fi „o sursa de bani pentru buzunarele altora, nu pentru altceva (investitia initiala este mare, intretinere greoaie, … .
Relativ la punctul 4. Are oare cineva curajul sa introduca taxa pe „agrementul turistic” al bucurestenilor?
Sigur never! Mai degraba se va introduce taxa numai pe portiunea Nadlac-Arad-Timisoara- pana la trecerea Carpatilor. Si asta indiferent de cine va conduce Romania (tarisoara)
1. Imberb neumblat cu 5 forinti in buzunar, Bucuresti-Constanta e modernizat si finalizat circulandu-se cu 160km/h calatorii si 120km/h marfurile; iar Bucuresti-Brasov in pregatire, vorbim de Coridorul Feroviar Rin-Dunare Nord | Curtici-Bucuresti-Constanta.
2. Eu stiam de visele umede koloszvarene Budapesta – Cluj, nicidecum cu continuare Cluj – Bucuresti
Aceste linii nu ar tb sa taie mijlocul orașului Timisoara
In timp ce noi planificam, si facem studii, alte tari fac si cel mai simplu ne vor ocolo (ex. Budapest – Belgrad -Sofia) , noi nu vom avean nici o impartanta. Serbia in UE si facem mai departe studii ce nu se vor realiza niciodata. Numai minciuni, oameni incompetenti si nepotisme.
Penibilitati guvernamentale.
si marmota impacheta ciocolata…………….
Dom’le, citesc pe aici unele stiri de-mi vine sa ma duc sa ma internez singur la nebuni!
120 – 160 km/ora vor avea trenurile prin oras? Cred ca autorul/autoarea nu are notiunile cele mai elementare de fizica, si/sau s-a uitat sau se uita in mod excesiv la desene animate.
Cati km de autostrada a construit PSD – ALDE in 1.5 ani? Cam tot atat cale ferata de mare viteza vom avea…