TIMISOARA. Un drapel tricolor urias, cusut la Chisinau, a fost desfasurat in centrul Timisoarei, iar strada Pietonala Marasesti a devenit pentru cateva minute tricolora. Evenimentul a fost pus la cale de studentii basarebeni care studiaza la universitatile din oras.
Steagul, lung de 100 de metri, a fost adus la Timisoara pentru a marca 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Actiunea a inceput la bustul Regelui Ferdinand din Piata Operei, unde au fost depuse coroane de flori, apoi tricolorul imens a fost desfasurat pe strada pietonala Marasesti.
La eveniment au luat parte in jur de 100 de persoane, in mare parte studenti basarabeni. Ei s-au chinuit pret de cateva minute sa intinda steagul, vantul dandu-le batai de cap. Intr-un final, dupa ce drapelul tricolor a fost intins, basarabenii au inceput sa strige: „Basarabia e Romania”, „Acelasi sange, aceeasi tara, romani am fost cu toti odinioara”, „O dorinta sincera: Romania libera!”.
„Suntem aici sa-i ajutam. Initiativa lor cred ca este benefica pentru cei care simt romaneste, trebuie sa ne afirmam mult mai des aceste valori ale noastre pentru ca in ultimul timp lumea a cam uitat”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Anatoli Codreanu, unul dintre participantii la eveniment.„Vrem sa transmitem un mesaj celor din tara si celor de peste Prut, si anume ca noi afisam mesajul de „Basarabia e Romania”, a mai spus acesta.
„Tricolorul urias a fost cusut la Chisinau si are o lungime de 100 de metri. Este pentru prima data cand acesta este afisat la Timisoara, insa pana acum a mai trecut pe la Cluj, Iasi si Botosani”, ne-a declarat un student basarabean.
Prin aceasta actiune, organizatorii au dorit sa reaminteasca importanta Unirii Basarbiei cu Romania din 1918 si au dorit sa traga un semnal in ceea ce priveste necesitatea reintregirii nationale.
Basarabia este prima regiune romaneasca care a revenit la tara Mama, Romania, pe 27 martie 1918, fiind urmata de celelalte regiuni. In urma pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, prin care URSS isi arata dorinta de a ocupa Basarabia (lucru pe care l-a facut un an mai tarziu, pe 28 iunie 1940), i-a despartit pe romanii basarabeni de Patria-Mama. Chiar daca pactul Ribbetrop-Molotov a fost condamnat consecintele sale nu au fost reparate.
Pareri
Frumos. Felicitari pentru initiativa.
E placut sa vad ca mai sunt si romani adevarati.