TIMISOARA. Teoretic, in Banat nu se poate produce un seism cu o magnitudine mai mare de 6 grade pe scara Richter. Aceasta pentru ca natura sedimentara a solului nu permite acumularea de energii mari. Avem insa zone active, printre care se numara Banloc – Voiteg si Moldova Noua, precizeaza specialistii.
In ceea ce priveste Timisoara, zona seismica ce ar putea pune probleme in oras este Sag – Parta.
Seismele din Banat au cateva caracteristici. Prima tine de caracterul total imprevizibil. Aici nimeni nu ar putea sa gaseasca o regula, iar o alta tine de adancime, care este mica, in jur de 10 kilometri. La aceasta adancime, doar un cutremur cu o magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter ar putea ridica probleme. Asa cum s-a intamplat in 1991 in zona Banloc, cand cutremurul a masurat 5,7 grade.
Cel mai recent seism s-a produs in Banat, in judetul Caras-Severin, miercuri seara in jurul orei 19.30 si a avut o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter.
Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Timis reamintesc o serie de reguli importante de comportament in caz de cutremur, care, respectate, salveaza vieti.
➤ Protejati-va cunoscand locurile de adapostire, cum ar fi: tocul usii, o zona departata de ferestre, langa un perete structural rezistent, o masa sau un birou sub care se poate intra usor.
➤ Telefonul trebuie utilizat doar pentru apeluri catre salvare, pompieri sau organisme abilitate cu interventia post-dezastru.
➤ Dupa seism, parasiti cladirea cu calm, fara a lua lucruri inutile, verificand drumul spre iesire, pentru a nu va expune la pericole.
Informati-va cu privire la masurile de pregatire individuala si colectiva pentru a face fata unui seism, accesand platforma nutremurlacutremur.ro.