Turism medical in Timisoara: cat de pregatiti suntem sa primim bolnavi straini si ce le putem oferi? FOTO!

Ne vine sa credem sau nu, dar Timisoara are destule de oferit in ceea ce priveste turismul medical. De fapt, toata Romania are ceva de oferit. Desi tot mai multi oameni se plang de calitatea serviciilor medicale din tara noastra, vestul Romaniei are o multime de medici specialisti, cautati tot mai des de bolnavii de peste hotare. Asa a aparut turismul medical, care promite sa se dezvolte in sfarsit si in tara noastra.

Medicii si-au dat mana cu alti specialisti, pentru a pune la punct o strategie pentru dezvoltarea turismului de sanatate. A luat fiinta, asadar, Clusterul Medical Sanatate Romania, al carui presedinte este chiar un medic timisorean.

Vorbim, in fapt, de o asociatie ce reuneste unitati sanitare de top, furnizori de servicii medicale, organizatii profesionale, unitati de invatamant superior si agentii de turism. Reprezentantii acestora s-au intalnit recent la Busteni, unde au prezentat ce are de oferit tara noastra pacientilor straini care pot sa ne calce pragul. Iar pentru a nu vorbi fara dovezi, au fost puse la punct si cateva vizite de lucru la mai multe clinici din tara, dorind sa se arate exact cat de bine stam la acest capitol.

In prezent, clinicile din vest sunt cautate mai mult pentru chirurgie estetica si stomatologie. Avem deja pacienti straini care vin sa se opereze in Romania. Medicii din Timisoara, care i-au tratat, povestesc ca acestia s-au declarat multumiti de tratamentul primit si asa ajung sa ne recomande si altora sau sa se intoarca pentru alte proceduri.

“In momentul de fata, turismul medical in tara noastra este dezvoltat pe anumite nise, cum ar fi chirurgia estetica si stomatologia. Noi stim ca avem un potential enorm, avem specialisti, avem infrastructuri foarte bine puse la punct, atat in domeniul public, cat si in cel privat. Romania, in prezent, nu se afla pe harta Europei din punct de vedere al turismului medical, pentru ca numarul de turisti nu este atat de mare. De aceea ne-am propus sa schimbam aceasta conceptie, de neincredere a pacientilor in serviciile pe care noi putem sa le oferim. Ne-am gandit sa promovam acest turism medical sub o umbrela mai mare, am vazut din experienta fiecaruia ca promovandu-ne individual nu avem succes. De la aceasta idee s-a creat si Clusterul Sanatate Romania. Este, de fapt, o asociere libera intre operatori publici sau privati, universitati, institutii de cercetare, autoritati publice samd. Avem doua obiective mari: promovarea Romaniei ca si destinatie pe turismul medical si participarile in proiecte de cercetare europeana”, explica Lucian Florea, director Neuromed, presedinte al Clusterului Medical Sanatate Romania.

Asadar, avem servicii de calitate, dar si mult mai ieftine fata de cele din alte tari, ceea ce reprezinta un atu al Romaniei in turismul de sanatate.

Pentru ce tratamente vin strainii in Timisoara?

Razvana Popa si-a infiintat recent o agentie pentru turismul medical, la Timisoara. A avut grija de cativa pacienti si lista de asteptare creste pe zi ce trece. Pe langa servicii medicale de calitate la anumite clinici din oras, Razvana le ofera si un program bine pus la punct pentru timpul liber pe care il au pana la recuperarea completa.

“Noi avem o nisa dezvoltata pe partea de stomatologie si pe partea de chirurgie estetica. Este loc de dezvoltare in acest domeniu. Le oferim pacientilor straini atat partea de servicii medicale, cat si partea de turism. Ne ocupam de logistica, de transport, cazare, de activitati recreative, le furnizam tot ceea ce e necesar pentru ca recuperarea post-operatorie sa fie in cele mai bune conditii, tinem legatura cu ei pana cand suntem siguri ca au depasit perioada de recuperare. Am avut paciente din Italia, pentru chirurgie estetica: marirea sanilor, lifting facial sau liposuctie. Au fost foarte multumite si ne-au recomandat si altor cunostinte care trebuie sa vina in Timisoara in viitorul apropiat”, ne-a povestit Razvana Popa.

Pacientii care au fost tratati pana acum la Timisoara au vizitat orasul, dar si satele din imprejurimi, alaturi de un ghid turistic. Agentia infiintata de tanara timisoreanca pune la dispozitia pacientilor o gramada de activitati pentru petrecerea timpului liber. Ei pot merge in excursii, la vanatoare, pot juca golf, se pot relaxa in centre spa sau pot vedea orasul de la inaltime, din balon.

Jumatate de milion de pacienti la Neuromed Timisoara

Insa strainii nu vin la Timisoara doar pentru operatii estetice. Aici functioneaza si Centrul de Diagnostic Imagistic Neuromed, infiintat in anul 1999. De-a lungul celor 15 ani de functionare, pragul centrului Neuromed a fost calcat de jumatate de milion de pacienti care au cautat investigatii cu aparatura moderna, de calitate. Neuromed este, totodata, singura clinica de imagistica cu medici urgentisti deschisa non-stop, astfel incat pacientii sa poata beneficia de servicii medicale la orice ora. O clinica din Targu Mures a trimis pana acum sute de copii cu malformatii pentru a fi investigati la Timisoara. Iar strainii care au venit in capitala Banatului au plecat foarte multumiti de tratamentul primit de la medicii specialisti.

Dovada ca strainii se intereseaza de Romania o are si medicul cardiolog Clara Alexandrescu, de la Centrul de Chirurgie Cardiaca din Monaco, Italia.

