Trepte de marmura, care au fost cimentate de comunisti, si o cornisa, noile descoperiri de la Conacul Mocioni care va deveni un punct important de atractie turistica al judetului Timis

TIMISOARA. In cadrul lucrarilor de restaurare a Conacului Mocioni de la Foeni, constructorul a descoperit doua noi elemente care vor mai intarzia putin lucrarea. Este vorba despre niste scari din marmura, care pe vremea comunistilor au fost betonate, si o cornisa. Aceste doua elemente au nevoie de timp suplimentar de reabilitare.

CITESTE SI: Stefan Kovacs, timisoreanul cu doua Ligi ale Campionilor in palmares, la a carui moarte presedintele Jacques Chirac a intrerupt o sedinta ca sa anunte ca s-a stins din viata unul dintre cei mai mari antrenori pe care i-a avut Franta. Foto 

”Reabilitarea Conacului Mocioni e mai mult decat o simpla reabilitare. Este, practic, o restaurare a acestei cladiri. S-au descoperit anumite elemente structurale care pot fi puse in valoare, o cornisa, scarile de marmura pe care dorim sa le folosim si sa le scoatem la lumina in noul edificiu, si acest lucru necesita, evident, bani suplimentari, efort de munca din partea constructorului. Dar suntem hotarati sa ducem acest proiect la bun sfarsit. Imi place cum arata santierul la Foeni, lucrarile avanseaza (…) Momentan lucrarile sunt in grafic, dar ele vor fi putin prelungite de descoperirea acestor doua elemente noi care necesita timp pentru conservare si punere in valoare si poate chiar lucrari suplimentare. Scara era betonata, peste marmura de o valoare destul de ridicata din punct de vedere estetic si istoric, comunistii au turnat beton. Acum constructorul dand la o parte betonul, a descoperit acele scari de marmura ce noi, cu siguranta, la vom utiliza in scopul in care au fost gandite initial”, a explicat Alin Nica, presedintele CJ Timis.

Dupa ce va fi restaurat, in jurul conacului vor fi diferite activitati, actiuni culturale si evenimente.

”La Conacul Mocioni va fi o cladire in care vom incerca sa ducem activitati culturale si vom incerca sa cream un ecosistem in aceasta zona de sud-vest a judetului Timis, sa integram cladirea in comunitatea locala si sa reusim sa facem anumite activitati de genul tabere artistice, de creatie, evenimente, spectacole, avem si o gradina pe care dorim sa o punem in valoare, deci practic sa avem ceea ce vedem ca se intampla si in strainatate cu cladiri asemanatoare. Sunt o sumedenie de conace in Ungaria care sunt puse in valoare. Vom avea si o biblioteca si un muzeu care va descrie istoria conacului a carui baza a fost pusa de familia Starcea (descendentul familiei care a construit conacul) si sigur, pastrand legatura si cu aceasta familie, incercam sa punem in valoare aceasta cladire de patrimoniu”, a mai spus Nica.

Lucrarile de reabilitare a Conacului Mocioni vor fi gata anul viitor, anunta liderul Consiliului Judetean Timis.

”Noi ne-am planificat sa finalizam anul viitor aceasta investitie, sa vedem ce mai gasim pe santier ca la santiere de genul acesta unde ai cladiri istorice ce trebuie reabilitate, gasesti lucruri pe care nu le-ai avut in vedere cand ai gandit proiectul”, a mai spus Nica.

Lucrarile de reabilitare si refunctionalizare a Conacului Mocioni sunt posibile cu sprijinul financiar RO-CULTURA, printr-un contract in valoare de 9.521.000 lei gestionat de Consiliul Judetean Timis.

Dupa finalizarea proiectului, in 2024, monumentul istoric de importanta nationala si internationala va fi redat publicului si introdus in circuitele turistice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Apare un mostenitor dupa ce-i gata totul?