TIMISOARA. Grila despagubirilor oferite de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) in contul terenurile expropriate in Timis pentru construirea tronsonului de autostrada Lugoj – Deva au ajuns in atentia instantelor de judecata, dupa ce proprietarii parcelelor de teren “pierdute” in favoarea interesului national au reclamat preturile “de batjocura” primite de la stat.
Imediat dupa inceperea procesului de expropriere, in a doua jumatate a anului trecut, taranii au recurs la justitie pentru a obliga autoritatile sa le acorde o dreapta si justa despagubire. Amploarea nemultumirilor a facut ca, in prezent, pe rolul Tribunalului Timis sa fie inregistrate 150 de dosare care au ca obiect revendicarea a milioane de lei de la CNADNR, in timp ce la Curtea de Apel au ajuns 62 de dosare in care solutiile instantelor de fond au fost cotestate.
“Pretul difera de la o comuna la alta! Noi am primit doar 1,15 euro pe metru patrat, in timp ce in alte parti, unde exista anumite interese, oamenii primesc aproape 4 euro pe metru patrat. Diferentele sunt prea mari, desi terenurile nu difera ca si calitate sau relief”, spune Maria Borchescu, proprietara unui teren in localitatea Sudrias, care este parte in dosarul 1944/30/2012 aflat in dezbatere la Tribunalul Timis.
“Vrem sa ni se explice de ce unele pamanturi sunt achizitionate cu un euro si altele cu patru euro! Cum s-a facut aceasta evaluare? Pentru solutionarea acestei probleme ne vom adresa, in prima faza, companiei de autostrazi. Daca nu se rezolva nimic, ne vom constitui intr-o asociatie si vom da compania in judecata”, ameninta Mihai Cut, consilier local in comuna Traian Vuia.
Pe de alta parte, unul dintre expertii care a evaluat terenurile de pe traseul viitoarei autostrazi spune ca preturile oferite de CNADNR sunt de sapte, opt ori mai mari decat preturile pietei.
„Tariful de despagubire se face in functie de valoare de piata a terenului si valoarea daunelor. Pretul unui hectar de teren arabil ajunge la 2000 de euro in extravilan, insa in functie de clasa de fertilitate poate ajunge si la 2400 de euro. Consider ca nu am prejudiciat sub nici o forma proprietarii de teren”, a precizat expertul Ioan Remus Ursulescu, care si-a asumat in intregime raportul de evaluare si, cu siguranta, va fi citat in fata instantei pentru a da detalii despre modul in care s-au calculat despagubirile.
Valoarea contractului de proiectare si executie a primilor 27,4 km de autostrada din tronsonul Lugoj-Deva, adjudecat de consortiul Tirrena Scavi-Societa Italiana, este estimat la aproape 1,12 miliarde de lei, iar lucrarile vor dura 54 de luni. In Timis, in afara de municipiul Lugoj, inca opt comune si orase din estul judetului au fost afectate de programul exproprierilor in vederea construirii tronsonului de autostrada Lugoj – Deva. Este vorba de o suprafata de 102.038 metri patrati de teren, pentru a carei expropriere vor fi necesari 3.131.546 de lei.
Pareri
e si normal sa va dea doar un euro atata timp cat nu ati vrut 4 euro, ce credeati? ca statul sta sa se roage de voi? trebuia sa fi acceptat 4 euro nu sa visati la 20 euro pe metru patrat! rusine si bine vi-au facut, eu nici macar 1 euro nu va dadeam la metru patrat ca si-asa nu ati lucrat macar o zi acel pamant, vi-l confiscam si gata!
Statul nu este cel care lucreaza impotriva cetatenilor. Cel putin asa este in teorie. Insa se pare ca statul este pentru unii muma, iar pentru altii … ciuma. Totusi, apropiatii tai ar trebui sa-ti multumeasca pentru faptul ca nu depinde de tine nimic in tara asta. 🙂 Eu iti multumesc pentru asta. Dar daca am scapat de decizia ta, asta nu-i scuteste pe PAGUBITII din articol sa suporte consecintele unei nedreptati facute de alti prosti.