Cele mai comune greșeli în designul de interior se întâmplă atunci când clientul își dorește ca ideea de lux să fie evidențiată în dulcele stil clasic. Astfel, îi va cere designerului să folosească accente aurii și culori imperiale precum nuanțele de violet. Însă abundența poate fi evidențiată într-un mod mult mai rafinat și mai subtil, prin trucuri dintre cele mai accesibile ca preț. Nu ai nevoie de un buget uriaș pentru a amenaja o baie de lux, atâta timp cât știi să asortezi culorile și accesoriile și să creezi compoziții de elemente cu bun gust.
Schimbarea luminii din baia ta este una dintre cele mai ușoare modalități de a o transforma într-o încăpere sublimă. Regândește modul în care te folosești atât lumina naturală, cât și cea artificială. Spre exemplu, în locul ledului luminos de deasupra oglinzii, poți încerca să aplici două corpuri frumoase de iluminat de ambele părți ale oglinzii. De asemenea, un alt trend actual care se folosește în băile moderne este iluminarea din spatele oglinzii.
Dulapurile și blaturile albe creează fundalul unei băi simple și elegante. Utilizează o vopsea de culoare neutră și deschisă, precum și prosoape de baie în aceeași nuanță pentru a recrea o baie dintr-un hotel de lux. De asemenea, asigură-te că mașina de spălat este și ea albă, chiar dacă o vei ascunde în blatul de sub chiuvetă.
Dacă totuși nu te atrage atât de mult o baie albă, află că griurile aproape că au acaparat industria designului ca nouă culoare preferată pentru băi și bucătării. Culoarea gri este liniștitoare și ușor de asortat, iar dacă ți se pare că este o nuanță prea rece, există și griurile calde care să împiedice acest lucru. Griurile colorate sunt o alegere perfectă pentru a completa o chiuvetă din lemn, o mașină de spălat și un uscător pentru rufe alb perlate.
Un alt truc pentru a crea o baie luxoase este să folosești o schemă de culori monocromatică. Cele mai scumpe băi sunt de obicei inspirate din spa-urile de lux. Culorile și materialele simple sunt favoritele pentru băile de inspirație spa datorită calităților lor relaxante. Poți recrea și tu acea atmosferă cu o schemă simplă de culori. Nu trebuie să alegi neapărat o culoare neutră pentru asta, ba chiar poți alege o culoare de vopsea albastră, acvatică. Pornind de la acea primă nuanță, adăugați variațiuni mai deschise și mai închise ale aceleiași culori, stratificându-le pentru profunzime.
În completarea acestei scheme de culoare monocromatice, lemnul poate oferi și el un stil relaxat și liniștitor băii tale. Folosirea lemnului ca design de perete orizontal amintește de o saună din cabanele de schi. Asociați accentele de lemn cu culori pastelate de vopsea și accente naturale de decor pentru a completa aspectul liniștitor.
Dacă îți place aspectul încântător al culorii întunecate pentru pereți și podele, nu există niciun motiv să nu optezi pentru acestea. Pereții de culoare închisă pot fi puși în evidență cu ornamente albe. Pentru un aspect subtil elegant, asortează culorile închise ale pereților, cum ar fi bleumarin, gri cărbune sau maro închis cu culori de ornamente neutre în tonuri medii.
Nu uita că o baie în culori închise va avea nevoie de iluminarea potrivită, așa că asigură-te că experimentezi cu corpurile de iluminat atunci când încerci culorile vopselei. Secretul unei camere cu culoarea adâncă este să accepți că acest spațiu nu va fi luminos și să știi că găsirea combinației perfecte de iluminat și lumină naturală este crucială pentru succesul camerei.
Totuși, pentru o baie cu aspect luxuriant nu trebuie să o colorezi complet deoarece o redecorare rapidă a băii tale nu are nevoie de multă culoare. Secretul acestui aspect scump este să alegi o culoare pentru un accent și să o repeți în toată baia. Piesele de accent accesibile pot include un covor nou, prosoape, lucrări de artă, coșuri pentru plante sau chiar un blat nou deasupra mașinii de spălat.
De asemenea, gresia și faianța de baie nu trebuie să fie neutre sau simple. Spațiile scumpe, inspirate de artă se folosesc de aceste elemente în moduri creative. Pentru o baie de inspirație artistică, încearcă să instalezi un despărțitor din faianță de sticlă în culori vibrante. Sau dacă ești în căutare de o variantă mai ieftină, poți să cauți oglinzi cu rame colorate din sticlă. Nu uita să potrivești și prosoapele, precum și celelalte accesorii cu noile accente de culoare pentru un aspect uniform.
Nu puteam uita iubitorii stilului vintage care vor să își redecoreze baia într-un stil mid-century modern. Când amenajezi o baie într-un stil vintage, din nou, nu încerca să o încarci prea mult pentru a evidenția toate elementele specifice acestui stil. De exemplu, poți să sugerezi acest curent doar alegând o paletă de culori și câteva elemente, cum ar fi o cadă de sine stătătoare cu picioare aurii, așezată în mijlocul băii. De asemenea, poți să uiți de electrocasnicele moderne. Într-o baie în stil vintage nu trebuie să se vadă mașina de spălat, astfel că trebuie să o ascunzi într-un mod ingenios.
Pareri
Cred că ar trebui să citiți în DEX sensul cuvântului „luxuriant”…