Tun de peste 3 milioane de euro din evaziune fiscala si spalare de bani. Sistem de fraudare prin firme ‘fantoma’ sau ‘conducta’. Perchezitii DIICOT in Timisoara

TIMISOARA. Descinderi ale politistilor de la Crima Organizata, jandarmilor si ale procurorilor DIICOT pentru capturarea unei grupari specializata in evaziune fiscala si spalare de bani, la Timisoara, in cadrul unei ample operatiuni care s-a desfasurat concomitent si in judetele Cluj si Constanta.

CITESTE SI: Vom circula pe 4 benzi in centru, la Timisoara, si vom avea 300 de locuri de parcare pe trei nivele. Strazile de langa Primarie ce vor fi largite 

5 dintre perchezitii au avut loc in Timisoara, iar 9 persoane, cu varste intre 36 si 57 de ani, au fost duse la audieri.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2007 – 2013, unul dintre membrii gruparii, un barbat de 45 de ani, in calitate de administrator al unei firme, ar fi pus in practica un sistem de fraudare a bugetului de stat, prin cooptarea/introducerea in schema infractionala a unor societati, in calitate de furnizori, obiectul activitatii acestora fiind emiterea de facturi generatoare de TVA si cheltuieli deductibile. In fapt, prin aceste facturi s-a incercat justificarea unor operatiuni fictive.

Astfel, ar fi fost inregistrate, in evidenta contabila a unei firme, operatiuni cu caracter fictiv, respectiv achizitii de bunuri de la societati comerciale cu comportament tip “ fantoma“, cu scopul de a diminua baza impozabila si a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale de natura impozitului pe profit si TVA.

In perioada 2011-2013, barbatul de 45 de ani si-ar fi schimbat modul de operare, implicand in circuitul evazionist mai multe dintre societatile sale, atat in calitate de firme beneficiare finale, cat si in calitate de societati de tip “conducta”, administrate de acesta, iar ca societati furnizoare a implicat societati preluate in vederea emiterii de facturi fiscale.

In acest sens, societatile furnizoare implicate ar fi avut, in cadrul grupului infractional organizat, rolul de a furniza facturi fictive catre firmele din grup, de a ridica in numerar din conturile lor bancare sumele ce le erau virate de catre societatile beneficiare sau de a face diverse plati catre diverse societati, cu scopul de a reintroduce in circuitul financiar bani, care in final sa ajunga la membrii gruparii.

De aceea, in anul 2012, reprezentantii societatilor furnizoare ar fi intocmit in fals documente justificative, respectiv borderouri de achizitie fier vechi, cereale si ambalaje de carton/hartie, in vederea justificarii ridicarilor de numerar din conturi.

Imputernicitii ar fi retras din conturile bancare, fie prin ridicare de numerar, fie prin retrageri de la ATM-uri, sumele de bani virate de societatile beneficiare, pe care apoi le-ar fi predat direct sau prin interpusi, dupa retinerea unui comision, beneficiarilor care le reintroduceau in circuitul financiar. Prejudiciul total se ridica la 15.000.000 de lei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.