“In fiecare zi am cate un pacient strain care ma intreaba unde poate veni pentru un tratament dentar in Romania. Acesta este un semn bun. La momentul acesta, opinia strainilor despre turismul dentar in Romania este urmatoarea: clinici bine organizate, servicii de calitate, post-garantie – adica exista colaboratori ai lor plecati in strainatate si care asigura controalele periodice. Mi se pare ca este deja o ramura bine castigata, de ce sa nu facem la fel si pe alte lucruri? Am putea incepe cu alte doua-trei ramuri. Sunt multi care vin in Romania la clinici private de turism dentar, sunt foarte multumiti de rezultate si de ceea ce li se ofera ca turism pe langa. Unii sunt vanatori, au venit la vanat in Romania, altii au venit pentru turism ecumenic, cred ca ar trebui sa mergem pe o nisa a pacientilor care au 60 – 65 de ani, au ceva nostalgie a Romaniei, pentru ca veneau multi straini la mare in Romania. Cel putin francezii isi aduc cu mare placere aminte de perioada lor de tinerete”, ne-a declarat Clara Alexandrescu.

Pe langa turism, le oferim strainilor si servicii medicale de calitate si mai ieftine chiar si cu 25%, sustine doctorul Alexandrescu. Iar Clusterul Medical Sanatate Romania aduna laolalta toate acestea si le pune si la dispozitia pacientilor straini, fiind sprijinit totodata si de Guvernul Romaniei.

“Acest cluster este precum Hora Unirii: unde-s multi, puterea creste. Daca fiecare vine in aceasta mare cutie, care deocamdata este goala, si pune ceea ce doreste sa promoveze, sigur exista interactiuni si forta devine ca un bulgare de zapada, din ce in ce mai mare. Clusterele sunt obligatorii, pentru ca nu faci servicii medicale fara turism. Pacientul trebuie cazat, trebuie transportat si trebuie intretinut. Altfel e pierdut, nu stie ce taxi sa ia, nu stie unde sa se duca dupa-amiaza si nu mai revine sau nu mai recomanda altcuiva. Cel mai important este ce spune pacientul dupa ce pleaca din Romania, nu inainte sa plece”, ne-a mai spus Clara Alexandrescu.

Romania, la dispozitia strainilor

Si Aradul are destule de oferit in ceea ce priveste turismul medical. Acolo a fost infiintat primul spital privat din Romania, care functioneaza si astazi.

“Activam intr-o clinica in care bolnavul este internat singur si este tratat de echipa care «se interneaza» impreuna cu el. Avem pacienti din toata Romania, dar si din Ungaria, eu am lucrat la o clinica din Debrecen si am adus mai multi pacienti dupa mine. Am avut pacienti care au facut drumuri in Occident si s-au intors in tara, la Arad, de exemplu”, ne-a dezvaluit Galajda Zoltan, expert in chirurgie cardiovasculara.

Totodata, tara noastra ofera, prin intermediul unei organizatii internationale, si servicii medicale pentru turismul in afaceri. International SOS colaboreaza cu sute de companii din intreaga lume, ai caror angajati ajung sa faca turism medical.

“Noi avem grija de oamenii care trebuie sa calatoreasca in toata lumea, ne ocupam de sanatatea lor, de problemele care intervin. Avem standarde medicale de calitate in Europa, avem multi clienti in Romania, foarte multi opereaza la Marea Neagra, aproape de Constanta, aproape de Bucuresti. Romania are doctori de calitate, clinici de calitate care pot fi o valoare pentru oamenii din alte tari. De ce calatoresc oamenii pentru servicii medicale? Cred ca poate pentru ca nu gasesc tratamentul potrivit in tara lor, pentru ca vor un tratament mai ieftin in alta tara, in tara lor fiind mult mai scump. Un alt motiv ar fi unul emotional, pacientii vor sa faca ce e mai bine pentru ei si pentru rudele apropiate, tind sa creada ca tratamentul este mai potrivit pentru ei in alta tara”, ne-a declarat Stefan Esser, director medical regional in cadrul International SOS.

Avem clinici raspandite in toata tara care isi deschid portile pentru pacientii de peste hotare. Pe langa Timisoara, Arad, mai gasim servicii de calitate si in statiunile Moneasa si Geoagiu Bai sau in orasele Brasov si Sibiu. (Alaturi veti gasi o galerie de imagini graitoare, care arata cu exactitate aparatura moderna pusa la dispozitia pacientilor romani si straini).

Concluzia este simpla: Romania are ce oferi. Iar Directiva 2011/24/UE a Parlamentului si Comisiei Europene liberalizeaza piata medicala europeana.

“Cu alte cuvinte, un pacient se poate trata in orice tara din UE. Pentru Romania, aceasta directiva inseamna doua lucruri: fie reusim sa atragem pacienti din state membre UE, fie vom deconta tratamentele romanilor care vor alege sa se trateze in strainatate, in conditiile in care specialistii romani, dar si investiitiile, mai ales private, pun Romania pe harta competitorilor europeni importanti. Clusterul Sanatate Romania lanseaza un program profesional pe aceste teme, cu scopul declarat de a-i sprijini pe cei care doresc sa fie mai bine informati, pacienti si specialisti. Programul nostru nu trebuie inteles ca punand intr-o relatie simplista, nepotrivita, zona publica cu cea privata din sistemul de sanatate. Vom cauta sa identificam mai degraba solutiile cele mai adecvate”, a concluzionat Lucian Florea, presedinte al Clusterului Medical Sanatate Romania.

Din cluster pot face parte personalitati ale lumii medicale, manageri, organizatii reprezentative, persoane publice, specialisti. Scopul principal al Clusterului Medical Sanatate Romania este de a intari reputatia si de a consolida increderea in calitatea serviciilor medicale pentru pacientii romani sau din strainatate.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.