Trofeul Festivalului – Concurs Lada cu Zestre 2024, castigat de Ghiroda

TIMISOARA. Ghiroda a cucerit trofeul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” cu o prezenta cu sute de artisti, recitatori in grai banatean, expozitii, colectii etnografice si gastronomie traditionala, acumuland in total 187 de puncte.

CITESTE SI: Scot calea ferata la lumina. Operatiuni de defrisare pe mai multe segmente in Regionala CFR Timisoara. Video 

Judetul Timis si-a deschis ”lada cu zestre” intr-un festival-concurs cu peste 3500 de artisti, 7 spectacole folclorice, cu un total de peste 40 de ore de spectacol, peste 50 de expozitii etnografice si de mestesuguri traditionale si peste 500 de preparate gastronomice.

Sute de participanti, dansatori, solisti vocali si instrumentisti, grupuri, formatii si ansambluri folclorice, tarafuri, mestesugari, colectionari de arta populara, precum si recitatori in grai banatean s-au pregatit temeinic si cu respect pentru obiceurile si tranditii timisene. Zeci de gospodine iscusite si-au pregatit retetele, atent pastrate in caietul ingalbenit si transmis din generatie in generatie, pentru a arata zestrea gastronomica a judetului Timis.

60 de localitati din judetul Timis s-au inscris in competitia pentru marele premiu. Jocuri din campia Banatului, doine si jocuri autentice, givanul mandru, costume migalos restaurate, colectii, ponevi, peretare, masaie, cilimuri, fotografii vechi, paturata pra crumpi, pita, sonc, dobos torta, crempita si turce sunt cateva elemente care au facut farmecul editiei a XVII-a a Festivalului – Concurs LADA CU ZESTRE.

Ghiroda este comuna care a castigat trofeul Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” .Clasamentul pe localitati, la categoria Laureati este urmatorul: Premiul I Giroc (175 puncte) Premiul II- Giarmata (144 puncte), Premiul III – Ghilad (107 puncte).

Clasamentul pe localitati la categoria Zestrea Timisului este urmatorul: Premiul I –Asociatia Junii Timisului (107 puncte), Premiul II – Checea (77 puncte), Premiul III – Comlosu Mare (73 puncte).

Juriul festivalului a fost alcatuit din urmatorii membri: la sectiunea Coregrafie: Nicolae Stanescu, Marius Ursu, Peri Vasile, Denis Chira, la sectiunea Muzical: prof. Carmen Popovici – Dumbrava, prof. Marius Cirnu, prof. Remus Valungan, la sectiunea Poezie dialectala /Teatru Popular: Felicia Stoian, dr. Adela Popa, la sectiunea Expozitii /Colectii: dr. Maria Hadiji, Alina Mafa si la sectiunea Gastronomie: prof. Marioara Pisat, chef Nicolaie Tomescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Coregrafia ansamblului de dansuri din Ghiroda este asigurata de Dusa si Nicolae Stanescu, iar prof. Carmen Popovici este din Ghiroda, despre ce vorbim aici!?!?

  2. Ghiroda si Giarmata vii