TIMISOARA. Nu mai putin de 11 oferte au fost depuse pentru modernizarea celor doua sectiuni de cale ferata dintre Timisoara si Arad. Este vorba despre doua tronsoane, Timisoara si Ronat Triaj si Ronat Triaj – Arad, lucrari estimate sa se ridice la valoarea de 3,9 miliarde de lei, din fonduri externe nerambursabile.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a facut anuntul.
„Dupa semnarea contractelor vor fi modernizati aproximativ 76 de km de cale ferata, pe care se va putea circula cu viteze de pana la 160 km/h.
Cele doua contracte vor avea o valoare totala estimata de 3,917 miliarde de lei si vor fi finantate prin Fonduri Externe Nerambursabile.
Pentru fiecare contract in parte durata pentru proiectare si execuție va fi de 42 de luni, din care 6 luni proiectare si 36 de luni executie„, a anuntat ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.
Tronsonul face parte dintr-un proiect mai amplu, care prevede reabilitarea caii ferate Caransebes – Timisoara – Arad. In Timis, sunt cuprinse doua loturi, respectiv Timisoara Est – Ronat Triaj (13,86km), segment estimat la 1.409.000.000 lei, iar al doilea lot este Ronat Triaj – Ortisoara – Arad (22 km), segment estimat la 2.483.000.000 lei.
Pentru lotul 3, Timisoara Est – Ronat Triaj, la licitatia organizata pentru proiectare si executie au fost depuse 6 oferte. Tronsonul are o lungime de 13,86 km, iar aici urmeaza sa se execute lucrari de constructie, reconstructie, reparatii sau reabilitare la 3 poduri si 3 podete, 9 pasaje denivelate si o trecere la nivel. De asemenea, se vor construi doua podete de descarcare, vor fi modernizate instalatiile de energoalimentare, liniile de contact/ telecomunicatii, semnalizarile si toate instalatiile.
Lotul 4, Ronat Triaj – Arad, are o lungime de 55 km. Pentru modernizarea liniei, 5 firme si-au depus ofertele. Contractul va cuprinde si modernizarea/ reconfigurarea liniei CF Aradu Nou – Glogovat, pe o distanta de circa 7 kilometri. Si pe lotul 4 se va lucra la reconstruirea, repararea si modernizarea a 6 poduri, 30 podete, 7 treceri la nivel, 15 pasaje denivelate si se vor executa 9 podete de descarcare. Vor fi modernizate toate instalatiile de pe traseu.
Conform proiectului, pe cea mai mare parte a traseului celor doua loturi, calea ferata va fi dublata.
Va reamintim, licitatia pentru gasirea unei firme care sa realizeze modernizarea caii ferate intre Timisoara si Arad a fost demarata inca din luna octombrie a anului trecut, termenul de depunere a ofertelor fiind amanat in mai multe randuri.
Pareri
In loc sa scoata calea ferata intre garile est si nord ei o dubleaza, vai si amar
Dacă s-ar face un concurs intitulat ; cum să-ți bați joc de țara sau orașul tău, aceste creaturi ar lua locul unu pe glob!
România mai deunăzi era declarată capitala europeana a poluării fonice, iar aceste gunoie fac linie de tren dublă prin centrul orașului !!!!
Nu se poate cât de idioți sunt acești politruci indiferent din ce partid ar face parte!!
Autostrada au dus-o la jumătate de oră de oraș!
Legătură cu autostrada vor să facă prin mijlocul unei localități care in curând va număra peste 30000 de locuitori !!
Din centura Timișoarei au făcut un drum de țară pe moșiile primarilor psd-isti din Giroc, Șag, Parţa și Sâmihaiu Român!!
Si ca să fie totul perfect în loc să scoată liniile de tren din oraș cu bani europeni, aceste gunoaie care in 32 de ani au făcut mai mult rău acestei tari decât orice dușman de moarte întrecut, au hotărât să mai facă o linie de tren prin oraș și o Gară în mijlocul orașului !!!!
Voi vă imaginați de ce gunoie suntem conduși???
Proiectul de dublarea căii ferate a fost făcut de o firmă din regat la comanda Bucureștiului cu participarea personalului CFR Timișoara, majoritar “bănățeni” de adopție. Normal atunci că nu există niciun interes să se scoată liniile din oraș. Mai mult, se prevede ca trenurile de Marfă să circule cu viteza de 100 km/oră, traversând orașul pe axa est-vest în timpul nopții. Somn ușor timișoreni!
De oriunde din oras se aude zgomotul trenurilor cu geamul deschis. De la Padurea Verde se aude pana dincolo de Piata Traian, din zona complexului pana in Maria si Iosefin la fel. Este absolut ridicol ce se intampla si acum vor sa creasca si viteza.
trenurile ajung in centrul oraselor mari, oriunde in occident. ca exista o diferenta si cele de marfa au rute ocolitoare, nu contest. aceste investitii sunt foarte utile. ramane de vazut daca se vor si realiza, tinand cont de contextul geopolitic actual.
alta vaca de muls.
Si acolo undeva va fi amplasată si noua gara?
Sau ????
Nu vă mai revoltați atâta….
Firește, aveți perfectă dreptate cu toții, dar, după cum bine știm, aici pe plaiuri mioritice orice lucrare de mare amploare din banii publici, care mai e și prezentată ca proiect de viitor („…va fi … ; …se va moderniza… ; …vor circula…”) se concretizează în nesfârșite studii de fezabilitate și consultanță plătite gras către firme de casă….
Așa că, fiți pe pace. Nu vor zdrăngăni trenurile prin oraș mai mult decât acum. Ăștia nu-s în stare să construiască o budă publică (umbli prin tot orașul cu beșica full și ochii holbați după o toaletă publică pe măsura unei capitale a culturii europene…)
Se vor sifona o grămadă de bani, cu maximă eficiență, atât !
” România lucrului bine făcut” … vă mai amintiți ?!
Ei bine…
” Ghinion” !!!